• Localitatea Robotine a fost eliberată oficial de către forțele ucrainene.
  • Două persoane au murit și alte cinci au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești.
  • Corupţia în Ucraina ar putea fi catalogată drept ,,înaltă trădare naţională” pe durata războiului cu Rusia.

UPDATE ORA 22.00

Ucraina a declarat luni că trupele sale au eliberat aşezarea Robotyne din sud-estul ţării şi că încearcă să avanseze mai departe spre sud în contraofensiva lor împotriva forţelor ruseşti, scrie Mediafax.

UPDATE ORA 20.00

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa la summitul G20 de luna viitoare, din India, dar îl va trimite în schimb pe ministrul său de externe Serghei Lavrov. New Delhi şi Moscova au menţinut legături strânse încă din epoca Războiului Rece, iar Rusia rămâne cel mai mare furnizor de arme al Indiei.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA

UPDATE ORA 19.00

Cu sprijinul României, a doua navă de cereale din Ucraina a sfidat Rusia şi a sosit în Turcia.

Nava a ajuns la Istanbul navigând în lungul coastelor României şi Bulgariei, ambele ţări NATO.

O a doua navă de marfă care părăseşte Ucraina după încheierea acordului cu cereale a sosit la Istanbul, în ciuda blocadei ruseşti, potrivit site-urilor de transport maritim, scrie Mediafax.

UPDATE ORA 16.00

Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea obligatorie a copiilor din două districte din regiunea Zaporizhzhia din sud-estul țării, care sunt supuse unui bombardament persistent din partea rușilor.

Vicepremierul Iryna Vereshchuk a declarat pentru televiziunea ucraineană că evacuarea din districtele Vasylivskyi și Pologivskyi este acum obligatorie. În total, se crede că mai trăiesc în aceste districte peste 50 de civili.

UPDATE ORA 12.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că speră ca Ucraina să primească garanții de securitate din partea SUA, similare celor de care se bucură Israelul.

Într-un interviu acordat presei ucrainene, Zelenski a declarat că garanțiile de securitate includ atât un scut, cât și o sabie.

Astfel de garanții ar veni prin procesul de aderare a Ucrainei la NATO, a spus el, dar ar fi consolidate printr-un acord bilateral cu Statele Unite.

UPDATE 09.00 – Două persoane au murit și alte cinci au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești

Cel puțin două persoane au murit și alte cinci au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui sat din regiunea centrală ucraineană Poltava, a declarat luni un oficial ucrainean de rang înalt, citat de CNN.

Andrii Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a declarat că atacul a provocat o explozie la o moară de ulei din satul Hoholeve. Oficialii locali au declarat că operațiunile de căutare și de îndepărtare a molozului sunt în curs de desfășurare.

Rusia a lansat lovituri în întreaga Ucraină în cursul nopții, ucigând cel puțin o altă persoană în regiunea Herson din sudul țării și avariind locuințe și infrastructură în Kryvyi Rih și în apropiere de Nikopol.

UPDATE 07.00 – Localitatea Robotine a fost oficial eliberată

Ucraina a declarat luni că trupele sale au eliberat așezarea Robotine din sud-estul țării și că încearcă să avanseze mai departe spre sud în contraofensiva lor împotriva forțelor rusești, relatează Reuters.

Armata ucraineană a declarat săptămâna trecută că forțele sale au arborat steagul național în așezarea strategică, dar că încă desfășoară operațiuni.

Forțele ucrainene cred că au străpuns cea mai dificilă linie de apărare rusă din sud și că acum vor începe să avanseze mai rapid, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters un comandant care a condus trupele în Robotyne.

„Robotine a fost eliberată”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, citat de armată.

Așezarea se află la 10 km la sud de orașul Orikhiv, aflat pe linia frontului, în regiunea Zaporijia, pe un drum important spre Tokmak, un nod rutier și feroviar ocupat de Rusia.

Capturarea Tokmak ar fi o piatră de hotar în timp ce trupele ucrainene presează spre sud, spre Marea Azov, într-o campanie militară menită să divizeze forțele rusești după invazia pe scară largă a Moscovei din februarie 2022.


UPDATE 5:05  – Rusia susține că două drone au fost doborâte 

Ministerul rus al Apărării a susținut că unitățile de apărare aeriană au doborât două drone care zburau deasupra regiunii Breansk în noaptea de 28 august. La scurt timp după aceea, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că o altă dronă care zbura deasupra Moscovei a fost distrusă în aceeași noapte.

UPDATE 4:19  – Nemulțumirea rușilor din Crimeea crește față de înrolarea obligatorie în armată 

Oamenii care trăiesc în Crimeea ocupată de ruși sunt din ce în ce mai nemulțumiți de eforturile armatei ruse de a-i sili să intre în armată, a informat Centrul Național de Rezistență pe 27 august.

UPDATE 3:29   – 89 de minori sunt în pericol în regiunea Donețk

Sunt 89 de minori care trăiesc încă în așezările din prima linie din regiunea Donețk, a declarat guvernatorul Pavlo Kyrylenko într-o emisiune de televiziune din 27 august, potrivit Suspilne News.

UPDATE 2:09  – Forțele ruse bombardează opt comunități din regiunea Sumi

Forțele ruse au atacat opt ​​comunități de la granița Regiunii Sumi pe 27 august, provocând 171 de explozii, a raportat Administrația Militară a Regiunii Sumi.

UPDATE 1:09 – Atleta ucraineană Yaroslava Mahuchikh a obținut titlul de campioană mondială la sărituri în înălțime

Yaroslava Mahuchikh, o atletă de 21 de ani din Nipru, a câștigat medalia de aur la săritura în înălțime la campionatele mondiale de atletism de la Budapesta pe 27 august, a informat ESPN. 

UPDATE 12:25 – Georgia permite ucrainenilor să pătrundă pe teritoriul ei

După o ședere de 10 zile în zona neutră de la granița dintre Rusia și Georgia, oficialii georgieni au permis unor șase bărbați ucraineni care solicitau azil să intre pe teritoriul Georgiei, a informat organizația pentru drepturile omului UnMode pe 27 august.

UPDATE  12:01  – Zelenski declară că Ucraina riscă să piardă sprijinul unor „puteri majore” dacă câmpul de luptă se mută pe teritoriul rus

Ucraina riscă să piardă sprijinul militar din partea unor „puteri majore” dacă câmpul de luptă  se mută pe teritoriul rus, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu pe 27 august.

Anterior, liderul statului ucrainean era susținător împătimit al atacurilor ucrainene asupra teritoriului Federației Ruse, în special a bazelor militare rusești și aerodromurilor ce conțin arme de rază lungă îndreptate împotriva țintelor civile și militare din Ucraina. 

Pe de altă parte, Zelenski militează în continuare bombardarea  trupelor ruse și a bazelor militare rusești din teritoriile ucrainene aflate sub ocupație, precum Crimeea, Donețk și Lugansk, precum și a podului Kerci care leagă peninsula crimeeană de Federația Rusă. 

Însă, regimul dictatorial de la Kremlin revendică aceste teritorii, ca Crimeea, Lugansk și Donetk,  ca teritorii rusești. 

În ultimele săptămâni, mai multe bombardamente ucrainene cu drone au fost raportate asupra Moscovei, Breansk, Kursk și Belgorod.

Ştirea iniţială – Kyiv Independent: ,,Corupţia înseamnă Trădare” 

Ruşii bombardează regiunea Dnipropetrovsk şi o locuinţă este distrusă, informează guvernatorul Serhii Lysak pe 27 august. Nu au fost victime raportate.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski propune într-un discurs public la TV echivalarea corupţiei cu trădarea pe durata războiului şi a legii marţiale în vigoare.