• Vizita lui Volodimir Zelenski în SUA ţine capul de afiş în politica internaţională.
  • Președintele Ucrainei speră să obțină fondurile ce sunt blocate în Congresul american.
  • Putin monitorizează întâlnirea Biden-Zelenski: „Nu va schimba operațiunea militară specială a Rusiei”

UPDATE ORA 22.00 – Soțiile bărbaților mobilizați în prima linie rusă cer încetarea „sclaviei legale”

„Nu cere beneficii sau bani. Cere să venim acasă!”

„Dacă soțul meu mi-a spus să cer asta, o voi face. Nu cred că încalc vreo lege”, spune Paulina, o mamă de 20 de ani dintr-o suburbie a Moscovei.

Soțul ei a fost mobilizat în octombrie anul trecut, unul dintre cei 300.000, într-o mobilizare parțială care a trimis unde de șoc în societatea rusă. Gradul de aprobare al președintelui Vladimir Putin a scăzut, sute de mii de persoane au fugit din țară și oamenii au ieșit în stradă.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

De peste un an, grupuri mici de femei precum Paulina fac campanie pentru a încerca să-și aducă soții acasă, cu apeluri video pe rețelele de socializare și câteva încercări de proteste publice, înăbușite rapid de autorități.

UPDATE ORA 21.00 – A doua zi de întrerupere a serviciilor de telefonie și internet

Ucraina se află în a doua zi de întrerupere uriașă a serviciilor de telefonie și a internetului, după un atac cibernetic rusesc.

Site-ul Kyivstar este încă inaccesibil, dar o versiune arhivată a acestuia din noiembrie spunea că are peste 25 de milioane de clienți la nivel național, mai mult de jumătate din populația țării.

UPDATE ORA 20.00 – Tusk îl atacă pe Putin

„Vreau o Uniune nu doar suficient de puternică să-i facă față lui Putin, dar să-l și trimită la naiba”, a spus noul premier al Poloniei, Donald Tusk.

UPDATE ORA 18.00 – Tusk: „Apatia față de Ucraina este inacceptabilă”

Noul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, sosind la un summit al Uniunii Europene de la Bruxelles, a declarat că rolul său va fi acela de a consolida hotărârea europeană de a sprijini eficient Ucraina împotriva invaziei Rusiei. „Apatia față de Ucraina este inacceptabilă”, a spus Tusk, adăugând că va încerca să convingă „unele state membre” să își schimbe atitudinea.

UPDATE ORA 17.00 – Norvegia oferă Ucrainei sisteme antiaeriene NASAMS

Norvegia oferă Ucrainei sisteme antiaeriene NASAMS, valorate la 30 de milioane de dolari. O parte din aceste sisteme vor fi transferate direct din stocurile forțelor armate norvegiene, iar restul sistemelor vor fi comandate și transferate ulterior.

UPDATE ORA 16.00 – Liderii nordici și-au reafirmat miercuri „sprijinul neclintit” pentru Ucraina

Liderii nordici și-au reafirmat miercuri „sprijinul neclintit” pentru Ucraina, în urma discuțiilor și a unei conferințe de presă în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Exprimăm respectul nostru profund și recunoașterea persistenței și spiritului poporului, soldaților și conducerii ucrainene”, au declarat prim-miniștrii Norvegiei, Danemarcei, Islandei și Suediei și președintele Finlandei într-o declarație comună. Liderii nordici reafirmă „sprijinul neclintit” pentru Ucraina în timpul vizitelor lui Zelenski.

UPDATE ORA 14.00 – UE va debloca 10 miliarde de euro pentru Ungaria înaintea summitului din Ucraina

Comisia Europeană urmează să deblocheze 10 miliarde de euro din fondurile UE ale Ungariei blocate din cauza problemelor privind statul de drept în ajunul unui summit la care Viktor Orbán a promis că va bloca sprijinul financiar și politic pentru Ucraina, scrie Financial Times.

Premierul ungar a amenințat săptămâni întregi că va pune veto planurilor blocului de a aloca Kievului 50 de miliarde de euro în următorii patru ani, precum și decizia de a începe discuțiile de aderare la UE cu Ucraina, atâta timp cât finanțarea țării sale nu este deblocată în totalitate.

UPDATE ORA 12.00 – „Sprijiniți Ucraina atât timp cât este nevoie”, îndeamnă Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen a cerut miercuri ca blocul să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie, remarcile ei venind înainte de un summit-cheie al liderilor europeni, fiind în contrast puternic cu critica Ungariei privind ajutorul pentru Ucraina.

Ungaria se opune acordării mai multor ajutoare financiare Ucrainei și a amenințat că va pune veto planurilor de aderare a Ucrainei la UE, la un summit al liderilor blocului comunitar de joi și vineri de la Bruxelles.

UPDATE ORA 10.00 – Rusia a atacat Kievul cu rachete balistice

Peste 50 de persoane au fost rănite într-un atac major, peste noapte, cu rachete balistice asupra Kievului, au declarat oficialii orașului miercuri dimineață. Un spital și clădiri rezidențiale au fost lovite, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, pe Telegram, cea mai recentă actualizare afirmând că 53 de persoane au fost rănite.

20 dintre ei, inclusiv doi copii, au fost internați în spital în urma grevelor. Ferestrele și intrările clădirilor au explodat, iar resturile care au căzut au declanșat unele incendii, a declarat Serhiy Popko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev, pe Telegram.

UPDATE ORA 05.00 – Putin monitorizează întâlnirea Biden-Zelenski

Kremlinul spune că monitorizează îndeaproape întâlnirea Biden-Zelenski.

Adresându-se reporterilor, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că întâlnirea, în care Biden și Zelenski vor discuta despre perspectiva unei mari părți de finanțare suplimentară pentru Ucraina, nu va schimba cursul a ceea ce Rusia numește „operația sa militară specială”.

UPDATE 3.00-Kamala Harris a discutat cu Zelenski despre eforturile de sprijinire a redresării economice a Ucrainei

Vicepreședintele Kamala Harris s-a întâlnit marți cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky pentru a discuta despre sprijinul Casei Albe pentru „securitatea și poporul ucrainean”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

În cadrul întrevederii, liderii au discutat despre „eforturile Ucrainei de a avansa redresarea economică”.

De asemenea, au vorbit despre importanța „sprijinului internațional continuu” al Ucrainei și despre cum să susțină „moralul poporului ucrainean”, se arată în comunicat.

„Liderii au căzut de acord asupra importanței sprijinului internațional continuu pentru a susține moralul poporului ucrainean, care trebuie să știe că nu este singur în timp ce își apără țara împotriva agresiunii rusești”, se arată în comunicatul de presă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Preşedintele Camerei SUA îl îngheaţă pe Zelenski: Nu ne vom răzgândi

Preşedintele Camerei, republicanul Mike Johnson, a calificat întâlnirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky drept „bună”, dar a spus că poziţia sa cu privire la ajutorul militar, îngheţată de republicani, „nu se schimbă”. „De la început – a explicat Johnson – de când am preluat mandatul, am avut nevoie de claritate cu privire la ceea ce facem în Ucraina, dar şi să vedem o schimbare de viteză în abordarea situaţiei de la graniţa cu Mexic care este cu adevărat dezastruoasă, dar am reuşit. nici.” „Cheltuirea banilor contribuabililor – a adăugat el – trebuie să meargă mai întâi către securitatea internă”.

Comisia UE prezintă o propunere de utilizare a profiturilor din activele ruseşti

Comisia Europeană a prezentat o primă propunere de utilizare a profiturilor suplimentare generate de activele publice îngheţate ale Rusiei şi de a le aloca pentru redresarea şi reconstrucţia Ucrainei. Propunerea nu a fost încă făcută publică, deoarece este o chestiune delicată din cauza repercusiunilor pe care le are asupra pieţelor şi pentru că nu a primit încă aprobarea din partea Consiliului, care necesită unanimitate. Aceasta se ridică la aproximativ 200 de miliarde imobilizate în instituţiile financiare ale UE, în special Euroclear. Aceste profituri vor intra acum într-un „cont dedicat”. Tocmai pentru că nu pot fi distribuite şi atinse, aceste bunuri generează interes.