Rusia avansează în bătălia pentru un oraș din estul Ucrainei, în timp ce NATO avertizează asupra unui război lung

război în est
  • Evaluarea militară britanică a arătat că moralul unităților de luptă ucrainene și rusești din Donbas a fost probabil variabil.
  • În orașul Lysychansk, clădiri rezidențiale și case au fost distruse de bombardamentele rusești.
  • În cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, la nord-vest de Lugansk, Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale Iskander au distrus armamentul furnizat recent de țările occidentale.

Rusia a declarat duminică că a cucerit un sat din apropierea orașului industrial ucrainean Sievierodonețk, o țintă principală în campania Moscovei pentru a controla estul țării, în timp ce șeful NATO a prezis că războiul ar putea dura ani de zile.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a câștigat Metyolkine, o așezare cu mai puțin de 800 de oameni înainte de începerea războiului. Agenția de știri de stat rusă TASS a raportat că mulți luptători ucraineni s-au predat acolo. Armata ucraineană a declarat că Rusia a avut un succes parțial” în zonă, care se află la aproximativ șase kilometri (patru mile) la sud-est de Sievierdonețk.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că furnizarea de armament de ultimă generație trupelor ucrainene ar spori șansele de a elibera regiunea sa estică Donbas de sub controlul Rusiei, a relatat cotidianul german Bild am Sonntag.

După ce nu au reușit să cucerească capitala Kiev la începutul războiului, forțele rusești s-au concentrat asupra încercării de a prelua controlul complet al Donbasului, părți ale acestuia fiind deja deținute de separatiștii susținuți de Rusia înainte de invazia din 24 februarie. „Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei”, a declarat Stoltenberg.

Rusia a declarat duminică că ofensiva sa pentru a cuceri chiar Sievierodonețk se desfășoară cu succes. Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat pentru televiziunea ucraineană că luptele au făcut imposibilă evacuarea din oraș, dar că „toate afirmațiile rușilor potrivit cărora controlează orașul sunt o minciună. Ei controlează partea principală a orașului, dar nu tot orașul”.

Dintre comunitățile din jurul Sievierdonețk, Gaidai a declaratcă un atac rusesc asupra Toshkivka, la 35 km sud, „a avut un anumit grad de succes”. Ministerul britanic al Apărării a declarat duminică că atât Rusia, cât și Ucraina au continuat bombardamentele intense în jurul Sievierodonețk „cu puține schimbări pe linia frontului”.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington, au scris într-o notă că „forțele rusești vor fi probabil capabile să cucerească Sievierodonețk în următoarele săptămâni, dar cu prețul concentrării majorității forțelor disponibile în această zonă mică”.