Putin promite Belarusului rachete Iskander-M pentru a contracara Occidentul „agresiv”

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M în câteva luni, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri televizate cu președintele belarus Alexander Lukașenko.

În cadrul întâlnirii, care a avut loc la Sankt Petersburg, Lukașenko i-a spus lui Putin că Belarusul este îngrijorat de politicile „agresive”, „conflictuale” și „respingătoare” ale vecinilor săi, Lituania și Polonia, potrivit Reuters.

El i-a cerut lui Putin să ajute Belarusul să organizeze un „răspuns simetric” la ceea ce el a spus că sunt zboruri cu arme nucleare ale alianței NATO conduse de SUA în apropierea granițelor Belarusului.

Minskul trebuie să fie pregătit pentru orice, chiar și pentru utilizarea de armament serios pentru a ne apăra patria de la Brest la Vladivostok”, a spus el, punând Belarusul și aliatul său apropiat Rusia sub o singură umbrelă.

În special, el a cerut ajutor pentru a face ca avioanele militare ale Belarusului să aibă capacitate nucleară.

Putin a declarat că nu vede în prezent necesitatea unui răspuns simetric, dar că avioanele Su-25 ale Belarusului, construite în Rusia, ar putea, dacă este necesar, să fie modernizate în uzinele rusești.

Cu toate acestea, el a promis că va furniza Iskander-M, un sistem mobil de rachete ghidate cu nume de cod „SS-26 Stone” de către NATO, care a înlocuit rachetele sovietice „Scud”. Cele două rachete ghidate ale sale au o rază de acțiune de până la 500 km (300 de mile) și pot transporta focoase convenționale sau nucleare.

Tensiunile dintre Rusia și Occident au crescut vertiginos de când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în urmă cu patru luni, susținând, printre altele, că NATO intenționează să admită Ucraina și să o folosească drept platformă pentru a amenința Rusia.

Exit mobile version