• Studenții indieni, blocați în marile orașe ucrainene și la graniță, cer guvernului lor să îi evacueze din zonă.
  • India a evacuat sute de studenți de când Rusia a invadat Ucraina, săptămâna trecută.
  • Un student din India a fost ucis, marți, în timpul bombardamentului din Harkov, din estul Ucrainei.

Studenții indieni, blocați în marile orașe din Ucraina și la graniță, trimit mesaje prin care cer guvernului lor să îi evacueze din zonele de conflict.

„Sperăm că guvernul indian va face ceva pentru studenții ca noi, care sunt blocați în Kiev și Harkov, fie că va aranja zboruri, fie că ambasada ne va ajuta să ajungem la graniță”, a declarat un student pentru BBC Punjabi.

India a evacuat sute de studenți de când Rusia a invadat Ucraina, săptămâna trecută. Studenții, care au trecut granița în România și Ungaria, au plecat cu zboruri speciale de evacuare organizate de guvernul indian. Forțele aeriene indiene vor utiliza, începând de marți, avioanele sale C-17 Globemaster, pentru a aduce, înapoi, studenții și cetățenii blocați, au declarat surse pentru BBC.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Acest lucru vine în contextul în care ambasada indiană din Ucraina i-a sfătuit pe cetățenii și studenții indieni să părăsească Kievul „urgent astăzi, de preferință, cu trenurile disponibile sau prin orice mijloace disponibile”.

Unii studenți au lăudat eforturile guvernului, spunând că oficialii ambasadei le-au oferit alimente și apă atunci când au reușit să ajungă la punctele de evacuare. Dar alții spun că guvernul trebuie să facă mai mult pentru a-i ajuta să părăsească Ucraina și pentru a preveni hărțuirea cu care se confruntă la punctele de control de la graniță.

Câțiva studenți au afirmat că au fost hărțuiți, la granița cu Polonia, de către gărzile ucrainene. Aceștia spun că gardienii i-au bătut cu bastoane, au tras de păr studentele și le-au oprit să traverseze granița. Alții au spus că au rămas blocați ore în șir, în mașinile lor, în drum spre graniță, fiindu-le îngrădit accesul la punctele de evacuare.

Un student indian a fost ucis în bombardamentul din Harkov

Un student din India a fost ucis, marți, în timpul bombardamentului din Harkov, din estul Ucrainei, a transmis Ministerul Indian de Externe, pe Twitter.

„Ministrul de Externe îi cheamă pe ambasadorii Rusiei și Ucrainei pentru a reitera cererea noastră de punere urgentă în siguranță a cetățenilor indieni care se află, încă, în Harkov și în orașele din alte zone de conflict”, scrie pe Twitter, purtătorul de cuvânt al ministerului, Arindam Bagchi.

Mii de studenți indieni frecventează universitățile din Ucraina și mulți dintre ei au rămas în țară de la începutul invaziei.