• Autoproclamata republică Transnistria ar putea fi implicată în războiul Rusiei din Ucraina.
  • Un general rus de rang înalt a declarat, săptămâna trecută, că armata vizează „controlul total” asupra regiunii Donbas din estul țării și asupra sudului Ucrainei și să obțină acces în Transnistria, teritoriul separatist din țara vecină, Republica Moldova.
  • Luni, au avut loc explozii la Tiraspol, capitala Transnistriei, pe care Ministerul ucrainean al Apărării le-a calificat drept o „provocare planificată” de către serviciile secrete rusești.

Autoproclamata republică Transnistria, care are propria constituție, armată, monedă și steag, dar care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională, ar putea fi implicată în războiul Rusiei din Ucraina.

Un general rus de rang înalt a declarat, săptămâna trecută, că armata vizează „controlul total” asupra regiunii Donbas din estul țării și asupra sudului Ucrainei și să obțină acces în Transnistria, teritoriul separatist din țara vecină, Republica Moldova.

TASS l-a citat pe comandantul interimar al Districtului Militar Central al Rusiei, generalul-maior Rustam Minnekaev, care a declarat că obiectivul este de a crea un coridor terestru între Donbas și Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Luni, au avut loc explozii la Tiraspol, capitala Transnistriei, pe care Ministerul ucrainean al Apărării le-a calificat drept o „provocare planificată” de către serviciile secrete rusești.

De ce este importantă Transnistria pentru Rusia

Transnistria este o fâșie îngustă de pământ cu o suprafață de aproximativ 1.350 de mile pătrate, situată între Ucraina și restul Moldovei. Aici locuiesc aproximativ o jumătate de milion de persoane, majoritatea vorbitoare de limbă rusă.

Transnistria și-a declarat independența față de fosta republică sovietică, Moldova, în urma unui război de doi ani (1990-1992), care a izbucnit în timpul prăbușirii Uniunii Sovietice.

Rușii au intervenit pentru a susține Transnistria, dar nu au recunoscut-o niciodată ca stat independent. Conflictul dintre guvernul moldovean și separatiști s-a încheiat cu o încetare a focului în 1992, dar aproximativ 1.500 de soldați ruși au rămas în Transnistria de atunci.

Declarația generalului-maior Minnekaev, care a prezentat strategia Rusiei pentru „a doua fază” a războiului, a provocat o alarmă imediată din partea autorităților moldovene, care l-au convocat pe ambasadorul rus.

Declarațiile despre Transnistria sunt „nefondate și contravin poziției Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”, a declarat Ministerul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Acesta a adăugat că, în timpul întâlnirii cu ambasadorul rus, oficialii moldoveni au reiterat că țara este un „stat neutru și că acest principiu trebuie să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă”.

Unii analiști militari suspectează că Rusia intenționează să se sprijine pe Transnistria pentru sprijin logistic și să profite de poziția sa strategică, pentru a stabili un coridor terestru de-a lungul Mării Negre pentru a captura orașul-port Odesa.