• Forțele rusești au lansat cel puțin 60 de raiduri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, într-unul dintre cele mai grave atacuri de la începutul războiului.
  • Oficialii de la Kiev au declarat că, capitala Ucrainei a rezistat „unuia dintre cele mai mari atacuri cu rachete” lansate de forțele rusești.
  • Multe dintre proiectilele lansate au fost rachete de croazieră, dar atacatorii ruși au lansat și rachete S-300 destinate inițial apărării sol-aer.

Forțele rusești au lansat cel puțin 60 de raiduri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, într-unul dintre cele mai grave atacuri de la începutul războiului. În mod incredibil, un soldat de la Kiev a reușit să doboare o rachetă de croazieră doar cu mitraliera sa, dar cel puțin două persoane au fost ucise în acest atac.

Oficialii de la Kiev au declarat că, capitala Ucrainei a rezistat „unuia dintre cele mai mari atacuri cu rachete” lansate de forțele rusești de când au invadat-o în urmă cu aproape zece luni. Se crede că, comandanții Moscovei doresc să distrugă cât mai mult posibil infrastructura Ucrainei înainte ca aceasta să primească o nouă baterie de rachete de apărare Patriot din partea SUA.

Zgomote tunătoare și focuri de armă de la sistemele de apărare aeriană au răsunat în toată Ucraina, în timp ce Moscova a vizat Kievul, sudul Kryvyi Rih, sud-estul Zaporojiei și nord-estul Harkovului mai devreme astăzi. Alarmele de raid aerian au răsunat în întreaga țară, avertizând asupra unui nou baraj de lovituri rusești care au avut loc intermitent de la jumătatea lunii octombrie.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA

Mai multe valuri de drone kamikaze Shahed-136 de fabricație iraniană erau așteptate la căderea nopții, iar echipele de apărare aeriană s-au pregătit pentru a încerca să doboare rachetele. Multe dintre proiectilele lansate au fost rachete de croazieră, dar atacatorii ruși au lansat și rachete S-300 destinate inițial apărării sol-aer.

La locul unei tentative de atac din Kiev, comandanții militari au declarat că grupul mobil de apărare teritorială a orașului a doborât în mod surprinzător o rachetă de croazieră cu o mitralieră. Un comandant numit Hera” a declarat: Este aproape imposibil să lovești o rachetă cu o mitralieră, dar s-a reușit”.

Un alt comandant, un șef de post militar pe nume „Yevhen”, a declarat că mitraliorul care a interceptat racheta a reacționat rapid” și a tras, iar din rachetă au zburat scântei verzi în timp ce aceasta a început să se rotească și să se prăbușească la sol. În Kryvyi Rih, în centrul Ucrainei, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, o rachetă rusească s-a lovit de o clădire rezidențială și i-a distrus intrarea. Două persoane au fost ucise, iar cel puțin alte cinci au fost rănite – inclusiv doi copii – și transportate de urgență la spital, a declarat guvernatorul regional Valentynn Reznichenko.

Zaporojie a fost, de asemenea, lovită de aproximativ 15 rachete rusești, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Starukh. Iar atacurile au lăsat orașul Harkov fără electricitate. Rusia a avertizat ieri Occidentul pregătind o rachetă strategică monstruoasă Yars pentru luptă – în timp ce un important parlamentar pro-Putin și expert militar a cerut un atac direct asupra Londrei.

Noile imagini arată amplasarea într-un puț subteran din complexul Kozelsky, la 160 de mile sud-vest de Moscova. Cu o zi mai devreme, o altă rachetă letală Yars, cu capacitate nucleară, a fost încărcată în siloz în acest loc. La sfârșitul lunii octombrie, Vladimir Putin a fost văzut supraveghind lansarea unei rachete nucleare similare Yars într-un simulacru de atac asupra Marii Britanii și SUA, pe fondul tensiunilor ridicate din războiul cu Ucraina. Ultima înregistrare video a fost publicată de Ministerul rus al Apărării în timp ce un important parlamentar și expert militar pro-Putin amenința deschis Londra – focarul tuturor răutăților” – cu un atac cu rachete.