• Fostul deputat al Dumei de Stat, Ilya Ponomarev, relatează că Kremlinul l-a numit pe ministrul Apărării Serghei Şoigu drept ţap ispăşitor pentru eşecul ocupaţiei Ucrainei.
  • Logistica slabă, strategia defectuoasă și trupele prost pregătite înseamnă că orice victorie va fi extrem de costisitoare, iar o ocupație greu de susținut.
  • Experții din domeniul militar pun o parte din vină asupra ministrului Șoigu.

Fostul deputat al Dumei de Stat, Ilya Ponomarev, relatează că Kremlinul l-a numit pe ministrul Apărării Serghei Șoigu drept ţap ispăşitor pentru eşecul ocupaţiei Ucrainei. „Acum vor fi dezvăluite corupția și înregistrările în armată. În același timp, concurentul va fi înlăturat”.

Când președintele rus Vladimir Putin a ordonat săptămâna trecută ca forțele nucleare ale țării să intre în stare de alertă maximă, el s-a uitat la ministrul apărării, Serghei Șoigu, care a dat din cap în semn de aprobare. În deceniul petrecut în fruntea armatei ruse, Șoigu, care nu a fost niciodată soldat profesionist, dar care deține gradul de general de armată, a lucrat pentru a moderniza și profesionaliza forțele armate și pentru a le construi imaginea de mașină de luptă eficientă și de instrument de politică externă.

Victoriile din Crimeea și Siria au contribuit la propulsarea lui Șoigu și a armatei în centrul structurii de putere de la Kremlin a lui Putin, cu un avantaj față de temutele servicii de informații care au fost anterior principalii susținători ai președintelui rus, care este el însuși un fost spion.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Cu toate acestea, eșecul trupelor rusești de a cuceri rapid Ucraina a arătat că schimbările domnului Șoigu, deși reale, nu au creat forța de luptă înfricoșătoare pe care o promova. Logistica slabă, strategia defectuoasă și trupele prost pregătite înseamnă că orice victorie va fi extrem de costisitoare, iar o ocupație greu de susținut.

Experții în domeniul militar rusesc pun o parte din vină pe dorința lui Șoigu de a susține planurile lui Putin, chiar dacă acestea sunt nerealiste. Acest lucru a însemnat să fie de acord cu presupunerile că armata ucraineană se va retrage rapid în fața unei forțe superioare și că trupele rusești vor fi întâmpinate ca eliberatori.

Este greu de prezis cum va evolua această situație pentru Șoigu. Implicarea sa la invazie a demonstrat loialitatea față de obiectivele politice ale lui Putin în Europa. Dar dacă operațiunea eșuează, liderul de la Kremlin va căuta probabil un țap ispășitor. „Totul depinde de cum se va termina totul pentru Putin”, a declarat Kofman.