- Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vorbit despre realitatea unui război nuclear între NATO și Rusia, considerând că acest scenariu „nu poate fi subestimat”.
- „Riscurile sunt cu adevărat foarte, foarte semnificative. Aceste riscuri au fost umflate, și sunt mulți care și le doresc. Pericolul este grav, este real, nu poate fi subestimat”, a explicat șeful diplomației ruse, potrivit Ria.ru.
- Lavrov a transmis, de asemenea, un semnal țărilor NATO și „speră” că acestea nu își vor trimite soldați în Ucraina.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vorbit despre realitatea unui război nuclear între NATO și Rusia, considerând că acest scenariu „nu poate fi subestimat”. „Riscurile sunt cu adevărat foarte, foarte semnificative”, a explicat Lavrov.
„În niciun caz nu trebuie să permitem un al treilea război mondial, tocmai în acest context ei au în vedere provocările constante ale lui Zelenski și ale echipei sale, care aproape cer introducerea trupelor NATO pentru a proteja guvernul ucrainean. Și toată lumea spune mereu că vom pune la dispoziție arme – ceea ce, desigur, dă și combustibil focului – și vor să-i oblige pe ucraineni să lupte cu Rusia până la ultimul soldat cu aceste livrări de arme, dacă acest conflict ar dura mai mult, dacă doar, așa cum speră ei, Rusia a suferit din ce în ce mai mult din cauza asta. Acest scenariu este o iluzie”, a explicat Lavrov pentru propaganda rusă.
Totodată, el a menționat că toți liderii țărilor NATO exclud implicarea alianței într-o ciocnire directă cu Rusia, cu excepția conducerii Poloniei.
De asemenea, Lavrov consideră că guvernul de la Kiev nu mai este dispus să negocieze pentru că așa ar fi fost sfătuit de „SUA și Marea Britanie”.
„În ceea ce privește discuțiile despre Ucraina, știm sigur că nici SUA, nici Marea Britanie, care încearcă în toate modurile posibile să compenseze statutul său actual de singurătate după ce a părăsit Uniunea Europeană cu activitatea sa neobosită, nu îl sfătuiesc pe Zelenski să accelereze procesul acestor negocieri. Ei îl sfătuiesc pe Zelenski să-și întărească poziția de fiecare dată”, a declarat Lavrov, conform TASS.
Lavrov a subliniat că negocierile de la Istanbul au fost „un mare pas înapoi”. „Cred că acest pas înapoi sau doi pași înapoi a fost făcut la sfatul colegilor noștri americani și britanici, în primul rând, poate că polonezii au mai jucat un rol aici și țările Baltice”, a completat Lavrov.