• Președintele Poloniei, împreună cu omologul său leton Egils Levits, omologul lituanian Gitanas Nauseda și estonian Alar Karis au sosit în Ucraina.
  • Într-o actualizare pe Twitter, președintele estonian Alar Karis a împărtășit două fotografii care îl arată alături de omologul său lituanian Gitanas Nauseda, de omologul polonez Andrzej Duda și de alți oficiali la o gară.
  • Vizita președinților Poloniei, Lituaniei, Letoniei, Letoniei și Estoniei la Kiev are loc la doar câteva zile după ce premierul britanic Boris Johnson și-a încheiat vizita în Ucraina devastată de război.

Președintele german trebuia să participe la această vizită, dar a declarat marți că nu este binevenit în Ucraina.
Președinții Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Lituaniei și Poloniei au ajuns în Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„În drum spre Kiev, spre un oraș care a suferit teribil din cauza războiului rusesc de la ultima mea vizită”, a declarat pe Twitter președintele estonian Alar Karis. Președintele lituanian Gitanas Nausėda a declarat miercuri că „se îndreaptă spre Kiev cu un mesaj puternic de sprijin politic și asistență militară”. Președintele polonez Andrzej Duda și președintele leton Egils Levits se află, de asemenea, în această călătorie.

Președintele german, Frank-Walter Steinmeier, urma să facă parte din vizită „pentru a trimite un semnal puternic de solidaritate europeană cu Ucraina”, dar a declarat marți că nu este binevenit în Ucraina. „Eram pregătit să fac acest lucru, dar se pare, și trebuie să iau act de acest lucru, că acest lucru nu a fost dorit la Kiev”, a declarat el.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Comentariile lui Steinmeier au fost făcute după ce ziarul german Bild a citat un diplomat ucrainean neidentificat care a declarat că nu este binevenit la Kiev în acest moment. Președintele Zelenski a fost critic față de susținerea istorică a lui Steinmeier pentru apropierea Occidentului de Rusia.

Președintele german a fost unul dintre principalii susținători ai conceptului „Wandel durch Handel” (Schimbare prin comerț), care susține că promovarea unor legături comerciale strânse poate contribui la stimularea reformelor democratice. Din motive istorice, Berlinul a fost reticent în a trimite arme în Ucraina, dar acum a trimis arme antitanc, lansatoare de rachete și rachete sol-aer ca răspuns la conflict.

Săptămâna trecută, premierul britanic Boris Johnson a vizitat Kievul după ce s-a angajat să furnizeze Ucrainei armament în valoare de peste 130 de milioane de dolari. Downing Street a descris călătoria surpriză a lui Johnson drept o „demonstrație de solidaritate cu poporul ucrainean” și a declarat că întâlnirea individuală cu Zelenski se va concentra pe sprijinul pe termen lung pentru această țară și pe un nou ajutor financiar și militar.