Rusia ameninţă cu acţiuni în justiţie dacă va ajunge la incapacitate de plată

  • Rusia se confruntă cu prima sa incapacitate de plată externă suverană din mai bine de un secol, după ce, la începutul acestei săptămâni, a făcut aranjamente pentru a efectua o rambursare a unei obligaţiuni internaţionale în ruble, chiar dacă plata era scadentă în dolari americani.
  • Siluanov a declarat că datoria externă a Rusiei se ridică la aproximativ 20% din totalul datoriei publice, de aproximativ 21.000 de miliarde de ruble (261,7 miliarde de dolari). Din această sumă, aproximativ 4.500-4.700 de miliarde de ruble reprezentau pasive externe.
  • O intrare în incapacitate de plată era de neimaginat până de curând, Rusia beneficiind de o recomandare de investiţie în perioada premergătoare invaziei în Ucraina.

Rusia ameninţă cu acţiuni în justiţie dacă Occidentul va încerca să o forţeze să intre în incapacitate de plată, a declarat luni ministrul de finanţe, Anton Siluanov, pentru ziarul pro-Kremlin Izvestia, ascuţind tonul Moscovei în lupta sa financiară cu Occidentul, scrie Reuters.

Bineînţeles că vom da în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că investitorii îşi primesc plăţile”, a declarat Siluanov într-un interviu acordat ziarului.

Vom prezenta în instanţă documentele care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât şi în ruble. Nu va fi un proces uşor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cazul, în ciuda tuturor dificultăţilor.

Siluanov nu a detaliat opţiunile legale ale Rusiei.

Rusia nu acceptă consecințele propriilor acțiuni

Țara se confruntă cu prima sa incapacitate de plată externă suverană din mai bine de un secol, după ce, la începutul acestei săptămâni, a făcut aranjamente pentru a efectua o rambursare a unei obligaţiuni internaţionale în ruble, chiar dacă plata era scadentă în dolari americani.

Săptămâna trecută, Siluanov a declarat că Rusia va face tot posibilul pentru a se asigura că îşi plăteşte creditorii. „Rusia a încercat cu bună credinţă să plătească creditorii externi”, a spus luni Siluanov. „Cu toate acestea, politica deliberată a ţărilor occidentale este de a crea, în mod artificial, prin toate mijloacele, o incapacitate de plată”.

Siluanov a declarat că datoria externă a Rusiei se ridică la aproximativ 20% din totalul datoriei publice, de aproximativ 21.000 de miliarde de ruble (261,7 miliarde de dolari). Din această sumă, aproximativ 4.500-4.700 de miliarde de ruble reprezentau pasive externe.

Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată după revoluţia din 1917, dar obligaţiunile sale au apărut acum ca un punct fierbinte în lupta economică cu ţările occidentale.

O intrare în incapacitate de plată era de neimaginat până de curând, Rusia beneficiind de o recomandare de investiţie în perioada premergătoare invaziei în Ucraina.