• Muzeul Grevin, din Paris, a luat decizia să retragă statuia de ceară a lui Putin.
  • Statuia, creată în 2000, a fost mutată într-un depozit până la noi ordine, în semn de protest față de invazia rusă în Ucraina și după ce aceasta a fost avariată de vizitatori în weekend.
  • Muzeul Grevin ia în considerare înlocuirea statuii lui Vladimir Putin cu cea a lui Volodimir Zelenski.

Directorul Muzeului de ceară, Grevin, din Paris, Franța, a decis să elimine statuia dictatorului rus din expoziția liderilor mondiali. Din cauza invadării Ucrainei și a crimelor comise asupra populației civile, la sfârșitul lunii februarie, dictatorul naționalist, Vladimir Putin, a ajuns la fel de detestat ca Adolf Hitler, dictatorul german nazist care a comis Holocaustul și a declanșat cel de-Al Doilea Război Mondial, între anii 1933 și 1745.

Astăzi nu mai este posibil să prezentăm un personaj ca el… pentru prima dată în istoria muzeului, retragem o statuie din cauza evenimentelor istorice în curs”, a declarat directorul muzeului, Yves Delhommeau, la radio France Bleu.

„Având în vedere ceea ce s-a întâmplat, noi și personalul nostru nu vrem să fim nevoiți să-i reparăm părul și aspectul în fiecare zi”, a spus Delhommeau.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Statuia, care a fost creată în 2000, a fost mutată într-un depozit până la noi ordine, în semn de protest față de invazia rusă în Ucraina și după ce aceasta a fost avariată, de vizitatori, în weekend. Un purtător de cuvânt al muzeului a spus că nu este clar în ce circumstanțe s-ar putea întoarce statuia.

Întrebat cine l-ar putea înlocui pe Putin, în locul gol dintre statuile președintelui american Joe Biden și președintelui chinez Xi Jinping, Delhommeau a spus că ar putea fi Zelenski.

„Poate că președintele Zelenski îi va lua locul… a devenit un erou pentru că a rezistat și pentru că nu a fugit din țara sa. Ar putea foarte bine să-și ia locul printre marii oameni ai istoriei și ai zilei de astăzi”, a spus el.

Statuia a mai fost avariată și în 2014 de către o activistă din mișcarea „Femen”. După anexarea Crimeei, de către Rusia, un demonstrant a înjunghiat statuia, i-a zdrobit capul și a scris „Kill Putin” („Ucide-l pe Putin”) pe pieptul statuii.