• Avansul ucrainean este cel mai rapid avans din ultimele luni.
  • Mii de soldați ruși se confruntă cu o posibilă încercuire.
  • În ultimele zile, trupele rusești au abandonat rapid zeci de orașe și sate după ce linia frontului lor s-a prăbușit.

Moscova și-a abandonat sâmbătă principalul bastion din nord-estul Ucrainei, o prăbușire bruscă și aparentă a uneia dintre principalele linii de front ale războiului, după ce forțele ucrainene au încercat să încercuiască zona într-un avans șocant.

Agenția de știri de stat TASS a citat Ministerul rus al Apărării, care a declarat că a ordonat trupelor să părăsească zona din jurul orașului Izium din provincia Harkov, spunând că acestea vor fi trimise pentru a întări operațiunile în altă parte, în orașul vecin Donețk.

Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce trupele ucrainene au capturat orașul Kupiansk, mai la nord, nu departe de bastion, unde este singurul nod feroviar care aprovizionează întreaga linie de front a Rusiei în nord-estul Ucrainei. Astfel, mii de soldați ruși au rămas brusc lipsiți de aprovizionare pe bastion, pe o întreagă porțiune de front care a cunoscut unele dintre cele mai intense bătălii din timpul războiului.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Forțele ucrainene au recucerit zeci de orașe și sate deținute de Rusia timp de luni de zile, de când au pătruns pe linia frontului la începutul acestei săptămâni. La începutul zilei de sâmbătă, oficialii ucraineni au postat fotografii cu trupele lor ridicând în zori steagul albastru și galben al țării în fața primăriei din Kupiansk.

Pentru a atinge obiectivele declarate ale Operațiunii militare speciale de eliberare a Donbasului, s-a decis regruparea trupelor rusești aflate în districtele Balakliia și Izium cu scopul de a spori eforturile în direcția Donețk, a precizat TASS, citând Ministerul rus al Apărării.

Oficialii ucraineni nu au confirmat că au recucerit Izium, dar șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski a postat pe rețelele de socializare o fotografie cu struguri. Cuvântul Izium înseamnă stafide în ucraineană și rusă.

Abandonarea bruscă a Iziumului a marcat cea mai mare înfrângere a Rusiei pe câmpul de luptă de când forțele sale au fost nevoite să abandoneze asaltul asupra capitalei Kiev, în martie. Forțele rusești au luptat din greu pentru a cuceri orașul la începutul războiului, iar apoi l-au folosit ca bază logistică pentru una dintre principalele lor campanii – un asalt de luni de zile dinspre nord asupra regiunii adiacente Donbas.

În ultimele zile, trupele rusești au abandonat rapid zeci de orașe și sate după ce linia frontului lor s-a prăbușit în fața celui mai rapid avans organizat al Ucrainei din timpul războiului.