• Rusoaicele se tem de întoarcerea ,,wagneriştilor” în Rusia pentru că ar putea declanşa un val de crime şi violuri la scară largă.
  • Anul trecut, Putin a eliberat deţinuţi criminali şi violatori pentru a lupta în Ucrana, în cadrul grupării PMC Wagner condusă de Evgheni Prigojin.
  • Unul dintre ei, Vladislav Kanyus a fost condamnat la 17 ani pentru uciderea fostei sale iubite, iar din 2022 a fost eliberat condiționat să lupte șase luni în Ucraina, în cadrul grupării PMC Wagner.

Se preconizează că la întoarcerea lor pe teritoriul Rusiei, deţinuţii eliberaţi condiţionat pentru contribuţia adusă la războiul din Ucraina ar putea declanşa „un val de crime, violuri şi violenţă domestică”. 

Moartea Verei Pekhteleva, ucisă de fostul ei iubit în 2020, a fost atât de cumplită încât chiar şi în Rusia, unde violenţa împotriva femeilor este adesea ignorată, a provocat un scandal mediatic.

Vladislav Kanyus a torturat-o pe Pekhteleva timp de ore în şir înainte ca aceasta să moară; vecinii au sunat de mai multe ori la poliţie pentru a raporta ţipetele îngrozitoare ale fetei care veneau din apartamentul alăturat, dar poliţia nu a intervenit.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?

La proces, s-a aflat că Pekhteleva avea 111 răni pe corp.

Vara trecută, o instanţă din Siberia l-a condamnat pe Kanyus la 17 ani de închisoare pentru crimă. Membrii familiei Pekhteleva au fost dezamăgiţi că judecătorul a respins acuzaţiile suplimentare de viol şi privare ilegală de libertate, dar au răsuflat uşuraţi că acuzaţia de crimă îl va ţine pe Kanyus după gratii timp de 17 ani.

Nouă luni mai târziu, în luna mai, mama Pekhteleva a primit două fotografii de la un cont anonim pe WhatsApp.

Acestea îl arătau pe un bărbat în uniformă militară şi erau însoţite de un mesaj: „Kanyus este liber şi luptă în Ucraina”.

„Nu-mi venea să cred ochilor, am încercat să mă liniştesc, am încercat să spun că nu e el, că e Photoshop. Dar am realizat repede că chiar era el”, a spus șocat Vladimir Pekhtelev, unchiul Verei, într-un interviu telefonic din oraşul siberian Kemerovo.

Se pare că Kanyus a fost unul dintre zecile de mii de prizonieri ruşi eliberaţi devreme pentru a lupta în Ucraina.

Majoritatea au ajuns să lupte pentru grupul Wagner,  armata privată condusă de Evgheni Prigojin, care în iunie s-a răzvrătit şi a declanşat o revoltă armată care a zguduit sistemul politic rusesc înainte să fie oprită în mod subit. 

Ca parte a înţelegerii, condamnaţilor li s-a spus că dacă luptau timp de şase luni şi supravieţuiau, ar fi putut să se întoarcă la viaţa normală fără să-şi ispăşească restul pedepselor.

Mai multe femei din Rusia se tem pentru viețile lor, transmite The Guardian