• Republica Moldova nu se va alinia sancţiunilor occidentale impuse Rusiei.
  • Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, susţine că ţara sa se va menţine pe linia adoptată în 2014.
  • Chişinăul preferă să rămână neutru în această chestiune sensibilă.

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a lăsat de înţeles în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 că ţara sa nu deţine resursele necesare pentru a impune sancţiuni Rusiei.

„Decizia de a impune sancţiuni Rusiei nu este o decizie simplă. Această decizie este foarte dificilă pentru ţările mai puternice şi mai prospere decât Moldova, care au mult mai multe alternative. Din 2014, după anexarea ilegală a Crimeii, Moldova s-a decis să nu se alinieze la sancţiunile UE/SUA împotriva Rusiei. În această etapă, menţinem aceaşi linie”, a declarat Popescu la TV8.

Cu toate că agresiunea rusă este considerată nejustificată, poziţia Chişinăului este de neutralitate, sectorul energetic fiind dependent de legăturile cu Rusia, citează Unimedia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Indiferent de limbajul folosit faţă de Rusia, niciun guvern din 2014 nu a luat măsuri serioase de aliniere la sancţiunile occidentale”, a declarat ministrul moldovean de Externe. Autoritățile au instituit stare de urgență în Republica Moldova pentru două luni, iar societatea civilă condamnă acțiunile de agresiune ale Federației Ruse și solicită sprijin internațional.

Parlamentul de la Chișinău a votat, pe 24 februarie 2022, instituirea stării de urgență pentru două luni, în contextul războiului din Ucraina. Aceasta prevede un regim special de intrare și ieșire din țară, stabilirea regimului special de folosire a spațiului aerian și măsuri care să asigure gestionarea fluxurilor de imigranți și asigurarea protecției persoanelor refugiate din Ucraina.

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, a declarat că Republica Moldova s-a alăturat comunității internaționale în condamnarea acestui război. Totodată, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a lansat „cod galben” de alertă teroristă și îndeamnă cetățenii să se informeze din surse oficiale, să evite informațiile neverificate și distribuirea acestora.

Războiul din Ucraina a izbucnit aproape la 30 de ani de la începerea unui conflict aproape similar pe care Republica Moldova l-a avut în Transnistria. Atunci, separatiștii de la Tiraspol, susținuți de Moscova, au ocupat o parte din teritoriul țării, declarând că nu sunt de acord cu poziția „naționalistă” a Chișinăului.

Deși acest conflict este unul înghețat, pe teritoriul necontrolat din stânga Nistrului staționează și astăzi trupe rusești. Mai mult, în satul Cobasna, aflat în Transnistria, se află cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est, iar accesul în zonă este strict interzis. Autoritățile de la Kiev au declarat, în aceste zile, că de pe teritoriul Transnistriei ar putea fi lansată o nouă operațiune contra Ucrainei. Cu toate acestea, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că ține situația sub control