• Decizia Bulgariei, stat membru UE şi NATO, este fără precedent în relaţia cu Rusia, care a fost foarte strânsă până de curând.
  • Acţiunile Bulgariei depăşesc practicile diplomatice, a acuzat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
  • Uniunea Europeană a exprimat regret în legătură cu ameninţarea nejustificată şi disproporţionată a Rusiei.

Rusia a avertizat, luni seară, că ar putea adopta măsuri de retorsiune asupra întregii Uniuni Europene din cauza deciziei Bulgariei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi.

În mod categoric, decizia politizată a Sofiei de a reduce în mod nejustificat personalul nostru diplomatic din Bulgaria nu va rămâne fără reacţie la nivel bilateral, a declarat luni seară Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, citată de cotidianul Le Figaro.

Acţiunile Bulgariei depăşesc practicile diplomatice, a acuzat Maria Zaharova, cerând Sofiei şi Uniunii Europene să analizeze atent principiul reciprocităţii în relaţiile diplomatice”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Diplomaţia europeană ar trebui să înţeleagă faptul că susţinerea acordată în mod nechibzuit acţiunilor antiruse din diverse state membre extinde asupra întregii Uniuni Europene responsabilitatea pentru consecinţe, inclusiv din punctul de vedere al măsurilor de retorsiune din partea noastră, a atras atenţia Maria Zaharova.

Anterior, ambasadoarea Rusiei la Sofia a avertizat că misiunea diplomatică din Bulgaria ar putea fi închisă întrucât Guvernul bulgar a refuzat să revină asupra deciziei de a expulza 70 de funcţionari diplomatici ruşi. Decizia Bulgariei, stat membru UE şi NATO, este fără precedent în relaţia cu Rusia, care a fost foarte strânsă până de curând.

Uniunea Europeană a exprimat regret în legătură cu ameninţarea nejustificată şi disproporţionată a Rusiei de a întrerupe relaţiile diplomatice cu Bulgaria. Numeroase state UE au expulzat sute de diplomaţi ruşi în ultimele luni ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina.