• Consiliul Național de Securitate al SUA a anunțat sancțiunile care vor fi impuse Rusiei, oligarhilor ruși și persoanelor asociate acestora.
  • Miliardarii ruși vor fi tăiați din sistemul financiar american, activele lor din Statele Unite vor fi înghețate, iar proprietățile lor vor fi blocate.
  • Washingtonul, Uniunea Europeană și alte țări au declarat că vor viza bunurile oligarhilor care au strâns avere și influență politică sub conducerea președintelui rus Vladimir Putin.

Statele Unite impun sancțiuni purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov, precum și altor 19 oameni de afaceri ruși și unui număr de 47 de persoane asociate cu aceștia, a informat, joi, Reuters.

Consiliul Național de Securitate al SUA a anunțat sancțiunile care vor fi impuse Rusiei, oligarhilor ruși și persoanelor asociate acestora.

Astăzi, Statele Unite, în coordonare cu Aliații și partenerii, vizează alte elite ruse și membri ai familiei care continuă să-l sprijine pe președintele Putin, în ciuda invaziei sale brutale în Ucraina. Acești indivizi și membrii familiei lor vor fi tăiați din sistemul financiar american, activele lor din Statele Unite vor fi înghețate, iar proprietățile lor vor fi blocate. Departamentul de Trezorerie va împărtăși informații financiare și alte dovezi, acolo unde este cazul, cu Departamentul de Justiție pentru a sprijini urmărirea penală și confiscarea bunurilor”, se arată în fișa Consiliului Național de Securitate al SUA.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Potrivit aceleiași fișe, SUA urmează să sancționeze o listă extinsă de prieteni ai lui Putin și membrii familiei acestora.

Una dintre elite este Alisher Burhanovich Usmanov, unul dintre cei mai bogați indivizi ai Rusiei și un apropiat al lui Putin.

„Proprietatea sa va fi blocată de la utilizarea în Statele Unite și de către persoanele din SUA – inclusiv superyacht-ul său, unul dintre cele mai mari din lume și tocmai confiscat de aliatul nostru, Germania, și jetul său privat, una dintre cele mai mari avioane private din Rusia”, se explică în documentul de informare al Consiliului de Securitate al SUA.

Totodată, SUA au anunțat că îl vor sancționa și pe purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, pe care îl consideră responsabil pentru propaganda lui Vladimir Putin.

Statele Unite îl vor sancționa și pe Dmitri Peskov, care, în calitate de purtător de cuvânt al lui Putin, este un furnizor de top al propagandei lui Putin. Statele Unite vor impune, de asemenea, restricții privind vizele pentru 19 oligarhi ruși și 47 dintre membrii familiei și apropiații acestora”, a transmis Consiliul de Securitate american.

Casa Albă a publicat o nouă listă care curpinde numele elitelor rusești și a membrilor familiilor acestora, care vor fi sancționați de SUA.

  • Nikolai Tokarev (soția sa Galina, fiica sa Mayya și cele două companii imobiliare de lux).
  • Boris Rotenberg (soția sa, Karina, și fiii săi Roman și Boris).
  • Arkady Rotenberg (fiii săi Pavel și Igor și fiica sa Liliya).
  • Serghei Chemezov (soția sa Yekaterina, fiul său Stanislav și fiica sa vitregă Anastasiya).
  • Igor Shuvalov (Cele cinci companii ale sale, soția sa Olga, fiul său Evgeny și compania și avionul său, precum și fiica sa Maria și compania sa).
  • Yevgeniy Prigozhin (Cele trei companii ale sale, soția sa, Polina, fiica sa Lyubov și fiul său Pavel).
  • Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Putin.
  • Alisher Usmanov (Superyacht-ul său, unul dintre cele mai mari din lume și care tocmai a fost confiscat de aliatul nostru Germania, și avionul său privat, unul dintre cele mai mari avioane private din Rusia).

Statele Unite și guvernele din întreaga lume vor depune eforturi pentru a identifica și îngheța activele pe care miliardarii ruși și membrii familiei lor le dețin în jurisdicțiile respective – iahturile lor, apartamentele de lux, banii și alte câștiguri necuvenite.

Bunurile a 510 de persoane sau entități legate de Rusia ar putea fi înghețate în Franța, a adăugat oficialul care a vorbit cu reporterii sub condiția anonimatului, potrivit Reuters.

Washingtonul, Uniunea Europeană și alte țări au declarat că vor viza bunurile oligarhilor ruși care au strâns avere și influență politică sub conducerea președintelui rus Vladimir Putin.