UPDATE. Intervenția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski

În intervenția sa live, în fața mulțimii adunate în aer liber, la Berna, într-o demonstrație pașnică, Zelenski a mulțumit în mod expres băncii elvețiene pentru aplicarea unor sancțiuni precum înghețarea fondurilor și a conturilor rusești.

El a cerut Parlamentului elvețian să înghețe bunurile oficialilor, oligarhilor și aliaților ruși pentru a pune capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil.

Zelenski a solicitat, de asemenea, arestarea persoanelor care dețin bunuri neautorizate în Elveția.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Acesta a criticat, succint, compania elvețiană Nestlé, „care nu vrea să părăsească Rusia”, ceea ce o plasează în rândul celor care nu participă la sancțiuni.

„«Mâncare bună – Viață bună» sună sloganul său. Aceasta este compania dvs. și chiar și acum, când de acolo se aud amenințări la adresa altor țări europene și șantaj nuclear, vreau ca voi, elvețienii, să deveniți ca ucrainenii – nu am pierdut șansa comună de a reveni la pace, de a opri toate războaiele din lume”, a spus Zelenski.

Mulțumesc, mulțumesc Elveția, să trăiască Ucraina”, și-a încheiat discursul Volodimir Zelenski.

UPDATE. Discursul ministrului de Externe al Elveției

Ministrul elvețian de Externe a lăudat public voința poporului ucrainean de a lupta și a ține piept conflicului din țara lor.

Este impresionantă determinarea cu care poporul ucrainean apără libertatea și luptă împotriva opresiunii. Ucraina reprezintă valori care sunt și valorile de bază ale Elveției”, a spus ministrul Ignazio Cassis.

Cassis subliniază tradiția umanitară a Elveției și ajutorul acesteia în țară cu refugiații, local, în țările vecine cu Ucraina, dar și ca țară de mediere între părțile aflate în conflict.

Dar cu toții sperăm că armele vor tăcea din nou în curând”, a subliniat ministrul Cassis.

Știre inițială

Ministrul de Externe al Elveției Ignazio Cassis și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au transmsi fiecare un mesaj propriu, la Berna, împotriva războiului din Ucraina: președintele ucrainean vrea să se alăture în direct prin video.

Inițial a fost planificat ca Zelenski să vorbească doar cu cei prezenți într-un mesaj video.

Sâmbătă, la Berna, va avea loc demonstrația „Solidaritate cu Ucraina, opriți războiul acum!”, care va începe la la ora locală 16:00.

Ministrul Cassis va susține un discurs introductiv la 16:15. Președintele Zelenski va vorbi ulterior celor prezenți.

Potrivit organizatorilor, este planificat un „eveniment pașnic cu ambasadori din diverse țări și artiști și sportivi cunoscuți”. Ambasadorul Ucrainei în Elveția, Artem Rybchenko, va ține un discurs în limba germană în cadrul evenimentului.