• Un deputat din Odesa, Oleksiy Goncharenko, a afirmat că patru „rachete rusești Kalibr” au fost lansate asupra portului din sudul țării, dintre care două au fost interceptate de către forțele ucrainene.
  • Deputatul a mai spus că există răniți, fără a preciza câte persoane sau cât de grave sunt rănile lor.
  • Vineri, Ucraina și Rusia au semnat un acord istoric pentru a permite ca milioane de tone de grâu și porumb, atât de necesare, să fie transportate din Ucraina prin Marea Neagră.

Un deputat ucrainean a afirmat că rachete rusești au lovit, sâmbătă dimineață, portul ucrainean Odesa, la doar câteva ore după ce Kievul și Moscova au semnat un acord istoric pentru deblocarea transporturilor de cereale din Marea Neagră, potrivit euronews.

Oleksiy Goncharenko, deputat din Odesa, a afirmat că patru „rachete rusești Kalibr” au fost lansate asupra portului din sudul țării, dintre care două au fost interceptate de către forțele ucrainene.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Deputatul a mai spus că există răniți, fără a preciza câte persoane sau cât de grave sunt rănile lor.

Vineri, Ucraina și Rusia au semnat un acord istoric pentru a permite ca milioane de tone de grâu și porumb, atât de necesare, să fie transportate din Ucraina prin Marea Neagră.

În cadrul acordului, care a fost negociat la Istanbul de Turcia și ONU, atât Kievul, cât și Moscova au fost de acord să „nu atace” navele care transportă cereale în timp ce navighează în apele puternic minate.

Goncharenko a declarat că au avut loc șase explozii în orașul Odesa, iar portul a luat foc. Oficialul a mai adăugat că forțele aeriene ucrainene au lovit avioane rusești deasupra orașului din sudul Ucrainei.

„Putin [a] început să amenințe [acordul privind grâul] la mai puțin de 24 de ore de la semnarea acestuia. El înarmează totul”, a declarat, pe Twitter, Goncharenko.

Rusia nu a comentat încă atacurile, iar afirmația lui Goncharenko potrivit căreia ar fi vorba de rachete rusești nu poate fi verificată de Euronews.

Liderii Uniunii Africane salutaseră acordul, deoarece continentul lor este foarte dependent de cerealele ucrainene, care furnizează 40% din grâul pentru Programul Alimentar Mondial.

Ucraina l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că a „scuipat în față ONU și Turcia” prin bombardarea portului Odesa, afirmând că Moscova va purta „întreaga responsabilitate” în cazul în care acordul va eșua.

Prin lansarea rachetelor asupra Odesa, Putin „i-a scuipat în față pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres și pe președintele turc Recep Erdogan, care au depus eforturi enorme pentru a ajunge la acest acord”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.