• Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, au exprimat preocupări, în cursul întâlnirii din Ucraina.
  • Antonio Guterres a cerut crearea unui perimetru demilitarizat în jurul Centralei nucleare Zaporojie.
  • Oficiali afirmă că Moscova se opune instituirii unei zone demilitarizate în jurul Centralei Zaporojie.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, au exprimat preocupări, în cursul întâlnirii din Ucraina, în legătură cu riscurile producerii unui incident la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

Antonio Guterres a cerut crearea unui perimetru demilitarizat în jurul Centralei nucleare Zaporojie.

„Trebuie să spunem clar că orice potenţial incident soldat cu daune la Zaporojie este un act sinucigaş. Trebuie să facem toate eforturile pentru a ne asigura că instalaţiile complexului nu sunt ţinte ale operaţiunilor militare. Trebuie retrase echipamentele şi personalul militar de la centrală. Şi trebuie evitată trimiterea în viitor de forţe şi echipamente militare la acest complex. Zona trebuie demilitarizată”, a declarat Antonio Guterres, conform CNN, după întâlnirea din oraşul ucrainean Liov cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi cu cel al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, potrivit Mediafax.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI

Oficiali citaţi de site-ul Tagesschau.de afirmă că Moscova se opune instituirii unei zone demilitarizate în jurul Centralei Zaporojie.

Naţiunile Unite au semnalat intenţia de a interveni pentru a facilita accesul experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri produse în apropierea complexului atomic.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a declarat foarte îngrijorat de riscul producerii unui „nou incident de genul celui de la Cernobîl” la Centrala Zaporojie.

„Continuăm eforturile pentru o soluţie, dar am fost şi rămânem de partea prietenilor noştri ucraineni”, a afirmat Erdogan, citat de cotidianul Le Monde.