• Forțele rusești ocupă în prezent o cincime din teritoriul Ucrainei, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski, afirmând în același timp că Rusia a suferit pierderi masive de la invazia din 24 februarie.
  • Rusia a efectuat 2.478 de lovituri cu rachete asupra Ucrainei de la invazia din 24 februarie, a afirmat Zelenski.
  • În timp ce a detaliat pagubele suferite de Ucraina în timpul războiului, Zelenski a evidențiat, de asemenea, victimele rusești, afirmând că peste 30.000 de soldați ruși au fost uciși până în prezent.

Forțele rusești ocupă în prezent o cincime din teritoriul Ucrainei, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski, afirmând în același timp că Rusia a suferit pierderi masive de la invazia din 24 februarie.

Într-un mesaj video adresat joi parlamentului din Luxemburg, președintele ucrainean a deplâns faptul că țara sa se confruntă „practic” cu întreaga armată rusă și a îndemnat Occidentul să trimită arme moderne „care să asigure superioritatea statului asupra Rusiei”.

Trupele rusești au intrat în 3.620 de localități din Ucraina. 1.017 dintre ele au fost deja eliberate. Alte 2.603 urmează să fie eliberate. Începând de astăzi, aproximativ 20 la sută din teritoriul nostru se află sub controlul ocupanților. Aproape 125 de mii de kilometri pătrați”, a declarat Zelenski, potrivit Israel National News.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Aproape 12 milioane de ucraineni au devenit persoane strămutate în interiorul țării. Mai mult de 5 milioane, majoritatea femei și copii, au plecat în străinătate.”

Rusia a efectuat 2.478 de lovituri cu rachete asupra Ucrainei de la invazia din 24 februarie, a afirmat Zelenski.

Rusia lasă numai ruine în urma ei

„Armata rusă a distrus deja aproape tot Donbasul. Acest oraș, care a fost cândva unul dintre cele mai puternice centre industriale din Europa, este pur și simplu devastat. Ocupanții îl distrug oraș după oraș”.

„Uitați-vă doar la orașul Mariupol. Erau o jumătate de milion de oameni, o viață pașnică obișnuită într-un oraș industrial important. Acum sunt ruine arse. Și încă nici măcar nu știm exact câți dintre oamenii noștri au fost uciși de ocupanți. Cel puțin zeci de mii – zeci de mii în puțin mai puțin de 100 de zile.”, mai spune președintele ucrainean.

În timp ce a detaliat pagubele suferite de Ucraina în timpul războiului, Zelenski a evidențiat, de asemenea, victimele rusești, afirmând că peste 30.000 de soldați ruși au fost uciși până în prezent.

„Bilanțul morților ocupanților este deja de peste 30.000 de soldați. Este mai mare decât numărul de morți al Uniunii Sovietice în 10 ani de război în Afganistan. Mai mare decât numărul de morți al Rusiei în cele două războaie cecene. Dar acest lucru nu oprește Rusia. Acest stat este încă pregătit să piardă și să ucidă, să ucidă oameni”, declară Zelenski.

Estimările NATO cu privire la numărul de victime ale Rusiei sunt aproximativ la jumătate față de cele oferite de Zelensky, Ministerul britanic al Apărării estimând, la sfârșitul lunii mai, că până la 15.000 de soldați ruși ar fi murit în războiul cu Ucraina. Dar oficialii NATO au mai spus, la 23 mai, că pierderile Rusiei ar putea fi de doar 7.000 de morți – mai puțin de un sfert din estimarea Ucrainei.