• În cadrul întâlnirii, care a avut loc la Sankt Petersburg, Lukașenko i-a spus lui Putin că Belarusul este îngrijorat de politicile „agresive”, „conflictuale” și „respingătoare” ale vecinilor săi, Lituania și Polonia.
  • Putin a declarat că nu vede în prezent necesitatea unui răspuns simetric, dar că avioanele Su-25 ale Belarusului, construite în Rusia, ar putea, dacă este necesar, să fie modernizate în uzinele rusești.
  • Tensiunile dintre Rusia și Occident au crescut vertiginos de când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în urmă cu patru luni, susținând, printre altele, că NATO intenționează să admită Ucraina și să o folosească drept platformă pentru a amenința Rusia.

Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M în câteva luni, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri televizate cu președintele belarus Alexander Lukașenko.

În cadrul întâlnirii, care a avut loc la Sankt Petersburg, Lukașenko i-a spus lui Putin că Belarusul este îngrijorat de politicile „agresive”, „conflictuale” și „respingătoare” ale vecinilor săi, Lituania și Polonia, potrivit Reuters.

El i-a cerut lui Putin să ajute Belarusul să organizeze un „răspuns simetric” la ceea ce el a spus că sunt zboruri cu arme nucleare ale alianței NATO conduse de SUA în apropierea granițelor Belarusului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Minskul trebuie să fie pregătit pentru orice, chiar și pentru utilizarea de armament serios pentru a ne apăra patria de la Brest la Vladivostok”, a spus el, punând Belarusul și aliatul său apropiat Rusia sub o singură umbrelă.

În special, el a cerut ajutor pentru a face ca avioanele militare ale Belarusului să aibă capacitate nucleară.

Putin a declarat că nu vede în prezent necesitatea unui răspuns simetric, dar că avioanele Su-25 ale Belarusului, construite în Rusia, ar putea, dacă este necesar, să fie modernizate în uzinele rusești.

Cu toate acestea, el a promis că va furniza Iskander-M, un sistem mobil de rachete ghidate cu nume de cod „SS-26 Stone” de către NATO, care a înlocuit rachetele sovietice „Scud”. Cele două rachete ghidate ale sale au o rază de acțiune de până la 500 km (300 de mile) și pot transporta focoase convenționale sau nucleare.

Tensiunile dintre Rusia și Occident au crescut vertiginos de când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în urmă cu patru luni, susținând, printre altele, că NATO intenționează să admită Ucraina și să o folosească drept platformă pentru a amenința Rusia.