• Muzeul Grevin, din Paris, a luat decizia să retragă statuia de ceară a lui Putin.
  • Statuia, creată în 2000, a fost mutată într-un depozit până la noi ordine, în semn de protest față de invazia rusă în Ucraina și după ce aceasta a fost avariată de vizitatori în weekend.
  • Muzeul Grevin ia în considerare înlocuirea statuii lui Vladimir Putin cu cea a lui Volodimir Zelenski.

Directorul Muzeului de ceară, Grevin, din Paris, Franța, a decis să elimine statuia dictatorului rus din expoziția liderilor mondiali. Din cauza invadării Ucrainei și a crimelor comise asupra populației civile, la sfârșitul lunii februarie, dictatorul naționalist, Vladimir Putin, a ajuns la fel de detestat ca Adolf Hitler, dictatorul german nazist care a comis Holocaustul și a declanșat cel de-Al Doilea Război Mondial, între anii 1933 și 1745.

Astăzi nu mai este posibil să prezentăm un personaj ca el… pentru prima dată în istoria muzeului, retragem o statuie din cauza evenimentelor istorice în curs”, a declarat directorul muzeului, Yves Delhommeau, la radio France Bleu.

„Având în vedere ceea ce s-a întâmplat, noi și personalul nostru nu vrem să fim nevoiți să-i reparăm părul și aspectul în fiecare zi”, a spus Delhommeau.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Statuia, care a fost creată în 2000, a fost mutată într-un depozit până la noi ordine, în semn de protest față de invazia rusă în Ucraina și după ce aceasta a fost avariată, de vizitatori, în weekend. Un purtător de cuvânt al muzeului a spus că nu este clar în ce circumstanțe s-ar putea întoarce statuia.

Întrebat cine l-ar putea înlocui pe Putin, în locul gol dintre statuile președintelui american Joe Biden și președintelui chinez Xi Jinping, Delhommeau a spus că ar putea fi Zelenski.

„Poate că președintele Zelenski îi va lua locul… a devenit un erou pentru că a rezistat și pentru că nu a fugit din țara sa. Ar putea foarte bine să-și ia locul printre marii oameni ai istoriei și ai zilei de astăzi”, a spus el.

Statuia a mai fost avariată și în 2014 de către o activistă din mișcarea „Femen”. După anexarea Crimeei, de către Rusia, un demonstrant a înjunghiat statuia, i-a zdrobit capul și a scris „Kill Putin” („Ucide-l pe Putin”) pe pieptul statuii.