• Forțele rusești au lansat cel mai mare atac cu rachete din ultimele săptămâni asupra unor orașe din Ucraina în această dimineață.
  • Sirenele de raid aerian au răsunat timp de ore întregi în întreaga Ucraină, inclusiv în capitala Kiev, unde locuitorii au fost treziți din pat de explozii.
  • În loviturile de astăzi, brutele rusești au tras 81 de rachete, inclusiv șase rachete hipersonice Kinzhal, și opt drone asupra Ucrainei, a declarat forțele aeriene ucrainene.

Forțele rusești au lansat cel mai mare atac cu rachete din ultimele săptămâni asupra unor orașe din Ucraina în această dimineață, ucigând cel puțin șase persoane și provocând întreruperi masive de energie electrică. Sirenele de raid aerian au răsunat timp de ore întregi în întreaga Ucraină, inclusiv în capitala Kiev, unde locuitorii au fost treziți din pat de explozii.

Guvernatorul regiunii vestice Lviv, Maksym Kozytskyi, a declarat că patru persoane au fost ucise acolo după ce o rachetă a lovit o zonă rezidențială din districtul Zolochivskyi. O persoană a fost ucisă în regiunea Dnipro și alte două au fost rănite în mai multe lovituri în întreaga regiune, a raportat guvernatorul Serhii Lysak. O a șasea persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în multiple lovituri în regiunea Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul Serhii Lysak.

Maksym Kozytskyi, guvernatorul din Lviv, a declarat: Corpul unui alt bărbat, născut în 1963, a fost descoperit sub dărâmături. Sincere condoleanțe rudelor”.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În loviturile de astăzi, brutele rusești au tras 81 de rachete, inclusiv șase rachete hipersonice Kinzhal, și opt drone asupra Ucrainei, a declarat forțele aeriene ucrainene. Într-o declarație, oficialii au precizat că Ucraina a distrus 34 de rachete de croazieră și patru drone sinucigașe Shahed, iar opt drone și rachete ghidate au fost, de asemenea, împiedicate să își atingă țintele.

Forțele rusești au revenit la vechea lor schemă” de a lansa atacuri masive cu rachete pe timp de noapte, a declarat Mykhailo Podolyak, consilier al lui Volodimir Zelenski.

Ne-am trezit din cauza exploziei, a fost foarte puternic și am văzut mașinile arzând”, a declarat Maryna Kuryluk, o rezidentă în vârstă de 49 de ani, a cărei mașină s-a numărat printre cele avariate, probabil de resturile unei rachete care a fost interceptată. Se pare că ținta loviturilor din această dimineață a fost infrastructura energetică a Ucrainei. Loviturile au întrerupt alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care a fost în centrul unei bătălii crâncene anul trecut, când a fost capturată de forțele rusești.

Este pentru a șasea oară când centrala se află în stare de pană de curent de când a fost preluată de Rusia în urmă cu câteva luni, ceea ce o obligă să se bazeze pe 18 generatoare diesel care pot face să funcționeze centrala timp de 10 zile.

Primarul Vitali Klitschko a declarat pentru ziarul german Bild că sistemele de apărare au doborât toate rachetele, cu excepția uneia, care a afectat infrastructura critică”. Oleh Synyehubov, guvernatorul din Harkov, a scris pe Telegram că două femei de 70 de ani au fost rănite în Pisochyn, una dintre ele fiind spitalizată, și că o instalație agricolă a fost avariată în Slobozhanske.

Capitala Kiev, portul Odesa de la Marea Neagră și al doilea oraș ca mărime, Harkov, au fost toate lovite, în timp ce rachetele au vizat o mare parte a țării, de la Zhytomyr, Vynnytsia și Rivne, în vest, până la Dnipro și Poltava, în centrul Ucrainei, au declarat oficialii. Alarma de raid aerian în tot Kievul a sunat timp de șapte ore înainte de a fi ridicată cu puțin înainte de ora 8 dimineața. Harkovul a fost cufundat în întuneric și frig după ce rachetele rusești au lovit al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Nu există electricitate în tot orașul. Am trecut la generatoare la infrastructura critică. Transportul alimentat cu energie electrică nu funcționează. Nu există încălzire și alimentare cu apă, din cauza lipsei de tensiune în rețeaua electrică”, a declarat primarul din Harkov, Igor Terejov, la televiziunea locală.

Căile Ferate ucrainene au raportat întreruperi de energie electrică în anumite zone. Cinci trenuri au avut întârzieri de peste o oră, iar 10 trenuri au avut întârzieri de peste 30 de minute. În regiunile Kiev, Dnipropetrovsk, Donețk și Odesa au fost aplicate întreruperi preventive de energie electrică de urgență, a precizat furnizorul DTEK. Klitschko spune că 15% dintre consumatorii de energie din capitală au rămas fără energie electrică din cauza întreruperilor de urgență.

Rusia lovește Ucraina cu aceste atacuri masive cu rachete încă din octombrie anul trecut. Inițial, atacurile asupra infrastructurii energetice a țării au avut loc săptămânal, dar de atunci au devenit mai rare. Comentatorii au speculat că acest lucru se datorează faptului că Moscova își economisește muniția. Ultimul baraj masiv a avut loc pe 16 februarie.