• Situaţia din Ucraina ar putea duce la „cea mai mare criză de refugiaţi din Europa în acest secol”.
  • Peste 600.000 de oameni ar fi fugit din Ucraina.
  • 1,1 miliarde de dolari dintr-o finanţare vor fi folosiţi pentru a ajuta 6 milioane de persoane din Ucraina pentru o perioadă iniţială de trei luni.

Situaţia din Ucraina ar putea duce la „cea mai mare criză de refugiați din Europa în acest secol”, în condiţiile în care peste 600.000 de oameni ar fi fugit din Ucraina în ţările vecine până în prezent, a anunţat marţi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), citat de CNN.

UNHCR mobilizează resurse pentru a răspunde cât mai rapid şi mai eficient posibil„, a adăugat comunicatul. Anterior, UNHCR estima că 12 milioane de refugiați din Ucraina ar putea avea nevoie de ajutor şi protecţie, iar alte patru milioane ar putea avea nevoie de asistenţă în ţările vecine.

Deşi am văzut o solidaritate şi o ospitalitate extraordinară din partea ţărilor vecine pentru refugiați, inclusiv din partea comunităţilor locale şi a cetăţenilor privaţi, va fi nevoie de mult mai mult sprijin pentru a asista şi proteja noii sosiţi„, spunea Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Potrivit UNHCR, programul său de ajutor va include „asistenţă în numerar pentru persoanele cele mai vulnerabile, asistenţă alimentară, apă şi salubritate, sprijin pentru serviciile de sănătate şi educaţie şi asistenţă pentru adăposturi pentru reconstruirea locuinţelor deteriorate„.

1,1 miliarde de dolari dintr-o finanţare vor fi folosiţi pentru a ajuta 6 milioane de persoane din Ucraina pentru o perioadă iniţială de trei luni, potrivit UNHCR.

Grupurile de ajutor vor avea nevoie de acces sigur şi neîngrădit în toate zonele afectate de conflict, în conformitate cu principiile fundamentale de umanitate, neutralitate şi imparţialitate”, se mai arată în declaraţie.

Premierul Nicolae Ciucă spune că România nu a primit încă solicitări pentru repatriere a românilor din Ucraina și că țara noastră este pregătită pentru a accepta refugiați.