• Ucraina nu a confirmat faptul că va fi semnat un acord, potrivit Reuters.
  • Statele Unite au sprijinit Națiunile Unite, Turcia și Ucraina în diferite etape ale procesului de negociere.
  • Înaintea discuțiilor de săptămâna trecută, diplomații au declarat că detaliile planului de export de cereale includeau nave ucrainene care ghidează navele care transportă cereale prin apele portuare minate.

Rusia și Ucraina vor semna vineri, la Istanbul, un acord care va permite transportul de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră către piețele mondiale, a anunțat președinția turcă. Înscrierea acordului la Palatul Dolmabahce din Istanbul, convenită în principiu în timpul discuțiilor dintre oficialii ruși și ucraineni în Turcia săptămâna trecută, va fi supervizată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

Ucraina și Rusia se numără printre cei mai mari exportatori mondiali de alimente. Un acord ar atenua îngrijorările legate de amenințarea foametei pentru milioane de oameni din întreaga lume din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. De asemenea, ar contribui la stoparea unei creșteri bruște a inflației mondiale.

Acordul vine după ce Statele Unite și Uniunea Europeană și-au ajustat regimurile de sancțiuni pentru a permite în mod clar excepții pentru exporturile rusești de alimente și îngrășăminte. Biroul lui Erdoğan a declarat că acordul va fi semnat la ora 15:30.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Ucraina nu a confirmat faptul că va fi semnat un acord, potrivit Reuters. Ministerul său de externe a declarat că o altă rundă de discuții condusă de ONU privind exporturile de cereale a fost aranjată pentru Turcia vineri.

Pe scurt, ar putea fi semnat un document care va obliga părțile să (asigure) funcționarea în siguranță a rutelor de export în Marea Neagră, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko.

Statele Unite au salutat anunțul privind potențialul acord. Aceasta va cere Rusiei să dea socoteală pentru punerea în aplicare a acordului, a declarat Departamentul de Stat american. Aplaudăm munca asiduă a secretarului general al ONU. Aplaudăm munca sârguincioasă a aliaților noștri turci”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, în cadrul unei ședințe de informare de joi. A trecut mult prea mult timp de când Rusia a decretat această blocadă. Este o reflectare a nepăsării gratuite a Rusiei față de viețile și mijloacele de subzistență nu numai în regiune, ci și mult dincolo de faptul că a trebuit să ajungem chiar și la acest punct.”

Statele Unite au sprijinit Națiunile Unite, Turcia și Ucraina în diferite etape ale procesului de negociere, iar experții americani au comparat notițe și au făcut schimb de note cu experții lor, a declarat Price. Noi, bineînțeles, vom continua să lucrăm cu partenerii noștri pentru a trage Rusia la răspundere pentru punerea sa în aplicare.