• Profesorii și studenții celei mai vechi universități din Rusia – Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova – au publicat o scrisoare deschisă în care condamnă războiul din Ucraina și cer retragerea imediată a trupelor ruse.
  • Acțiunile în numele Federației Ruse, pe care conducerea acesteia le numește generic „operațiune militară specială”, sunt război și nu există loc pentru eufemisme sau scuze în această situație.
  • Cerem ca liderii ruși să înceteze imediat focul, să părăsească teritoriul statului suveran al Ucrainei și să pună capăt acestui război rușinos.

Profesorii și studenții celei mai vechi universități din Rusia – Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova – au publicat o scrisoare deschisă în care condamnă războiul din Ucraina și cer retragerea imediată a trupelor ruse.

Redăm în cele ce urmează conținutul scrisorii redactate de profesorii, studenții și absolvenții celei mai vechi univrsități din Rusia – Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova.

„Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova – Comunitatea împotriva războiului

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Noi, studenții, studenții postuniversitari, profesorii, personalul și absolvenții celei mai vechi universități din Rusia, Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova, condamnăm categoric războiul pe care țara noastră l-a declanșat în Ucraina.

Rusia și părinții noștri ne-au oferit o educație solidă, a cărei adevărată valoare este de a fi capabili să evaluăm critic ceea ce se întâmplă în jurul nostru, să cântărim argumentele, să ne ascultăm unii pe alții și să ne angajăm în favoarea adevărului – științific și umanist. Știm cum să numim lucrurile pe nume și nu putem sta cu mâinile în sân.

Acțiunile în numele Federației Ruse, pe care conducerea acesteia le numește generic „operațiune militară specială”, sunt război și nu există loc pentru eufemisme sau scuze în această situație. Războiul înseamnă violență, brutalitate, moarte, pierderea celor dragi, neputință și frică care nu pot fi justificate de niciun scop. Războiul este cel mai brutal act de inumanitate, care, așa cum am învățat în cadrul școlilor și al universităților, nu trebuie să se repete niciodată. Valorile absolutului vieții umane, umanismul, diplomația și rezolvarea pașnică a diferendelor pe care le-am absorbit la universitate au fost călcate în picioare și aruncate la gunoi într-o clipită, când Rusia a invadat perfid Ucraina. Viețile a milioane de ucraineni au fost amenințate din oră în oră de la invadarea Ucrainei de către forțele militare ale Federației Ruse.

Ne exprimăm sprijinul față de poporul ucrainean și condamnăm categoric războiul pe care Rusia l-a declanșat împotriva ucrainenilor.

Ca absolvenți ai celei mai vechi universități din Rusia, știm că pierderile suferite în cele șase zile de război sângeros – în primul rând umane, dar și sociale, economice și culturale – sunt ireparabile. Știm, de asemenea, că războiul este un dezastru umanitar, dar nu ne putem imagina cât de adâncă este rana pe care noi, ca popor rus, o provocăm poporului ucrainean și nouă înșine chiar acum.

Cerem ca liderii ruși să înceteze imediat focul, să părăsească teritoriul statului suveran al Ucrainei și să pună capăt acestui război rușinos.

Le cerem tuturor cetățenilor Rusiei, cărora le pasă de viitorul ei, să se alăture mișcării pentru pace.

Suntem împotriva războiului! #Nu război.”

Scrisoarea a fost semnată (până pe 5 martie 2022) de peste 7.500 de absolvenți, angajați și studenți ai MSU.