Rusia avertizează: Umanitatea este în pericol dacă Occidentul încearcă să pedepsească o putere nucleară

DMITRI MEDVEDEV

DMITRI MEDVEDEV

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că încercările Occidentului de a pedepsi o putere nucleară precum Rusia, pentru războiul din Ucraina, riscă să pună în pericol umanitatea, în timp ce conflictul de aproape cinci luni lasă orașele în ruine și mii de oameni fără adăpost.

Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a declanșat cea mai gravă criză în relațiile dintre Rusia și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, când mulți oameni se temeau că lumea se află în pragul unui război nuclear.

„Ideea de a pedepsi o țară care are unul dintre cele mai mari potențiale nucleare este absurdă. Și reprezintă potențial o amenințare la adresa existenței umanității”, a declarat, miercuri, Medvedev, în prezent, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe Telegram.

Rusia și Statele Unite controlează aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume, fiecare dintre ele având în jur de 4.000 de focoase în stocurile lor militare, potrivit Federation of American Scientists.

Medvedev a catalogat Statele Unite ca fiind un imperiu care a vărsat sânge în întreaga lume, citând uciderea nativilor americani, atacurile nucleare americane asupra Japoniei și o serie de războaie, de la Vietnam la Afganistan.

„Încercările de a folosi curți sau tribunale pentru a investiga acțiunile Rusiei în Ucraina ar fi inutile și ar risca o devastare globală. Ucraina și aliații săi occidentali susțin că forțele rusești s-au implicat în crime de război.”, a spus Medvedev.

Putin și-a lansat invazia, numind-o „operațiune militară specială”, pentru a demilitariza Ucraina, pentru a eradica ceea ce el a spus că sunt naționaliști periculoși și pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă din această țară.

Ucraina spune că a ținut piept asaltului rusesc în Donețk, iar artileria occidentală începe să funcționeze

Duminică, Putin a revendicat cea mai mare victorie a sa, atunci când forțele ucrainene s-au retras din provincia Lugansk. Forțele rusești au lansat apoi o ofensivă pentru a cuceri provincia învecinată Donețk.

Miercuri, armata ucraineană a declarat că a împiedicat, până acum, orice avans major al Rusiei în nordul Donețkului, dar presiunea se intensifică cu bombardamente grele asupra orașului Sloviansk și a zonelor populate din apropiere.

„Reținem inamicul la granița (Lugansk/Donetsk)”, a declarat guvernatorul din Lugansk, Serhiy Gaidai, pentru televiziunea ucraineană.

„Ei vor continua să încerce să avanseze spre Sloviansk și Bakhmut. Nu există niciun dubiu în această privință”, a spus el.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării reiterează că nu vizează civili și a declarat miercuri că folosește arme de înaltă precizie pentru a elimina amenințările militare.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că noile arme ale armatei ucrainene sunt foarte precise, iar loviturile afectează potențialul ofensiv al Moscovei.

„În sfârșit, artileria occidentală a început să funcționeze cu putere, armele pe care le primim de la partenerii noștri. Iar precizia lor este exact ceea ce este necesar”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul său video de noapte.

Ucraina a implorat, în repetate rânduri, Occidentul să trimită mai multe arme pentru a respinge invazia care a ucis mii de oameni, a strămutat milioane de oameni și a distrus orașe.

Exit mobile version