- Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de externe al Rusiei a acuzat Ucraina că ar conduce laboratoare de arme chimice și biologice cu sprijinul SUA.
- Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki neagă orice fel de acuzație.
- SUA și Rusia s-au acuzat reciproc, la ONU, în privința presupuselor arme biologice din Ucraina.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de externe al Rusiei, Maria Zakharova, a acuzat, săptămâna aceasta, Ucraina că ar conduce laboratoare de arme chimice și biologice cu sprijinul SUA, fără să aibă, însă, vreo dovadă.
Advertisment
În schimb, Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, neagă orice fel de acuzație. Ea crede că este doar o încercare a Rusiei de a pune bazele pentru utilizarea proprie a unor astfel de arme de distrugere în masă împotriva Ucrainei. La rândul său, Casa Albă a avertizat că Rusia ar putea utiliza arme neconvenționale în Ucraina.
„Rusia este țara care are un program de arme chimice și biologice. Deci obiectivul a fost să clarifice inexactitatea informațiilor, dezinformarea pe care încearcă să o transmită și să clarifice lumii că, nu numai că au capacitatea, ci au o istorie de folosire a armelor chimice și biologice și că, în acest moment, ar trebui să avem ochii deschiși pentru această posibilitate.”, a spus purtătoarea de cuvânt a Președenției SUA.
Recomandări
„Rusia proferează acuzații false privind presupuse laboratoare de arme biologice și chimice în Ucraina, iar China pare să susțină această propagandă. În acest context, ar trebui să fim cu toții atenți, pentru că este posibil ca Rusia să utilizeze arme chimice sau biologice în Ucraina sau să creeze un pretext de acest tip pentru a le folosi. Rusia este cea care a utilizat, în trecut, arme chimice, inclusiv în tentative de asasinat asupra inamicilor politici, precum Aleksei Navalnîi”, a mai adăugat Jen Psaki.
Și premierul britanic, Boris Johnson, a avertizat că Rusia ar putea aduce arme chimice în Ucraina.
„Ei ar trebui să aibă o doctrină militară rusească, o poveste falsă gata de plecare. Am realizat ca asta este ceea ce ei fac acum. Este un guvern cinic și barbar.”, a spus prim-ministrul britanic.
Între timp, Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, exclude posibilitatea începerii unui război nuclear.
„Nu vreau să cred și nu cred în asta.”, a declarat Lavrov.
Statele Unite consideră „demne de râs” acuzațiile Moscovei
În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, de vineri seara, convocată de către Moscova, Statele Unite și Rusia au proferat acuzații reciproce din cauza presupusei prezențe a unor laboratoare de armament biologic în Ucraina.
Ambasadorul rus la Națiunile Unite, Vasili Nebenzia, a susținut că armata rusă a depistat dovezi despre o rețea de „cel puțin treizeci” de laboratoare de cercetare în domeniul armamentului biologic.
„Aveau rolul amplificării unor boli letale. Au avut loc experimente biologice foarte periculoase”, a acuzat Vasili Nebenzia, afirmând că există dovezi despre eforturile de ștergere a urmelor acestor laboratoare.
Statele Unite consideră „demne de râs” acuzațiile Moscovei. Ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, afirmă că Rusia vrea „să inventeze un pretext” pentru justificarea invaziei în Ucraina.
„Rusia încearcă să utilizeze Consiliul de Securitate pentru a justifica războiul opțional declanșat de președintele Vladimir Putin împotriva cetățenilor ucraineni”, a afirmat reprezentantul SUA.
„Ucraina nu are program de arme biologice. Însă, Rusia menține, de mult timp, un program de înarmare biologică prin încălcarea reglementărilor internaționale”, a acuzat Linda Thomas-Greenfield.
Președintele ucrainean, Voldimir Zelenski a declarat, pentru presa germană, că declanșarea unei bombe nucleare ar reprezenta un act sinucigaș din partea lui Putin.
„Cred că este o cacealma. Una este să fii ucigaș. Este altceva să fii sinucigaș. Orice utilizare a armelor nucleare va însemna sfârșitul nu numai pentru persoana care le folosește, ci pentru tot ceea ce, în principiu, poate fi scump în viața acelei persoane.”, au fost cuvintele președintelui Ucrainei.
Partenerii noștri