• Rusia sugerează încă o dată că invazia sa în Ucraina nu echivalează cu o „declarație de război”.
  • Un oficial rus de rang înalt a avertizat marți Ucraina că orice încercare de a prelua controlul asupra peninsulei Crimeea va fi considerată o „declarație de război” din partea Moscovei.
  • Zelenski a promis că va continua să lupte împotriva Rusiei până când forțele sale vor fi împinse afară din Ucraina, dar a recunoscut luna trecută că îndepărtarea militară a trupelor rusești din Crimeea nu va fi probabil o opțiune.

Un oficial rus de rang înalt a avertizat marți Ucraina că orice încercare de a prelua controlul asupra peninsulei Crimeea, anexată ilegal, va fi considerată o „declarație de război” din partea Moscovei.

În ciuda condamnării internaționale și a faptului că invazia din Ucraina s-a transformat în cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, președintele rus Vladimir Putin a susținut că invazia sa reprezintă o „operațiune militară specială”, nu o declarație oficială de război.

„Pentru noi, Crimeea face parte din Rusia. Și va fi pentru totdeauna. Orice încercare de a invada Crimeea este o declarație de război împotriva țării noastre”, a declarat marți vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, presei ruse.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Medvedev a reiterat încă o dată obiecția Rusiei cu privire la aderarea Ucrainei la NATO și a sugerat că, dacă ar face acest lucru pe fondul conflictului actual, rezultatul ar fi „catastrofal”.

Oficialul rus a declarat că impulsul Suediei și Finlandei de a adera la NATO „nu amenință Rusia cu ceva deosebit de nou”. Dar a adăugat că, dacă Ucraina ar încerca să intre în alianța militară, ar fi „mult mai periculos din cauza existenței unor dispute teritoriale nerezolvate”.

Medvedev: „Un conflict cu întreaga Alianță Nord-Atlantică. Al treilea război mondial. O catastrofă totală”.

Medvedev a declarat că dacă un membru NATO ar invada Crimeea ar însemna „un conflict cu întreaga Alianță Nord-Atlantică. Al treilea război mondial. O catastrofă totală”.

În timp ce Suedia și Finlanda continuă negocierile cu Turcia privind admiterea în NATO, nu au fost făcute astfel de demersuri cu Ucraina.

În perioada premergătoare invaziei Rusiei din februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că va depune eforturi pentru a recâștiga Peninsula Crimeea, după ce Moscova a anexat-o în mod ilegal în 2014.

Putin, care a organizat un referendum cu privire la anexare, pe care ONU și comunitatea internațională l-au criticat ca fiind ilegitim, a declarat că vor fi organizate voturi similare în alte părți ale Ucrainei.

Zelenski a promis că va continua să lupte împotriva Rusiei până când forțele sale vor fi împinse afară din Ucraina, dar a recunoscut luna trecută că îndepărtarea militară a trupelor rusești din Crimeea nu va fi probabil o opțiune.

„Nu cred că ne putem reface tot teritoriul prin mijloace militare. Dacă decidem să mergem pe această cale, vom pierde sute de mii de oameni”, a spus el.

Însă, Zelenski a fost ferm convins că „Ucraina va primi totul înapoi. Totul”.

Rusia va încheia ofensiva dacă Ucraina se va preda

Războiul din Ucraina se poate termina „înainte de sfârşitul zilei de astăzi”, dacă Kievul ordonă „unităţilor naţionaliste să depună armele”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacţionat, după ce ieri Zelenski a cerut încetarea ostilităţilor până la sfârşitul acestui an, scrie Tass, citat de Mediafax.

Ministerul rus al Apărării informează că lucrează la planuri de întărire a graniţelor de vest din cauza ştirilor despre „noi pericole” din partea NATO.

Înaintarea Alianţei către graniţele ruse „se desfăşoară de două decenii şi continuă, iar Moscova este conştientă de acest lucru”, a adăugat Peskov.