• Mykhailo Orlovskyi a petrecut două zile într-o groapă dintr-o pădure ucraineană, în frigul greu de suportat, după ce a fost arestat de ruși, bătut cu mănuși de box, electrocutat cu un pistol cu electroșocuri și obligat să cânte, în mod repetat, imnul național rus.
  • Mykhailo era un simplu șofer de taxi, dar ajutase armata ucraineană ca voluntar.
  • Aproape 500 de civili ucraineni se află, în prezent, în închisorile rusești. Mykhailo a stat închis timp de patru săptămâni, înainte de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri în aprilie.

Mykhailo Orlovskyi a petrecut două zile într-o groapă dintr-o pădure ucraineană, în frigul greu de suportat, după ce a fost arestat de ruși, bătut cu mănuși de box, electrocutat cu un pistol cu electroșocuri și obligat să cânte, în mod repetat, imnul național rus.

Momentul în care Mykhailo Orlovskyi a fost luat de forțele rusești a fost surprins de propria cameră de bord. El poate fi văzut cum este condus de soldați pe un vehicul blindat, cu brațele în aer.

„Primul lucru la care m-am gândit a fost cum să supraviețuiesc. Al doilea lucru a fost că urma să mor”, a declarat el pentru Sky News.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Imaginile de pe camera de bord au fost difuzate ulterior în Rusia și publicate online de un jurnalist rus.

După ce a fost arestat, el descrie cum a fost dezbrăcat de haine și dus într-o zonă de pădure deasă.

„Ne-au bătut în pădure, au început să ne interogheze, apoi ne-au legat și ne-au aruncat într-o groapă unde ne-au ținut timp de două zile”, a spus el. „Era 7 martie și era un frig năprasnic.”

„Mi-au aruncat o jachetă pe mine. Purtam doar o jachetă și pantaloni de trening și atât. Dar slavă Domnului că geaca avea măcar o glugă.

„În partea de jos, în groapă au fost aruncate cartoane și mai erau și două cutii pe care puteai să te așezi.”

Un șofer de taxi care s-a dedicat pentru propria țară

Mykhailo era un simplu șofer de taxi, dar ajutase armata ucraineană ca voluntar.

După două zile petrecute în gaura din pădure, a fost transportat cu elicopterul la o închisoare din Kursk, Rusia.

„Am fost transferați de la un birou la altul, de la un interogatoriu la altul.

„În mod constant trebuia să semnăm documente, eram interogați, eram bătuți.

„Totul a durat aproximativ șase ore. Ne-au dus într-o cameră separată, unde ne-au lovit cu mănuși de box în zona rinichilor, a ficatului, coastelor, gâtului și picioarelor.

„Au folosit, de asemenea, un pistol cu electroșocuri. Ne-au lovit foarte tare”.

El mai descrie cum deținuților, bărbați și femei, li s-a ras capul, li s-au luat mostre de sânge, ADN și amprente.

„Mi-au luat telefonul și chiar și verigheta”, spune el. „Mi-au luat toate documentele … pașaportul, permisul de conducere. Toate acestea sunt încă la ei”.

Aproape 500 de civili ucraineni se află, în prezent, în închisorile rusești. Mykhailo a stat închis timp de patru săptămâni, înainte de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri în aprilie.

În timpul încarcerării sale, a fost obligat să cânte imnul național rusesc, care era difuzat în mod repetat.

„Exista un radio, un difuzor atârnat de ușă. Și când începea imnul, care se auzea de aproximativ 10-15 ori pe zi, trebuia să ne aliniem și să cântăm imnul Federației Ruse”.

Cel mai bun cadou de ziua mamei

Între timp, în Ucraina, familia lui Mykhailo era îngrijorată cu privire la ceea ce i s-a întâmplat. Când Mykhailo a aflat că urma să fie eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri, a plâns în cele trei ore de condus până la graniță. Era 10 aprilie, ziua de naștere a mamei sale.

„Am sunat-o și i-am spus că totul este în regulă cu mine, că sunt viu și sănătos. Îmi amintesc lacrimile ei de bucurie. Era fericită că Dumnezeu i-a făcut un astfel de cadou de ziua ei”, spune acesta, după care izbucnește în plâns.

„Un moment foarte dificil a fost atunci când vorbeam cu fratele meu și mi-a spus că a existat un moment în care a crezut că am murit deja, că nu mai sunt acolo. Este greu chiar și acum”.

Mykhailo s-a întors, între timp, la locul de unde a fost luat. Lucrurile personale încă zăceau pe jos – husa ochelarilor, căștile AirPod, cărțile de vizită.

De asemenea, a găsit mașina sa Mercedes, acum complet arsă, dar numărul de serie era încă vizibil.

Fără mașina sa, și-a pierdut principalul mijloc de trai. Dar a reușit să scape și vine cu un mesaj important pentru lume cu privire la ororile pe care le trăiesc civilii ucraineni în detenția rusă.