• Nouăzeci și cinci la sută dintre ucraineni cred în victoria țării lor împotriva Rusiei.
  • 97% dintre ucrainenii chestionați au declarat că au încredere în armata lor (față de 65% în 2019) și 90% în președintele lor, Volodimir Zelenski (36% în ianuarie 2022).
  • Sondajul a fost realizat în luna februarie pe un „eșantion reprezentativ” de peste 1.600 de ucraineni care trăiesc în diferite părți ale țării, cu excepția teritoriilor ocupate de Rusia în Crimeea și în est.

Nouăzeci și cinci la sută dintre ucraineni cred în victoria țării lor împotriva Rusiei, potrivit unui sondaj realizat la începutul lunii februarie de institutul ucrainean Rating Group, care arată că determinarea țării nu scade după un an de război, scrie presa franceză.

În același timp, 97% dintre ucrainenii chestionați au declarat că au încredere în armata lor (față de 65% în 2019) și 90% în președintele lor, Volodimir Zelenski (36% în ianuarie 2022), potrivit sondajului. În timp ce 17% din populație a declarat că a pierdut o persoană dragă ucisă în război, mai mult de jumătate (58%) consideră imposibilă” restabilirea unor relații de prietenie cu rușii și belarușii, a căror țară este aliată a Moscovei. Pentru 22%, o astfel de restabilire este posibilă în 20 până la 30 de ani”, iar pentru 11%, în 10 până la 15 ani” .

Două treimi dintre ucraineni au declarat că situația lor economică s-a deteriorat, iar 36% au declarat că și-au pierdut locul de muncă. Ponderea ucrainenilor care trăiesc separat de rudele lor din cauza războiului a scăzut de la 41% în martie 2022 la 21% un an mai târziu.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Sondajul a fost realizat în luna februarie pe un eșantion reprezentativ” de peste 1.600 de ucraineni care trăiesc în diferite părți ale țării, cu excepția teritoriilor ocupate de Rusia în Crimeea și în est. Studiul relevă, de asemenea, aspirațiile pro-occidentale ale ucrainenilor: 87% doresc să adere la Uniunea Europeană și 86% doresc să adere la NATO, proporții care au crescut în ultimii ani.

În februarie 2022, înainte de începerea războiului, 62% dintre ucraineni doreau să adere la Alianța Atlantică, iar 30% se opuneau. În martie 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, declanșând o criză între cele două țări, majoritatea ucrainenilor s-au opus chiar aderării la NATO (43% față de 34%), potrivit Rating.

Studiul publicat de Rating analizează, de asemenea, opiniile ucrainenilor cu privire la o gamă largă de probleme sociale. De asemenea, acesta relevă faptul că ponderea ucrainenilor care spun că nu au nicio îndoială” cu privire la existența lui Dumnezeu a scăzut de la 60 la 55% din 2021, în timp ce sprijinul pentru pedeapsa cu moartea a scăzut de la 52 la 42%.

În schimb, ponderea populației care spune că are o atitudine neutră sau pozitivă față de comunitatea LGBT” din țară a crescut de la 53% la 64% din 2021.