• Casa Albă a declarat că decizia Poloniei de a oferi Ucrainei avioane de vânătoare MiG-29 este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să furnizeze Kievului avioane americane F-16.
  • Președintele american a declarat că va rămâne în discuții cu Ucraina cu privire la solicitările sale de arme.
  • Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat că țara sa va transfera patru avioane de luptă MiG către Ucraina în următoarele zile.

Casa Albă a declarat că decizia Poloniei de a oferi Ucrainei avioane de vânătoare MiG-29 este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să furnizeze Kievului avioane americane F-16, potrivit Daily Mail.

Promisiunea președintelui polonez, Andrzej Duda, făcută în cursul zilei de joi, potrivit căreia țara sa va preda patru dintre avioanele de luptă de fabricație sovietică „în următoarele zile” , nu modifică decizia administrației Biden, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Biden a declarat anterior că SUA nu vor furniza avioanele de luptă F-16 pe care Ucraina le-a solicitat în lupta sa împotriva Rusiei.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI? PRIMĂVARA DESCHIDE SEZONUL VERDEȚURILOR
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Președintele american a declarat că va rămâne în discuții cu Ucraina cu privire la solicitările sale de arme.

„Nu ne schimbă calculele în ceea ce privește F-16. Acestea sunt decizii suverane pe care le ia orice țară și noi respectăm aceste decizii suverane” , a declarat Kirby.

El a refuzat să aprobe decizia, spunând că nu crede că este cazul ca SUA „să caracterizeze decizia Poloniei într-un fel sau altul” .

SUA susțin că avioanele F-16 nu se numără în topul priorităților pentru Ucraina și că ar dura prea mult timp instruirea piloților ucraineni.

Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat că țara sa va transfera patru avioane de luptă MiG către Ucraina în următoarele zile.

„În primul rând, literalmente în următoarele câteva zile, vom preda, din câte îmi amintesc, patru avioane Ucrainei în stare de funcționare”, a declarat Andrzej Duda într-o conferință de presă.

„Restul sunt în curs de pregătire, de revizie”, a precizat liderul polonez. Polonia mai are circa 10-20 de avioane MiG 29, a adăugat Duda.