• Evgheni Prigojin a declarat vineri că Moscova a bombardat intenţionat o tabără a mercenarilor Wagner din Ucraina.
  • Şeful mercenarilor Wagner a promis că va „opri” conducerea militară de vârf a Moscovei și a cerut rușilor să nu se opună forțelor sale.
  • În regiunea Moscovei au fost introduse o serie de restricții în legătură cu regimul operațiunii antiteroriste, reiese din decretul guvernatorului.

UPDATE 05:18 Oficialii americani au fost informați miercuri despre planurile lui Prigozhin – New York Times

Oficialii americani din domeniul securității au fost avertizați încă de miercuri că Prigozhin se pregătea să acționeze, relatează The New York Times citând surse din serviciile de informații.

Preocuparea lor imediată a fost modul în care va afecta controlul Moscovei asupra arsenalului său de arme nucleare.

Serviciile secrete americane urmăreau de luni de zile tensiunile dintre șeful Wagner și liderii de război ai Rusiei – inclusiv ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN AFGANISTAN
ELEVII ROMÂNI MERG ÎN ITALIA
NADAL PIERDE LA ROMA

UPDATE 05:18 Avioane de vânătoare Wagner, văzute trăgând în aer în timp ce pleacă

Un clip care circulă pe Twitter, confirmat de BBC Verify, arată un luptător Wagner trăgând cu pușca spre cer în timp ce el și alți mercenari din Grupul Wagner se retrag din Rostov.

Civilii aliniați pe străzi pot fi auziți aplaudând și aclamându-i pe luptători. În ultimele ore am văzut o mulțime de imagini cu sprijinul public pentru grupul de mercenari din orașul din sudul țării.

UPDATE 04:48 Explozie auzită în Zaporizhzhia – presa ucraineană

BBC Rusia relatează că o explozie a fost auzită în orașul Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei, citând postul public de televiziune Suspilne.

Se pare că a fost declarată o alertă de raid aerian în oraș și în regiune.

În Zaporizhzhia se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, care a fost capturată de ruși în luna mai a anului trecut, după lupte crâncene.

Contraofensiva Ucrainei este în curs de desfășurare în prezent în regiunea Zaporizhzhia.

Vineri, președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a acuzat Rusia că pregătește un atac „terorist” asupra centralei, ceea ce Moscova a negat.

UPDATE 02:20 Restricțiile pe autostrăzile din Rusia au fost ridicate

Toate restricțiile impuse anterior pe autostrăzile din Rusia au fost ridicate de către Agenția Federală a Drumurilor, în urma retragerii forțelor wagneriene, relatează agenția rusă de știri Tass.

Secțiuni de drumuri fuseseră blocate în ultimele 24 de ore de-a lungul traseului spre Moscova din sudul Rusiei, inclusiv în regiunile Rostov, Lipetsk, Voronej și Tula.

UPDATE 24:35 Șeful Wagner a fost văzut părăsind orașul Rostov

Șeful grupului de mercenari Wagner a fost fotografiat de agenția de presă Reuters părăsind aparent orașul Rostov pe Don, pe care luptătorii săi au preluat controlul în cursul zilei de astăzi.

UPDATE 24:08 Localnicii din Rostov scandează pentru susținerea luptătorilor Wagner

În timp ce luptătorii Wagner părăsesc cartierul general militar din Rostov pe Don, locuitorii orașului au scandat „Wagner! Wagner!”, într-o aparentă manifestare de susținere pentru mercenari.

La lăsarea nopții, zeci de localnici s-au adunat pentru a le arăta luptătorilor sprijinul lor, potrivit imaginilor din oraș.

Nu a fost clar dacă aceștia își arătau sprijinul pentru acțiunile luptătorilor în Ucraina sau pentru faptul că au renunțat la rebeliune .

UPDATE 23:08 Rusia oferă roluri militare luptătorilor Wagner

Peskov spune că mercenarii Wagner care doresc să semneze un contract cu Ministerul Apărării o pot face, iar luptătorii care au luat parte la revolta de astăzi nu vor fi urmăriți penal.

UPDATE 22:58 Șeful Wagner va pleca în Belarus și acuzațiile vor fi retrase – presa de stat

Presa de stat rusă tocmai a anunțat că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, va pleca în Belarus.

Rapoartele spun că acuzațiile împotriva lui și a forțelor sale Wagner vor fi abandonate de autoritățile ruse pentru a evita „vărsarea de sânge”.

UPDATE 22:43 Trupele Wagner, fotografiate în timp ce se pare că se întorc în vehicule

Forțele Wagner părăsesc Roston-on-Don.

La începutul zilei de astăzi, locuitorii au fost rugați de guvernatorul regiunii să nu se deplaseze în centrul orașului și, dacă este posibil, să nu-și părăsească locuințele după rebeliunea Wagner din oraș.

În postări pe Telegram, videoclipuri arată trupele Wagner dând mâna cu localnicii și urcându-se înapoi în vehiculele blindate. Într-o fotografie, două fete își fac un selfie în fața unui tanc Wagner.

UPDATE 22:36 Luptătorii încep să părăsească Rostov-pe-Don, relatează presa rusă de stat

Trupele Wagner au început să părăsească Rostov pe Don, potrivit agenției de presă rusești de stat Tass. Patru camionete au plecat, dar au rămas tancuri și alte echipamente grele, precizează aceasta.

În cea mai mare parte a zilei de astăzi, orașul din sudul Rusiei s-a aflat în centrul „răzvrătirii” lui Wagner. Mercenarii lui Wagner au intrat în oraș în primele ore ale zilei de sâmbătă și ar fi preluat comanda militară regională.

Pe parcursul întregii zile, rețelele de socializare au fost inundate de zvonuri despre explozii și focuri de armă, alături de videoclipuri cu soldații Wagner care își instalau posturile în centrul orașului și de avertismente că trupele cecene se apropiau pentru a lupta împotriva lor.

UPDATE 22:00. Occidentul ar trebui să „urmărească cu atenție și să nu spună nimic”

John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina, spune că este greu de imaginat o încetare a crizei din Rusia, în aceste momente.

El a declarat pentru BBC că nu este clar ce se va întâmpla în continuare. Acest moment ar putea marca o pauză înainte de o adevărată „ciocnire a armelor”, spune Herbst.

Oricum ar fi, Occidentul ar trebui „să urmărească cu atenție și să nu spună nimic”, spune el.

UPDATE ORA 21:38. Zelenski: „Omul de la Kremlin se teme foarte tare”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comentat evenimentele din această zi.

„Astăzi este o zi în care cu siguranță nu ar trebui să existe tăcere. Cu siguranță avem nevoie de conducere. Astăzi, lumea a văzut că șefii Rusiei nu controlează nimic. Absolut nimic. Haos total. Absența completă a oricărei predictibilități. Și asta se întâmplă pe teritoriul rusesc, care este complet încărcat cu arme”, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 21:17. Mercenarii au ajuns la „200 km de Moscova”

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a vorbit despre progresul trupelor sale.

„Au vrut să desființeze compania militară Wagner. Ne-am îmbarcat într-un marș al dreptății pe 23 iunie”. În 24 de ore, am ajuns la mai puțin de 200 km de Moscova. În acest timp, nu am vărsat nicio picătură de sânge al luptătorilor noștri”, a declarat acesta, relatează BBC.

„Acum a sosit momentul în care sângele ar putea fi vărsat”, a precizat Prigojin, conform BBC.

UPDATE ORA 20.32 Forțele Wagner au oprit înaintarea spre Moscova – rapoarte

Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a acceptat să opreascămișcarea trupelor sale care avansează spre capitala rusă, potrivit unei declarații preluate de agenția de presă Reuters și atribuite biroului președintelui belarus, scrie BBC.

UPDATE ORA 20:30. Lukașenko a purtat discuții cu Prigojin, informează serviciul său de presă

În această dimineață, liderul rus Vladimir Putin l-a informat pe omologul său din Belarus în legătură cu situația din sudul Rusiei. Șefii de stat au convenit asupra acțiunilor comune.

Negocierile s-au derulat pe tot parcursul zilei, iar liderii au căzut de comun acord în ceea ce privește imposibilitatea declanșării unui „masacru sângeros” pe teritoriul Rusiei.

Liderul din Belarus a purtat discușii și cu șeful mercenarilor. Evgheni Prigojin a acceptat propunerea lui Lukașenko de a opri mișcarea militarilor Wagner pe teritoriul Rusiei și de a lua măsuri suplimentare pentru a reduce tensiunile.

UPDATE ORA 20.25 Belarus: Liderul Grupului Wagner este de acord să oprească mișcarea

Liderul Grupului Wagner este de acord să oprească mișcarea luptătorilor mercenari în jurul Rusiei și să de-escaladeze tensiunile, spune Belarus

UPDATE 19.49. Reuniunea de urgență COBRA se încheie

O reuniune de urgență a Comitetului COBRA din Regatul Unit privind situația din Rusia, care se află în continuă creștere, s-a încheiat.

Grupul, care se reunește pentru a formula răspunsuri la situații de urgență, a discutat despre evenimentele în curs de desfășurare, acordând o atenție deosebită cetățenilor britanici aflați în această țară, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

Sesiunea a avut ca scop să se asigure că toată lumea din cadrul guvernului este informată cu privire la situația actuală.

UPDATE 19.44. Biden a discutat telefonic situația din Rusia cu Macron, Scholz și Sunak

Joe Biden a vorbit cu Rishi Sunak, Emmanuel Macron și Frank-Walter Steinmeier despre situația din Rusia, a anunțat Casa Albă. „Liderii au discutat despre situația din Rusia. De asemenea, ei și-au afirmat sprijinul neclintit pentru Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă.

UPDATE 19.40. La apropierea de Moscova, mercenarii Wagner s-au spart în mai multe coloane

La apropierea de Moscova, mercenarii Wagner s-au spart în mai multe coloane. Sunt doar câteva mii dintre ei, războinici ruși.

Numărul „wagnerienilor” depășește numărul armatelor Belgiei și Finlandei Acest număr nu este definitiv. Dacă Prigojin îi cheamă pe luptătorii grațiați ai PMK „Wagner”, vor fi 50.000.

UPDATE 19.37. A fost deschis un dosar penal împotriva lui Evgheni Prigojin în temeiul articolului 279 din Codul penal al Federației Ruse

A fost deschis un dosar penal împotriva lui Evgheni Prigojin în temeiul articolului 279 din Codul penal al Federației Ruse privind organizarea unei rebeliuni armate. La Moscova, regiunile Moscova și Voronej, a fost introdus un regim de operațiuni antiteroriste:

  • Vladimir Putin a făcut apel la ruși în legătură cu o tentativă de rebeliune armată a PMC „Wagner.
  • În regiunea Voronej, două rezervoare au fost depresurizate în timpul unui incendiu la un depozit de petrol.
  • La Moscova, 26 iunie va fi zi nelucrătoare.
  • Ministerul rus al Apărării a anunțat distrugerea depozitului ucrainean cu rachete Storm Shadow.
  • Putin a semnat legea amenzilor și arestării pentru încălcarea legii marțiale.
  • Unele școli vor lansa un program de educație privind riscul minelor.

UPDATE 19.35. Politicianul de opoziție Mihail Hodorkovski i-a îndemnat pe ruși să înarmeze și să se opună lui Putin

„Prigojin nu este prietenul nostru, nici măcar aliatul nostru. Este un bandit și un criminal de război. Dar răzvrătirea lui este o oportunitate unică și nu va mai exista o alta ca aceasta pentru mult timp”, a rezumat opozantul.

UPDATE 19.30. Președintele Georgiei i-a cerut premierului să convoace Consiliul de Securitate al țării în legătură cu situația din Federația Rusă

Președintele Georgiei i-a cerut premierului să convoace Consiliul de Securitate al țării în legătură cu situația din Federația Rusă. De asemenea, este planificată să se discute despre Abhazia și Osetia de Sud.

UPDATE 19.28. Rostov. Luptătorii PMC „Wagner” au deschis focul la intrarea în clădirea „Rostelecom”

UPDATE 19.24. Fotografie a unui convoi de wagneriți în districtul Krasny din regiunea Lipețk

Potrivit martorilor oculari, „Wagnerii” au trecut pe lângă orașul Yelets în urmă cu aproximativ o oră.

UPDATE 19.20. Toate evenimentele mari în aer liber din Moscova, suspendate timp de o săptămână

Regiunea Moscovei a suspendat toate evenimentele de masă în aer liber până la 1 iulie, au anunțat autoritățile. Aceasta vine după ce primarul le-a spus tuturor să se abțină de la deplasări în oraș.

UPDATE 19.15. Imagini cu epava elicopterului Ka-52 doborât al Ministerului rus al Apărării. Echipajul a murit

UPDATE 19.13. În regiunea Moscovei au fost introduse o serie de restricții în legătură cu regimul operațiunii antiteroriste

În regiunea Moscovei au fost introduse o serie de restricții în legătură cu regimul operațiunii antiteroriste, reiese din decretul guvernatorului.

Evenimentele publice, de masă, solemne și o serie de alte evenimente din regiunea Moscovei au fost suspendate până la 1 iulie.

Până la 1 iulie, în regiunea Moscovei sunt posibile doar evenimentele organizate de autorități sau cu participarea acestora.

UPDATE 19.05. Publicația germană Der Spiegel scrie că biletele de avion pentru o mare parte din zborurile comerciale cu plecare din Moscova au fost epuizate

Agenția germană de presă informează că toate biletele pentru cursele cu ruta Moscova – Tbilisi, Astana și Istanbul au fost epuizate, iar Google Maps indică faptul că autostrada M4 la sud de capitala Rusiei, ruta pe care o urmează și rebelii Wagner, a fost blocată. 

Ministrul de Externe al Letoniei a declarat că a sporit nivelul securitatea la granițe pentru a împiedica cetățenii ruși să intre în țară: “Letonia urmărește îndeaproape evoluția situației din Rusia și face schimb de informații cu aliații. Securitatea frontierelor a fost consolidată, nu se va lua în considerare acordarea de vize sau acces pentru rușii care părăsesc Rusia din cauza evenimentelor actuale. Nu există nicio amenințare directă la adresa Letoniei în acest moment“.

UPDATE 18.50. Wagner a ajuns capitala Rusiei

Pe parcursul zilei, trupele Wagner s-au deplasat spre nord, spre Moscova. La începutul acestei după-amiezi, guvernatorul regiunii Lipetsk, la sud de Moscova, a confirmat că Wagner traversează regiunea, o înregistrare video arătând un convoi care se îndreaptă spre nord.

Autoritățile ruse par să fie serios îngrijorate de faptul că trupele Wagner vor ajunge la Moscova.

UPDATE 18.40. Securitatea a fost întărită în toată Moscova

Primarul Moscovei tocmai a cerut oamenilor să își limiteze mișcările în jurul capitalei – rebelii din grupul mercenar Wagner Group par să se îndrepte spre oraș.

În prima parte a zilei, viața a continuat în mod normal, deși cu o prezență puternică a securității și cu baraje rutiere instituite pentru a verifica vehiculele. Unele poduri au fost, de asemenea, închise.

UPDATE 18.32. Primarul Moscovei declară ziua de luni nelucrătoare pentru a minimiza riscurile

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, tocmai a difuzat un comunicat pe Telegram în care anunță că „a fost declarat regim de operațiune antiteroristă la Moscova” și că luni va fi o „zi nelucrătoare” pentru a „minimiza riscurile”.

El le-a cerut moscoviților „să se abțină, pe cât posibil, de la deplasări în oraș”. „Serviciile orașului sunt în stare de alertă maximă”, a spus el. Mercenarii wagnerieni par să se deplaseze spre nord din regiunile centrale ale Rusiei, în direcția capitalei.

UPDATE 18.20. Putin blochează intrarea în Moscova

Drumurile sunt distruse în regiunea Lipețk în încercarea de a opri deplasarea forțelor Wagner spre Moscova

UPDATE 18.10. Situația este dificilă – primarul Moscovei

„Situația este dificilă”, a declarat primarul Moscovei, Sobyanin, în declarația sa postată pe Telegram.

El a adăugat că este posibil ca unele drumuri sau cartiere din oraș să fie închise circulației.

UPDATE 18.06. Restricții de circulație în regiunea de la granița cu Moscova

Guvernatorul regiunii Kaluga, care se învecinează cu zona federală a orașului Moscova, a declarat că circulația pe drumurile din regiune va fi restricționată în zonele limitrofe mai multor regiuni din apropiere: Tula, Briansk, Oryol și Smolensk.

„Vă rugăm să vă abțineți de la deplasarea cu vehicule private pe aceste drumuri, cu excepția cazului în care este absolut necesar”, a declarat Vladislav Shapsha pe Telegram.

Nu există nicio sugestie că mercenarii Wagner, care au fost reperați la o distanță la sud de Moscova, se află în Kaluga. Trupele Wagner par să se deplaseze spre nord, aproximativ în direcția capitalei.

UPDATE 18.04. Prigojin confirmă că banii găsiți în urma perchezițiilor aparțin lui Wagner

Evgheni Prigojin a confirmat acum rapoartele anterioare din presă potrivit cărora o sumă mare de bani a fost găsită în timpul unor raiduri efectuate de serviciul de securitate FSB din Rusia la unul dintre birourile sale.

Banii găsiți în aceste raiduri aparțin într-adevăr Grupului Wagner, spune el. Într-un mesaj audio pe canalul său Telegram, el se referă la o dubă și două autobuze încărcate cu bani. El spune că acestea sunt fondurile pentru a acoperi plățile compensatorii pentru luptătorii Wagner uciși și alte cheltuieli.

UPDATE 18.00. Militarii Gărzii Naționale ocupă poziții de-a lungul autostrăzii Kașirskoe, la intrarea în Moscova

UPDATE 17.40. Statele Unite și oficialii occidentali sunt atenți să nu intervină în evenimentele care se desfășoară în Rusia

Statele Unite și oficialii occidentali sunt atenți să nu intervină în evenimentele care se desfășoară în Rusia din cauza modului în care președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi ca armă orice implicare percepută de Occident în escaladarea crizei, au declarat pentru CNN surse familiare cu Joe Biden.

UPDATE 17.33. Planurile rebelilor din PMC Wagner ar include capturarea Krasnodarului

Planurile rebelilor din PMC Wagner includ capturarea Krasnodarului, a declarat Aleksandr Khodakovsky, „șeful adjunct al Rosgvardiya din Republica Populară Donețk”.

„Personalul de bază al Wagner nu a fost la curent cu planurile comandamentului – cel puțin, majoritatea. Luptătorilor li s-a spus că vor fi transferați pentru a apăra regiunea Belgorod și au fost destul de surprinși de cursul evenimentelor. Potrivit rapoartelor din mediul rebel, planurile conducerii Wagner includeau capturarea Krasnodarului. Ei bine, Dumnezeu să-i ierte, pentru că nu știu ce fac”, a scris el pe canalul său de Telegram.

UPDATE 17.30. Comitetul Național Antiterorism susține că acuzațiile răspândite în numele lui Evgheni Prigojin nu au niciun temei

„Potrivit Comitetului Național Antiterorism, acuzațiile răspândite în numele lui Evgheni Prigojin nu au niciun temei”, a relatat RIA Novosti despre afirmațiile pe care liderul Wagner despre eșecurile conducerii militare a Rusiei. „În legătură cu aceste declarații, FSB al Rusiei a inițiat o cauză penală privind faptul de a chema la o rebeliune armată. Cerem ca acțiunile ilegale să fie oprite imediat”.

UPDATE 17.20. Trupele cecene au ajuns la Rostov pe Don

UPDATE 17.17. În timp ce factorii de decizie politică din întreaga Europă se străduiesc să înțeleagă ce se întâmplă în Rusia, NATO este în modul așteaptă și vede”

Întrebat despre posibilele implicații ale haosului din Rusia, un oficial NATO de rang înalt a declarat că este prea devreme pentru a spune”. Un purtător de cuvânt al alianței, între timp, a declarat că monitorizăm situația”.

UPDATE 17.10. Mai multe mașini au fost avariate în urma unei explozii la periferia orașului Voronej

Mai multe mașini au fost avariate în urma unei explozii provocate de o muniție care a zburat într-o parcare de la periferia orașului Voronej, relatează un corespondent al RIA Novosti.

UPDATE 16.54. Forțele de securitate rusești au fost văzute ocupând poziții în sudul Moscovei

Forțele de securitate rusești au fost văzute ocupând poziții în sudul Moscovei, potrivit unor fotografii publicate de ziarul economic rus Vedomosti.

Imaginile publicate de ziar arată forțe de securitate rusești în veste antiglonț și echipate cu arme automate luând poziție în apropierea unei autostrăzi care leagă Moscova de sudul Rusiei.

UPDATE 16.53. Oficialii, agențiile de presă și cetățenii, amenințați că ar putea fi sancționați sever dacă încalcă legile stricte ale Rusiei

Procurorii din Moscova au emis o declarație prin care avertizează oficialii, agențiile de presă și cetățenii că ar putea fi sancționați sever dacă încalcă legile stricte ale Rusiei privind schimbul de știri și opinii care nu sunt aprobate de stat.

„Avertizăm conducerea asociațiilor politice și publice ale rezidenților, întreprinderilor și instituțiilor din capitală, precum și pe reprezentanții mass-media și ai blogosferei cu privire la inadmisibilitatea denaturării informațiilor oficiale și a difuzării de informații false în orice mod”, a declarat biroul procurorilor din Moscova.

UPDATE 16.47. PMC Wagner face apel la soldații ruși care se află pe teritoriul Ucrainei să se alăture marșului spre Moscova

În regiunile din Ucraina care se află încă sub controlul forțelor armate ruse au fost afișate pliante cu un apel către soldații ruși să nu urmeze ordinele criminale și să se alăture marșului PMC Wagner spre Moscova.

„Șoigu și Gerasimov v-au aruncat în mașina de tocat carne pentru propria piele. Ei au distrus sute de mii de vieți. Noi, PMC Wagner, mărșăluim pentru dreptate la Moscova. Aceasta nu este o lovitură de stat, ci o restaurare a justiției. Nu opuneți rezistență! Nu muriți de dragul gunoaielor! Împreună vom opri acest rău! – Spun wagneriștii în apelul lor către soldații și ofițerii ruși.

UPDATE 16.40. Grupurile Wagner, blocate pe rețeaua de socializare VKontakte

Serviciul federal de supraveghere a comunicaţiilor, tehnologiei informaţiei şi mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a blocat grupurile Wagner pe rețeaua de socializare VKontakte pentru a opri posibilele apeluri de participare la o revoltă militară, relatează TASS.

UPDATE 16.35. Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat despre „situația actuală din Rusia”

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat despre „situația actuală din Rusia” în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologii săi din G7 și din Uniunea Europeană, potrivit unui scurt comunicat publicat sâmbătă.

La convorbire au participat miniștrii de externe din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Regatul Unit, plus cel mai înalt diplomat al UE.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Blinken „a reiterat faptul că sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina nu se va schimba” și că SUA „vor rămâne în strânsă coordonare cu aliații și partenerii pe măsură ce situația continuă să evolueze”.

UPDATE 16.20. Putin a emis ordine care permit autorităților să rețină pentru o perioadă de până la 30 de zile pe oricine încalcă regulile stricte ale legii marțiale

Președintele rus Vladimir Putin a emis ordine care permit autorităților să rețină pentru o perioadă de până la 30 de zile pe oricine încalcă regulile stricte ale legii marțiale.

Potrivit unui document publicat sâmbătă de Kremlin, cei care încalcă restricțiile pot fi reținuți timp de aproape o lună sau pot fi sancționați cu amenzi, iar vehiculele lor pot fi confiscate.

În prezent, legea marțială a fost declarată doar în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina. Nu este clar dacă noile măsuri ar putea fi un precursor al extinderii acesteia în întreaga țară, ca răspuns la rebeliunea Wagner.

UPDATE 16.18. Serviciile de securitate ruse au efectuat un raid asupra sediului Wagner din Sankt Petersburg

Rapoarte neconfirmate din presa rusă susțin că au găsit 47 de milioane de dolari în numerar în cutii de carton lângă biroul lui Evgheni Prigojin.

Liderul grupului paramilitar a declarat că banii erau pentru a acoperi salariile și alte cheltuieli pentru luptătorii săi Wagner.

UPDATE 16.17. Locația întâlnirii lui Prigozhin cu liderii militari ruși, confirmată

O înregistrare video postată în această dimineață pe un canal Telegram legat de Grupul Wagner îl arată pe liderul acestuia, Evgheni Prigojin, întâlnindu-se cu ministrul adjunct al apărării al Rusiei, Yunus-Bek Evkurov.

BBC Verify a folosit instrumente biometrice de comparație facială pentru a confirma, cu un grad ridicat de încredere, identitatea lui Evkurov. La întâlnirea cu Prigojin, potrivit mesajului de pe Telegram, a fost prezent și Vladimir Stepanovici Alekseev, adjunctul șefului serviciului de informații militare al Rusiei. Cu toate acestea, imaginea care se spune că îl înfățișează pe acesta era prea întunecată pentru a fi confirmată cu ajutorul tehnologiei biometrice.

UPDATE 16.05. Guvernatorul regiunii ruse Kursk, care se învecinează cu Ucraina, l-a îndemnat pe șeful Wagner, Evgheni Prigojin, să renunțe la planurile sale.

„Regiunea Kursk a cooperat îndeaproape cu PMC Wagner în pregătirea luptătorilor din echipele populare voluntare din regiunea noastră, iar eu însumi am urmat această pregătire”, a declarat Roman Starovoyt într-o postare pe Telegram.

UPDATE 16.00. A avut loc o reuniune a miniștrilor de externe din G7

A avut loc o reuniune a miniștrilor de externe din G7, în timp ce cea mai mare amenințare la adresa conducerii președintelui Vladimir Putin continuă să se desfășoare în Rusia.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a anunțat că la reuniunea de luni a miniștrilor de externe ai UE de la Luxemburg se va discuta, de asemenea, despre aceste evoluții. UE și-a activat centrul de răspuns la crize, un organism care coordonează răspunsurile la crizele din afara UE.

UPDATE 15.58. Mercenarii Wagner au legat deja pe cineva în apropierea sediului districtului militar Sud din regiunea Rostov

UPDATE 15.56. Dmytro Kuleba cere să se renunțe la neutralitate și teama de escaladare

„Cei care au spus că Rusia este prea puternică pentru a pierde: uitați-vă acum”, a declarat ministrul ucrainean de externe.

Dmytro Kuleba a cerut, de asemenea, să se renunțe la „pretinsa neutralitate și la teama de escaladare”, să se furnizeze Ucrainei toate armele necesare și să se uite de prietenia sau afacerile cu Rusia.

UPDATE 15.48. Harta de deplasare a PMC Wagner prin regiunile Voronej și Lipețk până la Moscova

UPDATE 15.43. Militarii lui Kadîrov ajung în Rostov

UPDATE 15.40. Grupul Wagner a ajuns acum în regiunea Lipetsk

Grupul Wagner a anunțat că cea mai mare parte a unităților armatei ruse din regiunea Lipetsk au schimbat tabăra și s-au alăturat coloanei militare a Grupului Wagner care se îndreaptă spre Moscova

UPDATE 15.33. Trupele ruse trag asupra convoaielor Wagner, afirmă Prigojin

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat armata rusă că a atacat trupele sale în înaintare. Într-o postare anterioară, convoiul lui Wagner a fost observat la nord de Voronej, oraș în care Wagner ar fi capturat instalații militare.

„S-a tras asupra noastră: mai întâi lovituri de artilerie, apoi de la elicoptere”, a declarat Prigojin într-o postare pe Telegram, fără a oferi dovezi sau a preciza unde a avut loc presupusul atac

UPDATE 15.20. Imagini din Rostov cu militarii Wagner pe străzi

UPDATE 15.06. Se presupune că membrii Wagner au blocat drumul cu un camion, iar apoi au pus mine. Mai multe vehicule militare și oameni înarmați sunt la ieșirea din Rostov pe Don

UPDATE 15.05. Președintele a fost informat cu privire la situația lui Evgheni Prigojin

Șeful statului a fost informat cu privire la toate evenimentele din jurul lui Evgheni Prigojin. Măsurile necesare sunt în curs de aplicare.

Serviciile de securitate și agențiile de aplicare a legii, inclusiv Ministerul Apărării, Serviciul Federal de Securitate și Ministerul de Interne, îi raportează președintelui non-stop cu privire la măsurile luate în ceea ce privește punerea în aplicare a instrucțiunilor emise anterior.

UPDATE 14.55. Locuitorii din orașele de pe traseul lui Wagner spre Moscova, sfătuiți să rămână în casă

Autoritățile din următoarea regiune de la nord de Voronej au cerut locuitorilor săi să rămână în case.

În regiunea Lipetsk au fost invocate probleme de securitate, în contextul în care Grupul Wagner se îndreaptă spre Moscova.

UPDATE 14.49. COBRA convoacă o reuniune de urgență în legătură cu rebeliunea rusă

Comitetul COBRA din Marea Britanie, care se reunește pentru a formula răspunsuri la situații de urgență, se va convoca pentru a discuta despre evoluția situației din Rusia. Acesta va fi prezidat de ministrul de externe James Cleverly.

UPDATE 14.41. A avut loc o explozie în apropierea sediului central al Districtului Militar Sud din Rostov pe Don

UPDATE 14.20. Populația din Rusia îl ia peste picior pe Putin: „Totul merge conform planului”

UPDATE 14.00. Guvernatorul din Rostov avertizează împotriva unei „catastrofe” a războiului civil

Mercenarii wagnerieni au afirmat că au cucerit orașul Rostov pe Don. Cu puțin timp în urmă, guvernatorul regiunii Rostov, Vasiliy Golubev, a intrat pe Telegram pentru a îndemna oamenii să fie alături de președintele Putin: „Au existat momente în istoria Rusiei când unii au vrut să ne separe societatea și să alimenteze flăcările războiului civil… a dus la o catastrofă”.

El a adăugat: „Nu se poate permite ca acest lucru să se întâmple din nou. Regiunea Rostov este de partea președintelui! Dragi compatrioți, trebuie să fim uniți!”.

UPDATE 13.49. Un rezervor de combustibil în flăcări la o rafinărie de petrol din apropierea orașului rus Voronej este în curs de stingere

„În Voronej, un rezervor de combustibil în flăcări este în curs de stingere la un depozit de petrol de pe strada Dimitrov. Peste 100 de pompieri și 30 de vehicule se află la fața locului. Potrivit primelor date, nu există victime”, a declarat Gusev într-un comunicat.

El nu a oferit nicio explicație cu privire la cauza incendiului, dar mai multe videoclipuri de pe rețelele de socializare arată cel puțin un elicopter militar în apropiere. În timp ce un elicopter zboară spre rafinărie, se produce o explozie și o minge de foc, iar un fum negru și gros se ridică din locație.

UPDATE 13.40. Putin a discutat cu Lukașenko

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu omologul său belarus Alekdandr Lukaşenko, anunţă preşedinţia belarusă, relatează AFP. Putin l-a informat pe Lukaşenko despre evenimentele care se desfăşoară în Rusia, anunţă pe Telegram preşedinţia belarusă.

UPDATE 13.32. Medvedev cu familia și asistenții săi a fost „evacuați” din regiunea Moscovei

UPDATE 13.20. Prigojin a refuzat să se predea în urma discursului președintelui rus Vladimir Putin, în care a descris acțiunile sale drept o trădare

Prigojin a spus pe Telegram că președintele „se înșela profund”. „În ceea ce privește „trădarea patriei”, președintele se înșală profund. Suntem patrioți, am luptat și luptăm, toți luptătorii PMC Wagner”, a spus Prigojin în mesaje audio transmise de serviciul de presă.

„Și nimeni nu se va preda la cererea președintelui, a FSB sau a oricui altcineva”, a adăugat el. Limbajul lui Prigojin în mesaj este în clară sfidare atât a Kremlinului, cât și a serviciilor de securitate.

Prigojin a revenit și la o temă familiară, spunând că oamenii săi sunt patrioți și refuză să perpetueze „corupția, înșelăciunea și birocrația” în care susține că trăiește Rusia.

UPDATE 13.11. FOTO: Măsuri de securitate suplimentare la Moscova și Sankt Petersburg

Securitatea în Rusia a fost înăsprită ca parte a măsurilor antiteroriste. Această măsură a fost luată după ce luptători ai grupului de mercenari Wagner au afirmat că au capturat situri militare cheie în orașul Rostov pe Don, în sudul țării.

Surse rusești de la BBC News susțin, de asemenea, că Wagner a preluat controlul asupra unor situri militare din Voronej, un oraș aflat la jumătatea distanței dintre Rostov și capitala Moscova.

UPDATE 13.00. Prigojin îi transmite lui Putin: „Greșești când mă acuzi de trădare

El spune că niciun soldat Wagner nu intenționează să se predea la ordinul președintelui. Rușii nu mai vor ca țara să trăiască în continuare cu corupție, minciună și birocrație, spune Prigojin.

Ultimul său mesaj de sfidare vine după ce Vladimir Putin l-a acuzat că a condus o revoltă armată într-un discurs public în această dimineață.

UPDATE 12.50. FOTO. Forțele de ordine rusești în fața sediului Wagner

Forțele de ordine rusești au fost fotografiate în fața Centrului PMC Wagner din Sankt Petersburg după ce a fost deschisă o anchetă penală.

UPDATE 12.32. Mihail Hodorkovski, cel mai bogat om din Rusia până la condamnare și exil, face un apel în favoarea șefulului grupului de mercenari Wagner

Mihail Hodorkovski, cel mai bogat om din Rusia până la condamnare și exil, face un apel în favoarea șefulului grupului de mercenari Wagner în rebeliunea sa contra comandamentului militar rus, întrucât adevăratul inamic nu se află la Kiev, ci la Moscova.

„Rebeliunea lui Prigojin, în ciuda lipsei de pregătire, este cea mai puternică lovitură adusă reputației lui Putin”, a scris el pe canalul său Telegram.

„Prigojin chiar a numit invazia Ucrainei nejustificată (ceea ce este adevărat) și s-a oferit să ofere ucrainenilor informații despre mișcările trupelor rusești – dar nu vă lăsați păcăliți să credeți că face asta din motive lăudabile”.

UPDATE 12.26. Germania transmite un avertisment turiștilor ca să evite centrul orașului Moscova

Ministerul de Externe al Germaniei le-a spus sâmbătă turiștilor să evite orașul Rostov și zona înconjurătoare, precum și centrul orașului Moscova până la o noi indicații, din cauza evenimentelor care au loc în Rusia.

„La Moscova, statul, în special facilitățile militare, trebuie evitate. Centrul orașului ar trebui evitat până la noi ordine. Instrucțiunile autorităților ruse de securitate ar trebui urmate cu orice preț”, se arată în sfatul său de călătorie actualizat.

UPDATE 12.22. Miza ocupării Rostovului este enormă, cu cele patru aeroporturi și depozitele de tehnică militară

UPDATE 12.19. Aproximativ 180 de soldați și agenți de securitate din regiunea Voronej Sud au refuzat să lupte împotriva grupului Wagner PMC și au depus armele

Aproximativ 180 de soldați și agenți de securitate de la punctul de control Bugayevka din regiunea Voronej Sud au refuzat să lupte împotriva grupului Wagner PMC și, ulterior, au depus armele.

UPDATE 12.12. Vehiculele militare sunt aliniate pe străzi

Mai multe fotografii cu forțele de mercenari din Rostov pe Don, unde Ministerul britanic al Apărării consideră că grupul „aproape sigur a ocupat locații cheie de securitate” – inclusiv sediul central al armatei care coordonează operațiunile din Ucraina.

UPDATE 12.10. Autorităţile ruse au efectuat o percheziţie la sediul grupării paramilitare ruse Wagner din Sankt Petersburg

Autorităţile ruse au efectuat o percheziţie la sediul grupării paramilitare ruse Wagner din Sankt Petersburg, potrivit publicaţiei ruse Fontanka, relatează BBC Monitoring, un serviciu BBC.

UPDATE 12.04. Wagner susține că tot convoiul se află la aproximativ 8 ore de mers cu mașina la sud de Moscova

Wagner susține că tot convoiul se află la aproximativ 8 ore de mers cu mașina la sud de Moscova, în regiunea Voronezh și pe drum. „În fiecare coloană există un luptător într-un vehicul gata să tragă MANPADS”, spun ei.

UPDATE 12.04. Alerta in fața Dumei de stat

UPDATE 11.58. Ramzan Kadîrov a calificat ceea ce se întâmplă drept o revoltă militară și o trădare odioasă

Ramzan Kadîrov a calificat ceea ce se întâmplă drept o revoltă militară și o trădare odioasă, subliniind că nu există nicio justificare pentru astfel de acțiuni.

Șeful Republicii Cecene a mai spus că îl susține pe deplin pe președintele Putin și că soldații Ministerului Apărării și ai Serviciului Federal de Gardă al Republicii Cecene au intrat deja în zonele de tensiune.

UPDATE 11.53. Zeci de militari au debarcat la podul peste râul Oka

Zeci de militari au debarcat la podul peste râul Oka, în apropiere de Serpukhov. Autostrada M2 Krym spre Moscova este acum blocată acolo.

UPDATE 11.49. Mercenarii au dezarmat un grup de soldați ruși

Punct de trecere a frontierei Bugaevka, regiunea Voronej. Mercenarii au dezarmat un grup de soldați ruși.

UPDATE 11.41. Mercenarii Wagner au doborât un elicopter în apropiere de Rostov

UPDATE 11.36. Un mercenar Wagner ar fi fost executat

Unul dintre mercenarii Wagner ar fi încercat să-l asasineze pe Prigojin. A eșuat și a fost executat.

UPDATE 11.30. „Toți cei 25.000 dintre noi sunt gata să moară”, spune Prigojin

Într-un mesaj postat sâmbătă dimineață pe Telegram, Evgheni Prigojin a declarat că toți membrii grupului său de mercenari Wagner sunt „gata să moară” în acțiunea sa împotriva armatei ruse.

„Toți suntem gata să murim. Toți cei 25.000 și apoi încă 25.000″, a spus el într-un mesaj audio, adăugând că acțiunea este întreprinsă „pentru poporul rus”.

UPDATE 11.26. La Moscova sunt date jos toate bannerele pe care apar mercenarii Wagner

UPDATE 11.17. Grupul Wagner se îndreaptă spre Moscova – Ministerul britanic al Apărării

Acesta spune că unele unități Wagner „se deplasează spre nord prin regiunea Vorenej, aproape sigur cu scopul de a ajunge la Moscova”. Vorenej se află la jumătatea distanței dintre capitala Moscova și Rostov pe Don, orașul rusesc pe care grupul de mercenari Wagner susține că îl controlează în prezent. Ministerul britanic al Apărării afirmă că Wagner a ocupat „aproape sigur” locații cheie din Rostov pe Don.

Actualizarea descrie această rebeliune ca fiind „cea mai importantă provocare la adresa statului rus din ultima vreme”. Acesta descrie disputa ca fiind în curs de escaladare într-o „confruntare militară directă” și spune că forțele Grupului Wager „au trecut din Ucraina ocupată în Rusia în cel puțin două locații”.

UPDATE 11.09. Rusia începe să blocheze accesul cetățenilor săi la Google News

UPDATE 10.50. Grupul Wagner și Ministerul rus al Apărării sunt angajate într-o confruntare militară directă, potrivit serviciilor de informații militare britanice

Mercenarii au ocupat „aproape sigur locații cheie de securitate” în Rostov pe Don, „inclusiv sediul care conduce operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina”, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Unitățile paramilitare „se deplasează spre nord” prin regiunea Vorenezh și „aproape sigur urmăresc să ajungă la Moscova”, a precizat Ministerul.

„Cu dovezi foarte limitate de lupte între Wagner și forțele de securitate rusești, unele au rămas probabil pasive, consimțind la Wagner”, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE 10.24. Locuitorii din Rostov pe Don au fost sfătuiți să stea în casă”

Evgheni Prigojin a afirmat că el și trupele sale au preluat controlul asupra orașului Rostov pe Don din sudul Rusiei. O înregistrare video postată pe rețelele de socializare pare să-l arate pe liderul Wagner în oraș.

Guvernatorul regiunii, Vasili Golubev, le-a spus locuitorilor din zonă să își păstreze calmul” și să nu iasă din casă decât dacă este necesar”.

UPDATE 10.20. FOTO-VIDEO. Mercenarii Wagner se plimbă pe străzile din apropierea cartierului general al armatei ruse

Luptători ai grupului de mercenari privați Wagner sunt fotografiați pe străzile din apropierea sediului central al Districtului Militar Sud din orașul Rostov pe Don.

UPDATE 10.00. Putin îl acuză pe Prigojin de trădare

Vladimir Putin a început să vorbească despre ceea ce el susține că este o răzvrătire a lui Evgheni Prigojin. „Aceasta este o campanie aventurieră criminală. Este echivalentă cu o revoltă armată. Rusia se va apăra”, spune președintele rus. Luptăm pentru viața și securitatea cetățenilor noștri și pentru integritatea noastră teritorială”.

El continuă: „Este o încercare de a ne submina din interior. Aceasta este trădare”.

UPDATE 09.47. Ministerul rus al Apărării le spune trupelor Wagner că au fost înșelate

Ministerul rus al Apărării le spune luptătorilor Wagner că au fost „înșelați și târâți într-o aventură criminală”, a anunțat agenția de presă de stat RIA, potrivit Reuters.

Ministerul le-a cerut mercenarilor Wagner să contacteze reprezentanții săi și pe cei ai serviciilor de aplicare a legii, a relatat agenția de știri Tass. Ministerul a precizat că le va garanta securitatea.

UPDATE 09.44

Comitetul antiterorist al Rusiei a declarat că impune un regim antiterorist la Moscova și în regiunea înconjurătoare, pe fondul aparentei revolte a grupului Wagner, a anunțat agenția rusă de știri de stat RIA, citată de Reuters.

UPDATE 09.42

Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a descris acțiunile lui Evgheni Prigojin drept o operațiune antiteroristă” și a declarat că totul este abia la început în Rusia”.

Fractura dintre elite este prea evidentă. A fi de acord și a pretinde că totul este rezolvat nu va funcționa”, a declarat sâmbătă pe Twitter Mykhailo Podolyak, citat de Reuters. Cineva trebuie neapărat să piardă: fie Prigojin … fie colectivul anti-Prigojin. Totul este abia la început în Rusia”.

UPDATE 09.40

Rostov-pe-Don, unde au intrat forțele Wagner și unde au apărut imagini cu bărbați înarmați în uniforme care ocolesc sediul poliției regionale din oraș, este cel mai mare oraș din sudul Rusiei și este capitala regiunii Rostov, care se învecinează cu părți din estul Ucrainei, unde războiul face ravagii.

Cu o populație de aproximativ 1 milion de locuitori, orașul este un port fluvial important și este situat la aproximativ 100 km de Ucraina și la 1.046 km sud-vest de Moscova.

Este centrul districtului federal de sud al Rusiei și unde își are sediul districtul militar de sud al Rusiei. În Novocherkassk, la aproximativ 24 km nord-est de centrul regional al orașului, se află cartierul general al Armatei Combinate a 8-a de Gardă. Acesta a fost unul dintre centrele consolidării militare a lui Putin în perioada premergătoare invaziei din Ucraina de anul trecut.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Putin a fost informat că Serviciul rus de securitate (FSB) a deschis o anchetă penală şi îl acuză pe şeful grupării paramilitare Wagner de chemare la ”rebeliune armată”, vineri, potrivit Tass.

Potrivit Tass, Comitetul Naţional rus Antiterorist anunţă că acuzaţii răspândite de către Evgheni Prigojin ”nu au niciun fundament”.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, anunţă că Putin este la curent cu situaţia şi că ”toate măsurile necesare sunt luate”, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.

Prigojin a acuzat vineri armata rusă de atacarea unei tabere Wagner în spatele frontului ucrainean şi de uciderea unui ”număr foarte mare” de combatanţi Wagner.

Citește și