Putin declară victoria în provincia Lugansk după retragerea forțelor ucrainene

Lugansk

Lugansk

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni victoria în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, la o zi după ce forțele ucrainene s-au retras din ultimul bastion de rezistență rămas în provincie. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat luni lui Putin, în cadrul unei întâlniri televizate, că forțele rusești au preluat controlul asupra orașului Lugansk, care, împreună cu provincia vecină Donețk, formează Donbas, inima industrială a Ucrainei.

Șoigu i-a spus lui Putin că operațiunea a fost finalizată duminică, după ce trupele ruse au cucerit orașul Lysychansk, ultimul bastion al forțelor ucrainene din Lugansk. Putin, la rândul său, a declarat că unitățile militare care au participat la ostilități active și au obținut succes, victorie” în Lugansk, ar trebui să se odihnească, să-și sporească capacitățile de luptă.

Declarația lui Putin a fost făcută în timp ce forțele rusești au încercat să își intensifice ofensiva mai mult în estul Ucrainei, după ce armata ucraineană a confirmat că forțele sale s-au retras duminică din Lysychansk. Guvernatorul din Lugansk, Serhii Haidai, a declarat luni că forțele ucrainene s-au retras din oraș pentru a evita să fie încercuite.

A existat riscul încercuirii Lysychanskului, a declarat Haidai pentru Associated Press, adăugând că trupele ucrainene ar fi putut rezista încă câteva săptămâni, dar ar fi plătit potențial un preț prea mare.

Am reușit să facem o retragere centralizată și să evacuăm toți răniții, a spus Haidai. Am luat înapoi tot echipamentul, așa că din acest punct retragerea a fost organizată bine.

Exit mobile version