• Putin nu a numit țintele pe care Rusia intenționează să le urmărească, dar a spus că agitația în jurul livrărilor de arme occidentale către Ucraina a fost concepută pentru a prelungi conflictul.
  • El a spus că agitația în jurul livrărilor de arme occidentale către Ucraina a fost concepută pentru a prelungi conflictul.
  • Putin s-a lăudat că forțele antiaeriene rusești au doborât zeci de arme ucrainene și „le sparg ca pe nuci”.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat duminică că Moscova va lovi noi ținte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, la câteva ore după ce mai multe explozii au zguduit capitala ucraineană Kiev. Dacă Kievul va primi astfel de rachete „vom trage concluziile corespunzătoare și ne vom folosi armele… pentru a lovi ținte pe care nu le-am mai lovit până acum”, a declarat Putin, citat de agențiile de presă rusești.

El nu a precizat la ce ținte se referă. Comentariile lui Putin au fost făcute după ce săptămâna trecută Statele Unite au anunțat că vor furniza Ucrainei sisteme avansate de rachete.

Oficialii ucraineni au declarat duminică că rachetele rusești au lovit situri de infrastructură feroviară în primele lovituri de acest fel asupra Kievului de la 28 aprilie. Rusia a declarat că a distrus tancuri furnizate Ucrainei de țări din Europa de Est în timpul loviturilor.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Rachete de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune, lansate de Forțele Aerospațiale Ruse la periferia Kievului au distrus tancurile T-72 furnizate de țările est-europene și alte vehicule blindate care se aflau în hangare, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov.

O persoană a fost rănită, iar reporterii AFP au văzut mai multe clădiri cu ferestrele aruncate în aer în apropierea unuia dintre locurile vizate. Leonid, un rezident local în vârstă de 63 de ani, care lucra la instalația respectivă, a declarat că a auzit trei sau patru explozii.

„Nu este nimic militar acolo, dar ei bombardează totul, a spus el. Vasyl, în vârstă de 43 de ani, a declarat că a auzit cinci explozii.

„Oamenilor le este frică acum”, a spus el, întorcându-se la casa sa avariată cu două pâini. Autoritățile ucrainene nu au dorit să identifice locurile exacte ale exploziilor din motive de securitate.

Între timp, în estul țării, bătălia pentru controlul orașului Severodonețk a continuat. Orașul este cel mai mare aflat încă în mâinile ucrainenilor în regiunea Lugansk din Donbas, unde forțele rusești au avansat treptat după ce s-au retras sau au fost înfrânte din alte părți ale țării, inclusiv de la Kiev.

Guvernatorul regiunii Luhansk, Sergiy Gaiday, a declarat că forțele ruse au pierdut teren în oraș și că acesta este acum „împărțit în două”.

„Rușii controlau aproximativ 70% din oraș, dar au fost forțați să se retragă în ultimele două zile”, a declarat el pe Telegram. „Le este teamă să se deplaseze liber prin oraș”.

Armata rusă a afirmat sâmbătă că unele unități militare ucrainene se retrag din Severodonețk, dar primarul Oleksandr Striuk a declarat că forțele ucrainene luptă pentru a recuceri orașul.