• Kremlinul a îndemnat populația să nu intre în panică și să nu facă provizii, dar există o lipsă de încredere în asigurările oficiale că rezervele vor rezista.
  • Procurorii ruși au început acum verificări în 26 de regiuni din cauza suspiciunilor de prețuri ridicate într-un mod fals.
  • Unele magazine au ajuns chiar să raționalizeze cantitatea pe care oamenii o pot cumpăra la un moment dat.

În Rusia, rafturile magazinelor rămân goale. Începe criza alimentelor de bază, după cum arată imaginile de la faţa locului. Bătaia s-a dat pentru cumpărarea unui pachet de zahăr într-un supermarket din Moscova.

Un videoclip postat de Liubov Tsybulska, fondatorul centrului ucrainean pentru comunicaţii strategice şi securitate a informaţiilor, arată un supermarket din Moscova unde un grup de oameni se ceartă pentru zahăr.

Rusia, de fapt, a decretat deja un blocare a exporturilor de zahăr alb şi brut până la 31 august şi de grâu, secară, orz şi porumb până la 30 iunie, cu scopul de a menţine stabilitatea pieţei interne.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Decretul a fost semnat de vicepremierul Victoria Abramchenko, după decizia luată în ultimele zile de Ministerul Industriei. Alte magazine au rafturile goale după ce cumpărătorii au luat cantităţi mari.

Anna, o localnică care a filmat altercația zgomotoasă, a declarat pentru portalul de știri Podyom că oamenii s-au comportat agresiv pentru că au fost speriați de rafturile goale.

„Erau rafturi goale – fără sare, fără zahăr, fără paste făinoase, fără hrișcă și doar orez scump„, a spus ea. „Oamenii au văzut brusc un cărucior cu zahăr și au fugit spre el. Au atacat acest cărucior, împingându-se unul pe altul în mod agresiv. Luau cât mai mult posibil pentru ei, fără să lase zahăr pentru ceilalți„, a spus Anna.

Rușilor li s-a spus să nu acapareze alimente, să nu golească rafturile, dar există o lipsă de încredere în asigurările oficiale că nu va exista o lipsă de suplimente pe fondul sancțiunilor occidentale din cauza războiului.

La începutul acestei luni, Metro.co.uk a relatat că rușii ar putea fi afectați în curând de penurie de alimente sau chiar de foamete ca urmare a sancțiunilor grele, potrivit expertului în sancțiuni economice Dr. Nathanael Tilahun.