• Forţele ruse au tras rachete de croazieră pentru a distruge un mare depozit care conţinea arme americane şi europene în regiunea Ternopil din vestul Ucrainei.
  • Guvernatorul regiunii Ternopil a declarat că un atac cu rachete asupra oraşului Chortkiv, lansat din Marea Neagră, a distrus parţial o instalaţie militară, provocând rănirea a 22 de persoane.
  • Putin a declarat, la începutul acestei luni, că Rusia va lovi noi ţinte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune pentru a fi folosite în sistemele de rachete mobile de înaltă precizie.

Forţele ruse au tras rachete de croazieră pentru a distruge un mare depozit care conţinea arme americane şi europene în regiunea Ternopil din vestul Ucrainei, a anunţat duminică Interfax, în timp ce lupte de stradă făceau ravagii în oraşul Severodonețk din estul ţării, relatează Reuters.

Guvernatorul regiunii Ternopil a declarat că un atac cu rachete asupra oraşului Chortkiv, lansat din Marea Neagră, a distrus parţial o instalaţie militară, provocând rănirea a 22 de persoane. Un oficial local a declarat că acolo nu erau depozitate arme.

Moscova a acuzat, în repetate rânduri, Statele Unite şi alte naţiuni că au furnizat arme Ucrainei. Preşedintele Vladimir Putin a declarat, la începutul acestei luni, că Rusia va lovi noi ţinte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune pentru a fi folosite în sistemele de rachete mobile de înaltă precizie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

În ultimele zile, liderii ucraineni au reînnoit apelurile către ţările occidentale pentru a accelera livrările de arme grele, în timp ce forţele ruseşti bombardează estul ţării.

Severodonețk a devenit epicentrul bătăliei pentru controlul asupra regiunii industrializate Donbas

Severodonețk a devenit epicentrul bătăliei pentru controlul asupra regiunii industrializate Donbas din est, formată din provinciile Lugansk şi Doneţk. Părţi ale oraşului au fost distruse în unele dintre cele mai sângeroase lupte de când Moscova şi-a început invazia pe 24 februarie.

Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat duminică că forţele ucrainene şi ruseşti încă se luptă stradă cu stradă în Severodonețk. El a precizat că, în timp ce forţele ruseşti au cucerit cea mai mare parte a oraşului, trupele ucrainene au rămas sub controlul unei zone industriale şi a unei uzine chimice unde se adăpostesc sute de civili.

După ce a fost forţată să îşi reducă obiectivele campaniei iniţiale, Moscova s-a orientat spre extinderea controlului în Donbas, unde separatiştii pro-ruşi deţin o porţiune de teritoriu din 2014.

Ucraina a declarat că aproximativ 800 de persoane s-au ascuns în adăposturile antiatomice de sub uzina Azot, inclusiv angajaţi şi locuitori ai oraşului.

„Nimeni nu poate spune dacă şi câte victime au fost în ultimele 24 de ore în Severodonețk, unde continuă luptele intense”, a declarat Gaidai pe aplicaţia de mesagerie Telegram duminică.

Toată lumea vrea să evacueze acum, probabil, dar deocamdată nu există o astfel de posibilitate”.

În Lysychansk, oraşul geamăn al Severodonețk-ului de peste râul Doneţ, o femeie a fost ucisă în bombardamentele ruseşti, în timp ce patru case şi un centru comercial au fost distruse, a precizat Gaidai.

La sud şi sud-vest de Severodonețk, forţele ruseşti au tras cu mortiere şi artilerie în jurul mai multor aşezări, potrivit unei actualizări zilnice a Statului Major General al Ucrainei. Dar acesta a precizat că forţele ucrainene au respins încercările ruseşti de a avansa spre unele comunităţi.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.