• Ucraina și aliații săi occidentali au negat afirmațiile și susțin că Rusia, care se confruntă cu eșecuri pe câmpul de luptă, ar putea încerca ea însăși să detoneze o „bombă murdară”.
  • Șoigu și-a sunat miercuri omologii din India și China pentru a le împărtăși îngrijorarea Moscovei.
  • Putin însuși a făcut acuzația nefondată privind bomba murdară, pe care oficialii săi o repetă de săptămâna trecută.

NATO și armata rusă au organizat deopotrivă exerciții nucleare anuale planificate miercuri, în timp ce președintele rus a repetat afirmația nefondată potrivit căreia Ucraina intenționează să detoneze o „bombă radioactivă murdară”. Pe frontul de luptă, forțele rusești au bombardat peste 40 de sate ucrainene în ultima zi.

Președintele rus Vladimir Putin a monitorizat de la distanță exercițiile forțelor sale nucleare strategice, care au implicat mai multe lansări practice de rachete balistice și de croazieră într-o demonstrație de forță. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat lui Putin că exercițiul a simulat un „atac nuclear masiv” ca represalii la un atac nuclear asupra Rusiei.

Administrația Biden a declarat că Rusia a anunțat în prealabil exercițiile anuale. NATO își desfășoară propriile exerciții nucleare anuale planificate de mult timp în nord-vestul Europei.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Fără a furniza dovezi, în remarci transmise de televiziunea rusă, Putin a declarat că Ucraina intenționează să „folosească o așa-numită bombă murdară ca provocare” și a susținut că Statele Unite folosesc Ucraina ca „berbec” împotriva Rusiei și a aliaților săi regionali, transformând țara într-un „teren de testare pentru experimente militar-biologice”. A fost pentru prima dată când Putin însuși a făcut acuzația nefondată privind bomba murdară, pe care oficialii săi o repetă de săptămâna trecută.

Ucraina și aliații săi occidentali au negat afirmațiile și susțin că Rusia, care se confruntă cu eșecuri pe câmpul de luptă, ar putea încerca ea însăși să detoneze o „bombă murdară” – care folosește explozibili pentru a împrăștia deșeuri radioactive pentru a semăna teroare – sau să meargă mai departe și să își folosească vastul arsenal de arme nucleare.

Șoigu și-a sunat miercuri omologii din India și China pentru a le împărtăși îngrijorarea Moscovei cu privire la „posibilele provocări ucrainene care implică o ‘bombă murdară'”, potrivit Ministerului rus al Apărării.