• Declarațiile Rusiei potrivit cărora este dispusă să permită exporturile de alimente din Ucraina vin în contextul în care televiziunile susținute de Kremlin avertizează asupra problemelor de aprovizionare cu alimente pentru cei care se opun Rusiei.
  • Într-o postare pe canalul său de socializare Telegram de săptămâna trecută, Medvedev, care este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că permiterea ieșirii alimentelor din porturile ucrainene se va realiza doar cu respectarea unor condiții.
  • Președintele rus Vladimir Putin a fost acuzat că a împiedică aprovizionarea cu alimente, grânele ucrainene fiind blocate în porturile din Marea Neagră din cauza unei blocade rusești.

Rusia a anunțat că este pregătită să permită ieșirea cerealelor din porturile ucrainene de la Marea Neagră, atât timp cât sancțiunile impuse împotriva Moscovei din cauza invaziei rusești în Ucraina vor fi atenuate. Comentariile ministrului adjunct de externe rus Andrei Rudenko vin ca urmare a temerilor că blocarea de către Rusia a porturilor ucrainene ar putea provoca foamete la nivel mondial, în timp ce cresc acuzațiile potrivit cărora Vladimir Putin folosește alimente ca armă în cadrul invaziei sale.

Ucraina este un exportator major de porumb și ulei de floarea-soarelui și, împreună cu Rusia, asigură aproape o treime din livrările globale de grâu și orz. Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale rămân blocate în porturile de la Marea Neagră, ceea ce a determinat țările occidentale să propună coridoare sigure” pentru exporturile de alimente, dar acest lucru ar necesita acordul Rusiei.

Rudenko a declarat miercuri căv Rusia este deschisă la această idee, dar că „soluția la problema alimentară necesită o abordare cuprinzătoare”, a relatat agenția de presă Interfax. Aceasta includea cerința ca Ucraina „să elibereze toate porturile în care acostează navele”, rezolvarea problemelor legate de asigurarea navelor și permiterea accesului navelor rusești în porturile europene și viceversa.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

„Rusia este pregătită să asigure trecerea umanitară necesară, ceea ce face în fiecare zi”, a spus el.
De asemenea, Rudenko a țintit-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a acuzat Rusia că „își acaparează propriile exporturi de alimente ca formă de șantaj”. În comentariile sale de marți de la Davos, ea a mai spus că Rusia se folosește de foamete și de cereale pentru a-și exercita puterea”.

Rudenko a declarat miercuri că „suntem întotdeauna pregătiți pentru dialog cu toți cei care caută o rezolvare pașnică a tuturor problemelor”, adăugând: „Las declarația Ursulei von der Leyen pe conștiința ei”. Poziția lui Rudenko se aseamănă cu cea adoptată de fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care a legat trecerea alimentelor din Ucraina de o relaxare a sancțiunilor care au izolat Moscova de la începutul invaziei sale în Ucraina, la 24 februarie.