• Downing Street a confirmat întâlnirea lui Johnson cu președintele Volodimir Zelenski în capitala ucraineană Kiev.
  • Luna trecută, s-a raportat că prim-ministrul a cerut oficialilor să examineze caracterul practic și valoarea călătoriei în Ucraina pentru a se întâlni cu Zelenski.
  • Vizitele europene au loc după ce Ucraina a respins trupele rusești din regiunea Kiev la sfârșitul lunii trecute.

UPDATE 00:00

Premierul britanic a promis sâmbătă un nou ajutor militar și economic pentru Ucraina, anunță un comunicat al guvernului Marii Britanii.

Prim-ministrul a stabilit o nouă asistență militară de 120 de vehicule blindate și noi sisteme de rachete anti-navă, pentru a sprijini Ucraina în această fază crucială, în timp ce asaltul ilegal al Rusiei continuă. Aceasta se adaugă la echipamentele militare de înaltă calitate în valoare de 100 de milioane de lire sterline anunțate ieri, inclusiv mai multe rachete antiaeriene Starstreak, alte 800 de rachete antitanc și muniții de înaltă tehnologie pentru lovituri de precizie”, se arată într-un comunicat al guvernului britanic.

Johnson a confirmat, de asemenea, un sprijin economic suplimentar, garantând o sumă suplimentară de 500 de milioane de dolari [385 de milioane de lire sterline] în cadrul împrumuturilor acordate Ucrainei de Banca Mondială, potrivit aceluiași comunicat.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Această sumă se adaugă la cele 394 de milioane de lire sterline pe care Regatul Unit le-a oferit sub formă de granturi și va contribui la asigurarea în continuare a serviciilor umanitare vitale pentru ucraineni”, a transmis guvernul britanic.

UPDATE 23:00

Boris Johnson a lăudat curajul ucrainenilor și pe cel al liderului lor, Volodimir Zelenski, în fața invaziei ruse, potrivit unui tweet al premierului, publicat ulterior vizitei sale surpriză la Kiev.

Ucrainenii au un curaj de leu. Președintele Zelenski a dat răcnetul acestui leu. Regatul Unit este de neclintit alături de poporul ucrainean. Slava Ukraini!”, a scris Johnson pe Twitter.

UPDATE 21:40

Președintele Volodimir Zelenski a transmis că, alături de premierul britanic Boris Johnson, a vizitat sâmbătă memorialul Celor o sută de eroi ai Cerului.

Kievul este încă slab populat și cu perturbări atmosferice parțiale. Dar este încă frumos și fără lupte în fața orașului. Am vizitat Memorialul celor o sută de eroi ai Cerului. Din păcate, eroii noștri continuă să moară în fiecare zi pe front în lupta împotriva ocupanților ruși, dar cu ajutorul prietenilor noștri curajoși, precum Marea Britanie, ne apropiem în fiecare zi de victorie. Îi mulțumim lui Boris Johnson pentru că a vizitat și a sprijinit Ucraina. O vom face, nu există altă cale!”, a scris Zelenski într-o postare pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 19.15

Prim-ministrul britanic a purtat discuții în capitala Ucrainei, Kiev, cu președintele țării, Volodimir Zelenski. Boris Johnson a scris pe Twitter: „Astăzi m-am întâlnit cu prietenul meu… ca o dovadă a sprijinului nostru de neclintit pentru poporul ucrainean”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Premierul britanic Boris Johnson se află la Kiev, unde se întâlnește cu președintele Volodimir Zelenski. Înainte de aceasta, ultima dată când el și Zelenski s-au întâlnit personal la Conferința de la München pe 19 februarie. Boris Johnson a fost direct în Ucraina și Kiev cu puțin timp înainte de război, la data de 1 februarie. După aceea, a purtat conversații telefonice cu președintele rus Putin.

Aceasta este prima vizită de acest nivel în timpul războiului, ca parte a unui anumit pas simbolic. Arată sprijin, dar vizitele personale sunt întotdeauna făcute pentru conversații față în față.

Șeful adjunct al biroului președintelui ucrainean, Andriy Sybiha, a declarat pe Facebook că Johnson și Zelenski au avut o întâlnire tête-à-tête.

„Marea Britanie este lider în ceea ce privește sprijinul pentru apărare acordat Ucrainei. Liderul în coaliția anti-război. Liderul în sancțiunile împotriva agresorului rus”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al Number 10 a declarat: „Primul ministru a călătorit în Ucraina pentru a se întâlni personal cu președintele Zelenski, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean”.

„Ei vor discuta despre sprijinul pe termen lung al Regatului Unit pentru Ucraina, iar premierul va prezenta un nou pachet de ajutor financiar și militar.”