• Un punct de trecere a frontierei slovace cu Ucraina a fost blocat marți.
  • Germania trimite încă 1,3 miliarde de euro în arme către Ucraina.
  • Se așteaptă ca noul guvern slovac să nu mai trimită ajutor militar Ucrainei.

23.00 – O actriță rusă a fost ucisă în timp ce cânta pentru trupe

O actriță a fost ucisă într-o lovitură ucraineană în timp ce dădea un spectacol pentru trupele ruse, a anunțat teatrul în care lucra.

Polina Menshikh cânta la o sală de dans din Ucraina ocupată, când aceasta a fost lovită de un bombardament duminică.

Ea dădea spectacolul pentru a sărbători o sărbătoare militară rusă, potrivit rapoartelor locale. Ucraina a declarat că aproximativ 20 de soldați ruși au fost uciși în atac, deși Moscova nu a comentat acest lucru.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL

21.00 – Crește numărul persoanelor ucise în atacul din spital

Numărul persoanelor ucise a crescut acum la trei, după ce serviciile de urgență au terminat astăzi de îndepărtat dărâmăturile.

Două clădiri ale spitalului au fost avariate în urma atacului și cel puțin opt persoane au fost rănite.

„Un alt cadavru a fost recuperat din dărâmăturile clădirii spitalului… În total, trei persoane au fost ucise în atacul cu rachete”, a declarat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina pe Telegram.

19.00 – Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că va sprijini Ucraina în continuare

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar în lupta sa împotriva invaziei rusești.

În cadrul unui summit la Berlin cu premierul italian de dreapta Giorgia Meloni, Scholz a declarat că i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să pună capăt invaziei Ucrainei în timpul reuniunii virtuale G20 de miercuri.

18.00 – Lituania a declarat că a sosit un nou pachet de ajutor pentru Ucraina

„Angajamentul nostru de a ajuta Ucraina rămâne de neîncălcat”, a declarat ministerul lituanian al apărării naționale pe X/Twitter.

Postarea spunea: „Au sosit 3 milioane de unități de muniție de 7,62 × 51 mm, sisteme de detonare la distanță și echipamente de iarnă. Vă mulțumim pentru sprijinul ferm!”.

17.00 – Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că un grup de jurnalişti ruşi a fost atacat de forţele ucrainene în regiunea Zaporojie

Zaporojie, din sudul Ucrainei, este una dintre cele patru regiuni pe care Rusia pretinde că le-a anexat din februarie 2022.

Rusia a declarat că o dronă ucraineană a lovit un grup de jurnalişti, rănind un reporter de la postul de televiziune de stat Rossiya 24, relatează AFP.

„În urma unui atac cu dronă ucraineană asupra unui grup de jurnalişti, un corespondent al postului de televiziune Rossiya 24, Boris Maksudov, a fost rănit de schije”, a declarat Ministerul Apărării din Moscova. Nu se crede că rănile ar putea pune viața în pericol, se spune.

16.00 – Rusia a protestat în faţa Finlandei după ce un tanc rusesc avariat a fost expus în apropierea parlamentului finlandez

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, acuzând Helsinki de „rusofobie”, a spus: De ce fac asta, pentru ce? De ce au nevoie finlandezii de asta?

Tancul rusesc T-72B3 avariat a fost expus sâmbătă într-o inițiativă a două asociații pro-ucrainene din Finlanda pentru a reaminti oamenilor de conflictul din Ucraina, relatează Reuters.

Tensiunile au crescut între Moscova și Helsinki de când Finlanda a aderat la NATO la începutul acestui an, ca răspuns la conflictul din Ucraina, și au crescut și mai mult săptămâna trecută, când țara nordică a închis patru puncte de trecere la granița cu Rusia.

15:00- Putin spune că „ar trebui să ne gândim cum să oprim războiul din Ucraina”

„Rusia n-a renunțat niciodata la negocieri cu Ucraina. Influenta BRICS continua sa crească dat fiind ca se extinde continuu”, spus Putin la summit-ul G20.

El a declarat că Rusia este pregătită pentru discuții, dar a dat din nou vina pe Ucraina pentru că negocierile nu au mers înainte.

Putin a susținut că în Ucraina există o lege care interzice discuțiile.

14:00- Zelenski salută succesul transporturilor de cereale din Marea Neagră

Volodimir Zelenski a salutat succesul „coridorului de cereale” de la Marea Neagră, afirmând că în ultimele zile s-a înregistrat un volum record de mărfuri transportate.

Un acord cu Rusia pentru a permite transportul de cereale prin blocada navală a fost tensionat, dar a rezistat în mare parte până acum.

Ucraina este un furnizor important de cereale la nivel mondial, în special pentru țările din Africa.

Președintele Zelenski se referă probabil la știrea potrivit căreia portul românesc Constanța a transportat un nivel record de 29,4 milioane de tone de cereale în primele 10 luni ale anului, iar transporturile ucrainene au reprezentat 40% din total.

Ucraina, pentru care Constanța este cea mai mare rută alternativă de export, a expediat 11,7 milioane de tone de cereale în perioada ianuarie-octombrie, în creștere de la 10,5 milioane la sfârșitul lunii septembrie și de la 8,6 milioane în total în 2022.

13:00- China și Rusia vor continua să aprofundeze relațiile, în timp ce Xi se întâlnește cu un diplomat de top

În această dimineață, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit la Beijing cu președintele Dumei ruse, Viaceslav Volodin.

Potrivit agenției ruse de știri de stat Tass, cei doi au convenit să aprofundeze și mai mult legăturile dintre Moscova și Beijing.

„China, împreună cu Rusia, este pregătită să depună eforturi comune pentru a aprofunda relațiile bilaterale, iar cooperarea dintre Duma de Stat și Congresul Național al Poporului ar trebui să fie consolidată”, a declarat președintele Xi, citat de agenția de presă.

11:00- Un ‘agent FSB’ a fost reținut în estul Ucrainei de către serviciile de securitate

Serviciile de securitate ucrainene (sau SBU) afirmă că a reținut un „agent FSB” în regiunea Harkov.

Bărbatul în vârstă de 41 de ani, care ar fi din Vovchansk, a fost recrutat de serviciile de securitate rusești în luna iulie a acestui an, susține SBU.

„Serviciul de securitate a reținut un alt agent FSB care colecta informații privind desfășurarea și mișcarea forțelor de apărare [ucrainene] în zonele de frontieră ale regiunii [Kharkiv]”, se arată într-o declarație a SBU.

Acesta a precizat că presupusul agent era cel mai interesat de mișcarea blindatelor grele ucrainene – inclusiv obuziere și lansatoare de rachete – pe care le-a raportat apoi unui contact rus prin intermediul unei aplicații de mesagerie de pe telefonul său.

„O altă sarcină a acestuia era să își creeze propria rețea de informatori, care să includă cât mai mulți locuitori din districtele eliberate din regiunea Harkov”, a precizat SBU.

El este acuzat de comiterea infracțiunii de trădare în condițiile legii marțiale.

10:00

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că forțele ucrainene și rusești reușesc să treacă cu bine peste provocările pe care le ridică iarna – pentru moment.

Grupul de reflecție cu sediul în SUA a precizat că administratorul militar din Kherson, Serhiy Khlan, a declarat la începutul săptămânii că bombardamentele au trebuit să fie reduse ca urmare a condițiilor proaste, dar că trupele reușesc în continuare să tragă.

De asemenea, s-a referit la purtătorul de cuvânt al brigăzii mecanizate ucrainene 14, Nadiya Zamryha, care a declarat ieri că forțele rusești au continuat să efectueze atacuri în direcția Kupyansk – în ciuda zăpezii și a gerului.

„Zamryha a adăugat că numărul de atacuri rusești va scădea probabil din cauza condițiilor meteorologice, dar că forțele rusești nu vor opri complet operațiunile ofensive”, a precizat ISW.

9:00 -Ucraina și Rusia resping atacurile aeriene din timpul nopții

Ucraina și Rusia au respins amândouă atacurile aeriene lansate peste noapte una împotriva celeilalte, potrivit unor oficiali.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât toate cele 14 drone Shahed, de fabricație iraniană, lansate de forțele rusești în regiunile centrale, sud-estice și vestice ale țării.

Atacurile au durat de la ora 20:00 noaptea trecută până la ora locală 3:00 dimineața.

Între timp, unitățile antiaeriene rusești au distrus trei drone ucrainene deasupra Peninsulei Crimeea, a declarat Ministerul Apărării din această țară.

„A fost împiedicată o tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu drone de tip aeronavă asupra unor obiecte de pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat ministerul, adăugând că acestea au fost doborâte deasupra Crimeei.

Rapoartele sunt neverificate.

08:00 -Rusia își restrânge asaltul asupra Avdiivka, afirmă Ucraina

Orașul a fost supus unui asalt brutal și sângeros al forțelor rusești în ultimele săptămâni, existând numeroase informații conform cărora Moscova a trimis „batalioane de pedeapsă” și a spus trupelor să „avanseze sau să moară” în oraș.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun, a declarat că forțele au observat mai puține atacuri din partea forțelor ruse și o reducere a atacurilor aeriene.

„Forțele de ocupație rusești au redus numărul de atacuri terestre și aeriene, deși încă mai încalcă regulile războiului trăgând în echipele medicale și în vehiculele de evacuare”, a declarat dl Ștupun pentru televiziunea națională.

02:00 – Statul Major: Peste 100.000 de soldați ucraineni instruiți în țările partenere.

Peste 100.000 de soldați ucraineni au fost instruiți în facilități din peste 30 de țări partenere în mai puțin de doi ani, a informat Interfax-Ucraina, citându-l pe generalul-maior Oleksandr Kyrylenko, șeful adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

01:00 – Rusia nu sprijină tradiționalul „armistițiu olimpic” înaintea Jocurilor de la Paris

Rezoluția armistițiului ONU, adoptată în mod normal prin consens unanim în fiecare an, a fost propusă de Franța și susținută de 118 țări. Rusia și Siria s-au abținut.

00:00 – Tensiuni la frontiera Slovacia-Ucraina

Un punct de trecere a frontierei slovace cu Ucraina a fost blocat marți, au anunțat poliția și mass-media, deși sindicatul transportatorilor din țară s-a distanțat de această acțiune și a spus că este vorba de acțiunea unui singur camion.

Se așteaptă ca noul guvern slovac să nu mai trimită ajutor militar Ucrainei.

Au existat tensiuni în țară în ceea ce privește sprijinul pentru efortul de război de la invazia Rusiei.

Camionagiii slovaci au sprijinit eforturile camionagiilor polonezi de a obține restricții privind numărul de camioane ucrainene care intră în Uniunea Europeană.

Aceștia au organizat săptămâna trecută un scurt blocaj simbolic al principalului punct de trecere pentru a-și arăta sprijinul, dar au declarat că vor aștepta discuțiile înainte de a lua alte măsuri.