• Proprietarii de apartamente sunt nevoiți să facă reduceri imense în orașe importante ca și Kiev și Liov, pe fondul ivaziei ruse.
  • Astfel, un apartament cu o cameră la etajul 20 într-o clădire prestigioasă din Kiev, pe bulevardul Eroii din Stalingrad (cartierul Obolonskyi) cu o suprafață de 50 de metri pătrați e închiriat cu aproximativ 240 de euro pe lună.
  • Înainte de război, acest apartament era închiriat cu aproximativ 500 de euro pe lună, anunță Espresso.TV.

Războiul din Rusia face ravagii și în domeniul imobiliar. Proprietarii de apartamente sunt nevoiți să facă reduceri imense în orașe importante ca și Kiev și Liov, pe fondul ivaziei ruse. Prețurile au scăzut dramatic în Kiev, capitala Ucrainei, oamenii temându-se să mai investească bani în apartamente, sau în chirii. Dovada: un apartament din Kiev, într-o zonă de lux, se închiriază cu 240 de euro pe lună.

Situația e similară și în Liov sau alte orașe din vestul Ucrainei, unde salariile sunt mai apropiate de Europa, într-o țară unde pensia este în medie 70 de euro iar salariul minim e 190 de euro (950 RON).

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

După eliberarea zonei Kiev de ocupanții ruși, unii locuitori ai capitalei încep să se întoarcă acasă, însă nu e loc de afaceri imobiliare. Vânzările de apartamente s-au blocat din cauza războiului, iar chiriile s-au prăbușit.

Vitaliy Demchenko, agent imobiliar în Kiev, ajută zece persoane să-și închirieze casele, însă a primit un singur telefon din partea unui potențial chiriaș. Prețurile mult mai mici nu atrag pe nimeni, din cauza războiului.

Zone bune ale Kievului, unde chiria era aproape 300 de euro pe lună, nu mai sunt interesate pentru oameni nici măcar pentru 180 de euro pe lună. „Nimeni nu vrea să închirieze un apartament chiar și la astfel de prețuri”, a explicat Demchenko. În trei luni, valoarea apartamentelor și a chiriilor a scăzut cu peste 30%.

În Liov, deși orașul pare ferit de război, situația e la fel de proastă. După invazia rusă a Ucrainei, piața imobiliară din Liov a „explodat” din cauza locuitorilor din Kiev și alte zone ale Ucrainei care fugeau de război și erau dispuși să plătească oricât pentru o chirie. În acel moment, chiria în Liov pentru un apartament cu o singură cameră sărea de 950 de euro pe lună. Bucuria nu a ținut mult, după eliberarea zonei Kiev, pentru că oamenii s-au întors de unde au venit, iar acum apartamentele în Liov se închiriază cu aproximativ 250 de euro pe lună.

Agentul imobiliar Ruslana Artim spune că piața imobiliară s-a prăbușit deja cu 30-40%.

O situație similară se observă și în alte orașe din vestul Ucrainei. Potrivit agențiilor imobiliare, în Ivano-Frankivsk un apartament cu două camere se poate închiria cu 280 de euro pe lună. În Kalush, la 30 de kilometri de Frankivsk, un apartament cu un dormitor poate fi închiriat mult mai ieftin – pentru 90 de euro, în timp ce un apartament cu două dormitoare – pentru 190 de euro pe lună.

Cumpărătorii nu sunt interesați de apartamente

După invadarea Ucrainei de către Rusia, piața de cumpărare și vânzare de locuințe a fost paralizată: Ministerul Justiției a suspendat Registrul de stat al drepturilor de proprietate. Dar la sfârșitul lunii aprilie, guvernul a făcut concesii pieței și a permis înregistrarea acordurilor în regiunile în care nu există ostilități active. Agentul imobiliar Vitaliy Demchenko a explicat că, momentan, nu există oameni dispuși să cumpere locuințe la Kiev. „Prețurile reale au scăzut cu 7-10%”, a transmis Demchenko. De exemplu, un apartament cu o cameră într-o casă nouă în Sofiyivska Borshchahivka (suburbie a Kievului, aflată la 16 km de oraș), poate fi cumpărată cu 44.000 de euro, iar în Troyeschina, cartier din Kiev, un apartament poate fi cumpărat pentru 37.000 de euro.

Situația este similară în Liov. Ruslana Artim spune că numărul persoanelor dispuse să vândă locuințe în zonă a crescut, însă nu există potențiali cumpărători. „Mulți oameni, în special cei care au mai multe apartamente, vor să vândă o casă și să cumpere un apartament în Polonia, Cehia sau Spania”, a explicat agentul imobiliar. Reducerile oferite sunt de peste 20%, însă fără mare succes. Prețul unui apartament cu o cameră în Liov începe de la 24.000 euro. În Ujhorod, Khmelnytskyi și Ivano-Frankivsk, speranțele că cineva va cumpăra locuințe nu s-au materializat. Clienții singuri vin la vizionări de apartamente, dar nu fac oferte, spun agenții imobiliari locali.

Cumpărătorii potențiali se tem că vor cheltui o sumă mare de bani și că o rachetă le va lovi noua casă. Astfel, vor rămâne fără apartament și fără bani. Este neprofitabil pentru investitori să investească în imobiliare și apoi să le închirieze. Taxa este foarte mică și va dura 20 de ani pentru a returna investiția”, adaugă Vitaliy Demchenko.

Prețurile pentru închirierea și vânzarea apartamentelor vor depinde de cât timp vor dura luptele din Ucraina, potrivit agenților imobiliari din diferite regiuni ale țării. Conform previziunilor lor, dacă războiul se încheie până la sfârșitul acestui an, imobiliare – atât chiria, cât și vânzarea ar putea scădea cu încă 10-15%.