• Aplicanţii pentru cetăţenia rusă nu trebuie să dea un test de limbă sau să fi locuit în Rusia. 
  • Preşedintele Rusiei a semnat un decret luni privind facilitarea rapidă a accesului pentru obţinerea cetăţeniei ruse de către toţi ucrainenii.
  • Rusia extinde, de jure şi de facto, o măsură aplicabilă recent doar în teritoriile ocupate din Ucraina – Doneţk şi Lugansk, dar şi Herson şi Zaporojie.

Ucrainenii răspund clar ultimei acţiuni insidioase din partea preşedintelui Rusiei.

„Decretul menţionat este doar o altă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, incompatibil cu normele şi principiile legii internaţionale”, declară luni ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, ca răspuns la decretul Kremlinului, de a oferi rapid cetăţenie rusă ucrainenilor. 

Ministrul mai spune că decretul Rusiei este unul „fără valoare” şi o dovadă a „apetitului agresiv al lui Putin”, conform publicaţiei kommersant.ru.

Recomandări

PRIETEN, ÎNAINTE DE ORICE
YAEL CÂȘTIGĂ A.N.
SABRINA CARPENTER CÂNTĂ ÎN EUROPA
BYE, BYE, BIDEN?
TERREL DAVIDS E ARESTAT PE NEDREPT
COMUNITATEA POLITICĂ EUROPEANĂ SUSȚINE UCRAINA

În plus, oficialul cere mai multe arme din partea Occidentului, având în vedere intenţiile clare ale şefului de la Kremlin. 

Preşedintele Rusiei a semnat un decret, luni, privind facilitarea rapidă a accesului pentru obţinerea cetăţeniei ruse de către toţi ucrainenii. Putin pare că vrea, astfel, să „uşureze” procesul de obţinere a cetăţeniei ruse, informează Reuters.

Rusia extinde, de jure şi de facto, o măsură aplicabilă recent doar în teritoriile ocupate din Ucraina – Doneţk şi Lugansk, dar şi Herson şi Zaporojie.

Aplicanţii pentru cetăţenia rusă nu trebuie să dea un test de limbă sau să fi locuit în Rusia. 

În 2019, procedura era valabilă doar pentru locuitorii din Doneţk şi Lugansk. În 2022, încă 720.000 de locuitori din zonele controlate de pro-ruşi (circa 18% din populaţia Ucrainei) au primit paşapoarte ruseşti.