- Datele studiului arată că refugiaţii manifestă un nivel scăzut de interes pentru ocuparea unui loc de muncă în România (27%) comparativ cu cei din Polonia (63%) şi Republica Cehă (52%).
- Majoritatea respondenţilor (59%) intenţionează să aplice pentru statutul de refugiat în ţară.
- Doar 9% îşi declară intenţia de a se întreţine cu propriile mijloace financiare.
Studiul „Refugiaţii ucraineni în România” a fost elaborat de EWL Migration Platform şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia.
Rezultatele arată că marea majoritate a refugiaţilor care locuiesc în România (70%) au absolvit studii universitare. 26% dintre aceştia sunt specialişti cu un nivel de calificare înalt, respectiv 11% sunt paramedici şi asistenţi, iar 10% sunt medici. În plus, studiul a arătat că până la 18% dintre refugiaţii ucraineni care stau în România declară cunoştinţe de comunicare în limba română, iar 15% în limba engleză.
Cu toate acestea, datele studiului arată că refugiaţii manifestă un nivel scăzut de interes pentru ocuparea unui loc de muncă în România (27%) comparativ cu cei din Polonia (63%) şi Republica Cehă (52%). Majoritatea respondenţilor (59%) intenţionează să aplice pentru statutul de refugiat în ţară. Doar 9% îşi declară intenţia de a se întreţine cu propriile mijloace financiare.
„La data de 15 iunie 2022, în România erau angajaţi doar 3.000 de refugiaţi din Ucraina, dintre care peste 500 (1/6) erau angajaţi de EWL Migration Platform. Rezultatele studiului efectuat anterior ne-au permis să creăm cu succes un profil al femeilor refugiate dispuse să muncească, precum şi să le identificăm nevoile în ceea ce priveşte adăpostul, hrana şi îngrijirea copiilor”, a declarat Michalina Sielewicz, Director pentru Dezvoltarea Afacerilor Internaţionale al EWL Migration Platform.
Refugiații s-au adaptat ușor în România
Specialiştii EWL afirmă că buna cooperare cu partenerii români a făcut posibilă găsirea cu succes a ofertelor de muncă adaptate predispoziţiilor individuale ale refugiaţilor ucraineni. Candidaţilor le-au fost prezentate avantajele angajării în România, care este o destinaţie atractivă pentru migraţia forţei de muncă din punct de vedere al beneficiilor extrasalariale.
Autorii raportului au subliniat că marea majoritate a refugiaţilor (până la 96,5%) sunt femei, dintre care mai mult de jumătate sunt mame cu copii sub 18 ani.
Studiul arată că aproape unul din cinci refugiaţi intenţionează să îşi continue drumul, să nu se oprească în România. Cel mai adesea, ei indică destinaţii precum Polonia (30%), Italia (22%) şi Republica Cehă (19%). Aproape jumătate (47%) dintre respondenţii care stau în România intenţionează să se întoarcă în Ucraina cât mai curând posibil. La rândul lor, 28% dintre respondenţi declară intenţia de a rămâne mai mult timp în România.
„Spre deosebire de cei cu care am vorbit în Polonia şi Cehia, refugiaţii din România indică apartenenţa ţării la NATO ca fiind unul dintre motivele pentru alegerea României (64%). Acest fapt joacă un rol cheie în contextul migraţiei refugiaţilor dictată de conflictul armat. Garantarea siguranţei şi a solidarităţii este o prioritate în ajutorul acordat refugiaţilor”, adaugă Michalina Sielewicz.
Raportul a fost realizat în urma analizei rezultatelor studiului sociologic „Refugiaţii ucraineni în România”, efectuat în perioada 13 mai – 23 mai 2022 în Bucureşti, Braşov, Craiova şi Iaşi de către EWL Migration Platform şi Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia. Au fost chestionaţi 400 de cetăţeni ucraineni care au decis să vină în România după 24 februarie 2022 din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.