• Rusia a impus măsuri anti-terorism în regiunile de frontieră după o incursiune ucraineană.
  • Trupele ucrainene avansează în interiorul Rusiei și amenință orașul Sudzha.
  • AIEA cere măsuri de siguranță pentru centrala nucleară Kursk în contextul luptei.

Rusia a impus un regim de „operațiune anti-terorism” în trei regiuni pentru a încerca să oprească o incursiune transfrontalieră surpriză a trupelor ucrainene. Autoritățile din regiunile Kursk, Belgorod și Bryansk de la granița cu Ucraina pot acum restricționa circulația persoanelor și vehiculelor și pot folosi interceptarea telefonică, printre alte măsuri, scrie BBC.

Acest lucru vine în timp ce ofensiva ucraineană în regiunea Kursk este acum la a cincea zi. Kievul nu a admis în mod deschis incursiunea. Rapoartele spun că trupele ucrainene amenință că vor ocupa un oraș regional în timp ce luptă pe mai mult de 10 km în interiorul Rusiei – cel mai profund avans de când Moscova a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Noile măsuri de securitate în cele trei regiuni de graniță ruse au fost anunțate vineri de Comitetul Național de Luptă împotriva Terorismului (Nak). Acesta a spus că acest lucru a fost făcut „pentru a asigura siguranța cetățenilor și pentru a suprima amenințarea cu acte teroriste de către unitățile de sabotaj și recunoaștere inamice”.

Recomandări

E VINOVAT
A.I. VA PREZICE PANDEMIILE
VINE VREMEA RECE
ELEVII ÎNVAȚĂ CU A.I.
OLD BUT GOLD
ÎNCEPE WOMEN RALLY

Autoritățile au acum competențe de a intra în locuințe private, de a restricționa circulația traficului și a pietonilor, de a dispune mutarea temporară a persoanelor și de a monitoriza informațiile transmise electronic. Acest lucru vine în timp ce Moscova se luptă să țină sub control ofensiva ucraineană.

Peste 76.000 de persoane au fost deja evacuate din zonele de frontieră ale regiunii Kursk, potrivit agenției de presă de stat ruse Tass.

Rusia a declarat că până la 1.000 de militari ucraineni, sprijiniți de tancuri și vehicule blindate, au intrat marți dimineața în regiunea Kursk. De atunci, ucrainenii au capturat o serie de sate și amenință, de asemenea, orașul regional Sudzha. Vineri, a apărut un videoclip care arată soldați ucraineni înarmați care pretindeau că dețin controlul asupra orașului, precum și o instalație cheie de gaz rusească deținută de compania Gazprom.

BBC Verify a confirmat acum că filmările au fost într-adevăr de la instalația Gazprom de la periferia nord-vest a orașului Sudzha, la aproximativ 7 km de granița cu Ucraina. Numai videoclipul nu verifică afirmația că trupele ucrainene au luat întreg orașul.

Bloggerii militari ruși au susținut anterior că orașul este în mâinile Moscovei. Anterior, BBC Verify a verificat și a confirmat locația unui alt videoclip postat online vineri dimineață. Acesta arată un convoi rusesc de 15 vehicule avariat, ars și abandonat pe un drum prin orașul Oktyabrskoe, la aproximativ 38 km de granița pe partea rusă.

Imaginile mai arată soldați ruși, unii răniți, posibil morți printre vehicule. De atunci, Moscova a trimis întăriri – inclusiv tancuri și sisteme de lansare de rachete – în regiunea Kursk.

În ultimul său raport de sâmbătă dimineață, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale „continuă să respingă încercarea de invazie” a forțelor ucrainene.

Acesta a susținut că încercările Ucrainei de a „pătrunde adânc în teritoriul rusesc” au fost dejucate.

Afirmațiile ruse nu au fost verificate independent. Vineri, agenția nucleară a ONU a cerut atât Rusiei, cât și Ucrainei „să exercite o reținere maximă”, în timp ce luptele se apropiau de centrala nucleară Kursk – una dintre cele mai mari astfel de instalații din Rusia.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a spus că trebuie luate măsuri „pentru a evita un accident nuclear cu potențialul de consecințe radiologice grave”. Centrala electrică este situată la aproximativ 60 km nord-est de Sudzha.

Citește și