• Lavrov a precizat că, în cadrul acordului, Rusia și China vor avea permisiunea de a ajuta Iranul să își dezvolte programele nucleare civile.
  • „Există încă mai multe subiecte asupra cărora colegii noștri iranieni doresc mai multă claritate și considerăm că acestea sunt cereri corecte”, a declarat Lavrov.

Rusia a declarat sâmbătă că sancțiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina au devenit o piedică pentru acordul nuclear cu Iranul, avertizând Occidentul că interesele naționale rusești vor trebui luate în considerare.

Iranul a declarat sâmbătă că a convenit o foaie de parcurs cu organismul de supraveghere nucleară al ONU pentru a rezolva toate întrebările cu privire la programul nuclear al țării până la sfârșitul lunii iunie, o mișcare considerată ca fiind cel mai recent impuls pentru a revigora acordul nuclear încheiat de Teheran în 2015 cu puterile globale.

Însă ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că sancțiunile impuse Rusiei au creat o „problemă” din perspectiva Moscovei.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Totul ar fi fost în regulă, dar acea avalanșă de sancțiuni agresive care au izbucnit din partea Occidentului – și care înțeleg că nu s-a oprit încă – cer înțelegere suplimentară din partea avocaților mai presus de toate”, a declarat Lavrov.

Lavrov a declarat că Rusia a dorit o garanție scrisă din partea Statelor Unite că comerțul, investițiile și cooperarea tehnico-militară a Rusiei cu Iranul nu vor fi împiedicate în niciun fel de sancțiuni.

„Vrem un răspuns – un răspuns foarte clar – avem nevoie de o garanție că aceste sancțiuni nu vor atinge în niciun fel regimul relațiilor comercial-economice și de investiții care este prevăzut în Planul comun de acțiune cuprinzător”, a declarat Lavrov.

Lavrov a precizat că, în cadrul acordului, Rusia și China vor avea permisiunea de a ajuta Iranul să își dezvolte programele nucleare civile în conformitate cu normele de neproliferare. Sancțiunile nu ar putea afecta aceste proiecte, a spus Lavrov.