• Statul Major General ucrainean a declarat că forțele rusești își concentrează acum eforturile pentru a împinge spre linia Siversk, Fedorivka și Bakhmut în regiunea Donețk.
  • Duminică, șase persoane, inclusiv o fetiță de 9 ani, au fost ucise în bombardamentele rusești asupra orașului Sloviansk, iar alte 19 persoane au fost rănite, potrivit autorităților locale.
  • Președintele rus Vladimir Putin a făcut din capturarea întregului Donbas un obiectiv-cheie în războiul său din Ucraina, aflat acum în a cincea lună.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni victoria în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, la o zi după ce forțele ucrainene s-au retras din ultimul bastion de rezistență rămas în provincie. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat luni lui Putin, în cadrul unei întâlniri televizate, că forțele rusești au preluat controlul asupra orașului Lugansk, care, împreună cu provincia vecină Donețk, formează Donbas, inima industrială a Ucrainei.

Șoigu i-a spus lui Putin că operațiunea a fost finalizată duminică, după ce trupele ruse au cucerit orașul Lysychansk, ultimul bastion al forțelor ucrainene din Lugansk. Putin, la rândul său, a declarat că unitățile militare care au participat la ostilități active și au obținut succes, victorie” în Lugansk, ar trebui să se odihnească, să-și sporească capacitățile de luptă.

Declarația lui Putin a fost făcută în timp ce forțele rusești au încercat să își intensifice ofensiva mai mult în estul Ucrainei, după ce armata ucraineană a confirmat că forțele sale s-au retras duminică din Lysychansk. Guvernatorul din Lugansk, Serhii Haidai, a declarat luni că forțele ucrainene s-au retras din oraș pentru a evita să fie încercuite.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

A existat riscul încercuirii Lysychanskului, a declarat Haidai pentru Associated Press, adăugând că trupele ucrainene ar fi putut rezista încă câteva săptămâni, dar ar fi plătit potențial un preț prea mare.

Am reușit să facem o retragere centralizată și să evacuăm toți răniții, a spus Haidai. Am luat înapoi tot echipamentul, așa că din acest punct retragerea a fost organizată bine.