• Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit soldaților pentru eforturile lor de recucerire a zonei, care a fost în mare parte devastată de forțele rusești.
  • Clădirile de apartamente sunt înnegrite de foc și marcate de lovituri de artilerie.
  • Bucea este un cartier din apropierea Kievului, unde cadavrele civililor, multe dintre ele purtând semne de tortură, au fost găsite aruncate pe străzi.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat miercuri orașul Izyum, recent recucerit, salutând soldații și mulțumindu-le pentru eforturile depuse pentru recucerirea zonei, în timp ce steagul ucrainean a fost arborat în fața clădirii arse a primăriei.

Forțele rusești au părăsit orașul măcinat de război săptămâna trecută, în timp ce Ucraina a avansat într-o contraofensivă de amploare care a recuperat în câteva zile vaste porțiuni de teritoriu în regiunea nord-estică a țării, Harkov.

O mare parte din Izyum a fost devastată. Clădirile de apartamente sunt înnegrite de foc și marcate de lovituri de artilerie. Întregul centru al unei clădiri rezidențiale s-a prăbușit, cu o gaură imensă și mormane de moloz în locul în care se aflau casele. „Priveliștea este foarte șocantă, dar nu este șocantă pentru mine”, a declarat Zelenski în scurte comentarii pentru presa de știri, „pentru că am început să vedem aceleași imagini de la Bucha, din primele teritorii dezocupate… deci aceleași clădiri distruse, oameni uciși”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Bucea este un cartier din apropierea Kievului, unde cadavrele civililor, multe dintre ele purtând semne de tortură, au fost găsite aruncate pe străzi, în gropi comune și în curți după ce forțele rusești s-au retras în grabă în martie. La periferia nordică a orașului Izyum, rămășițele tancurilor și vehiculelor rusești zac sfărâmate de-a lungul drumului.

„Soldații noștri sunt aici. Acesta este un lucru foarte important. Îi sprijină pe oameni”, a declarat Zelenski. „Văd cum oamenii se întâlnesc cu ei, în ce moment sensibil. Înseamnă că, odată cu armata noastră, viața revine”.

Trupele ucrainene au desfășurat recent o contraofensivă spectaculoasă care le-a permis să recucerească mari porțiuni de teritoriu în jurul Harkovului și să aplice o lovitură uluitoare prestigiului militar al Moscovei. În urma acestor câștiguri, o nouă linie de front a început să apară în război, a declarat miercuri un think tank cu sediul la Washington.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că râul Oskil pare să devină noua linie a frontului în zonă după câștigurile semnificative obținute de Kiev în ultimele zile. Râul Oskil curge spre sud și reprezintă în mare parte marginea estică a regiunii ucrainene Harkov.

„Forțele ucrainene continuă atacurile terestre localizate pentru a amenința pozițiile rusești din spatele râului Oskil”, a precizat institutul.