• O mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, în condițiile în care eforturile de invazie continuă să eșueze, consideră oficialii americani și occidentali.
  • Data de 9 mai, cunoscută ca „Ziua Victoriei” în interiorul Rusiei, sărbătorește victoria țării în fața naziștilor în 1945.
  • Până în prezent, Putin a insistat să se refere la conflictul brutal de luni de zile ca la o „operațiune militară specială”, interzicând efectiv cuvinte precum invazie și război.

Președintele rus, Vladimir Putin, ar putea declara oficial război Ucrainei din 9 mai, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, în condițiile în care eforturile de invazie continuă să eșueze, consideră oficialii americani și occidentali.

Data de 9 mai, cunoscută ca „Ziua Victoriei” în interiorul Rusiei, sărbătorește victoria țării în fața naziștilor în 1945.

Oficialii occidentali au crezut mult timp că Putin va profita de semnificația simbolică și de valoarea propagandistică a acestei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților sau ambele.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Oficialii au început să se concentreze asupra unui scenariu și anume că Putin declară oficial război Ucrainei pe 9 mai. Până în prezent, Putin a insistat să se refere la conflictul brutal de luni de zile ca la o „operațiune militară specială”, interzicând efectiv cuvinte precum invazie și război.

O declarație oficială de război ar putea potența sprijinul public pentru invazie. De asemenea, în conformitate cu legislația rusă, i-ar permite lui Putin să mobilizeze forțele de rezervă și să recruteze noi recruți, despre care oficialii spun că Rusia are nevoie disperată pe fondul unui deficit tot mai mare de forță militară în teatrele de operații.

Oficialii occidentali și ucraineni au estimat că cel puțin 10.000 de soldați ruși au fost uciși în război de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu puțin peste două luni.