• O unitate a poliției ruse își dă în judecată șefii, după ce a fost concediată pentru că a refuzat să invadeze Ucraina.
  • Unei unități din sudul Rusiei, desfășurată în ceea ce credea că este un exercițiu în Crimeea, i s-a ordonat să treacă granița în Ucraina, pe 25 februarie, la o zi după ce Putin și-a lansat invazia.
  • Cazul unității din Krasnodar nu este singular, avocatul unității explicând că a primit, până acum, aproximativ 200 de cereri de ajutor juridic.

O unitate a poliției ruse își dă în judecată șefii, după ce a fost concediată pentru că a refuzat să invadeze Ucraina.

Povestea despre modul în care unitatea specială de poliție, Omon, s-a revoltat împotriva planurilor de invazie ale lui Vladimir Putin poate fi spusă abia acum, după ce avocatul lor și un grup pentru drepturile omului au făcut public cazul.

„Acești oameni nu au vrut să ucidă sau să fie uciși”, a explicat Mihail Benyash, avocatul unității rebele.

Recomandări

PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
NETANYAHU DISCUTĂ PACEA
BOOTS ON THE GROUND
JURNALISM (IN)DEPENDENT
FĂRĂ ABONAMENT LA APPLE
CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”

„De asemenea, Omonul are o funcție diferită. Ei nu știu să tragă cu sisteme de arme sol-aer. Ei nu conduc tancuri. Ce pot face împotriva unei armate regulate cu un baston și un scut?”, a mai adăugat acesta.

Unitatea din regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei, a fost desfășurată în ceea ce credeau că este un exercițiu în Crimeea, când li s-a ordonat să treacă granița în Ucraina, pe douăzeci și cinci februarie, la o zi după ce Putin și-a lansat invazia.

Ca un semn că unitatea Omon, din Krasnodar, nu a fost singura care s-a revoltat împotriva ordinului de a invada Ucraina în februarie, Benyash a declarat că a primit aproximativ două sute de cereri de ajutor juridic „din Siberia până în Caucazul de Nord”.

Într-o declarație, Pavel Chikov, un avocat specializat în drepturile omului, a declarat că cei 12 polițiști din unitatea Omon, din Krasnodar, care s-au răzvrătit au fost în drept să refuze să treacă în Ucraina.

„Niciunul dintre ei nu avea pașaport la el și nici nu avea intenția de a părăsi teritoriul Rusiei, deoarece îndatoririle lor oficiale se limitau la teritoriul Federației Ruse”, a spus el.

Și alte unități Omon, care au fost desfășurate în Ucraina, s-au trezit într-o zonă de război haotică. Înarmate doar cu căști și bastoane, acestea erau vulnerabile la atacurile inamicului.

Kirill Alexeev, un avocat și politician de opoziție din orașul Vladimir, la est de Moscova, a povestit, pentru The Telegraph, cum era interogat la o secție de poliție atunci când la centrul de control a sosit vestea că o unitate Omon din Ucraina a fost prinsă în ambuscadă și ucisă.

„Au oprit interogatoriul pentru a fuma țigări, un moment de doliu pentru prietenii lor. Au spus că erau băieți buni”, a declarat dl Alexeev. „Pauza de fumat a fost o ceremonie de doliu în acea situație și, după ce au terminat, au continuat să mă interogheze”.

O înregistrare video a arătat momentul în care trei recrutori militari i-au eliberat lui Yegor Beschastnov, un activist în vârstă de 19 ani, ordinul de a se prezenta la centrul de recrutare al armatei sale locale. Acesta tocmai ieșise dintr-o secție de poliție din Samara, în centrul Rusiei, după ce a executat o pedeapsă de douăzeci și opt de zile de detenție pentru organizarea unui protest împotriva războiului.

Conform unei legi adoptate la începutul lunii martie, recrutorii militari pot viza orice persoană care protestează împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.